Traškios, gaivios kopūstų salotos „coleslaw“, lietuvių meiliai vadinamos ir „koleslovu“ – tiesiog nepralenkiamas garnyras prie grilio patiekalų. Paprastą kopūstą galima paversti tokiu skanėstu, kad teks ruošti visą kalną jo – bemat dings nuo stalo. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad kopūstai lietuviams yra išties artima daržovė – todėl jie nuolat mėgaujasi ne tik tradiciniais patiekalais, bet ir ieško naujų receptų.
„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra be galo platus, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Jie nepamainomi sriubose, troškiniuose, salotose ir, žinoma, balandėliuose. Ši meilė kopūstams akivaizdi visur – ir jau pagamintos kopūstų salotos yra vienos populiariausiųjų. Tačiau pastebime, kad pastaruoju metu populiarėja ne tik tradiciniai, bet ir įmantresni receptai. Pirkėjai eksperimentuoja, dairosi į kitų šalių virtuves, ieško vis įdomesnių skonių ir bando juos pritaikyti savo namuose“, – įžvalgomis dalijasi G. Kitovė.
Tokiems kulinariniams viražams šviežias kopūstas – itin dėkinga daržovė. Nors kopūstai neatsiejami nuo tradicinių lietuviškų patiekalų, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės.
„Ši daržovė labai švelnaus ir universalaus skonio, todėl yra mėgstama bene visame pasaulyje. Juos galima grilinti, išbandyti įvairių šalių balandėlių variacijas, skirtingas salotas. Būtent vasara yra puikus metas eksperimentams, mat tada kopūstus paruošti yra paprasčiau, greičiau, jų lapai būna traškesni, skonis – saldesnis. O patraukli jų kaina lemia, kad nauji vėjai virtuvėje ar prie grilio nevargins ir kišenės“, – pataria G. Kitovė.
Nebrangi, bet kokia naudinga daržovė
Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atkreipia dėmesį – šviežiuose kopūstuose jo yra netgi daugiau.
„Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Juose gausu vitamino C, antioksidantų, yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties.“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais.
Kopūstas – ir ant grilio, ir prie grilio patiekalų
Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Elvyros Semaškos, kopūstų receptų nesuskaičiuojama galybė, tačiau egzistuoja ir mados: „Pavyzdžiui, prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo japoniški kopūstiniai blynai – tereikia daržovę smulkiai sutarkuoti ir sumaišius su tešla iškepti. Pastaruoju metu vis daugiau žmonių atranda ir kaip skanu kopūstus grilinti. Ant grotelių jie įgauna ypatingą tekstūrą ir skonį. Supjaustykite kopūstą ketvirčiais arba storomis riekėmis, apšlakstykite aliejumi arba patepkite sviestu, pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir pakepkite virš žarijų – bus fantastika“.
Retame grilio vakarėlyje ant stalo nerasite ir amerikietiška klasika vadinamų „coleslaw“ salotų. Jos puikus palydovas prie mėsainių, šašlykų, dešrelių, šonkauliukų, skaniai dera ir prie paukštienos, žuvies patiekalų. Netgi prie grilintų daržovių – suteikia joms traškaus kontrasto. Šis priedas pagyvins ir takus – drąsiai dėkite salotas ir ten.
„Skanių „coleslaw“ salotų paslaptis glūdi balanse. Traškių kopūstų nereikia perkrauti majonezu, kad išliktų daržovių tvirtumas. Cukrus ir actas apdovanos jas saldžiarūgščiu skoniu, kuris traukia lyg medus. Tad padažą ragaukite ir koreguokite proporcijas pagal savo skonį – gal norėsis daugiau acto ar šiek tiek daugiau cukraus. Atidirbus ranką, kaip paruošti pačias skaniausias klasikines „coleslaw“ salotas, tuomet paeksperimentuokite – galite įdėti saliero, smulkintų raugintų agurkėlių, raudonojo svogūno. Puikiai tiks ir pavasariniai rabarbarai“, – sako E. Semaška ir dalijasi receptu.
Klasikinės „coleslaw“ salotos
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 kg šviežio baltagūžio kopūsto, 1 didelės morkos, 100 g raudonojo kopūsto (nebūtina, bet priduoda spalvų), ½ puodelio majonezo, 1 šaukšto obuolių sidro acto, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių, ½ šaukštelio druskos, žiupsnelio pipirų. Galite įdėti papildomai šiek tiek Dižono garstyčių, jei mėgstate aštriau – aštraus padažo.
Gaminame:
„Coleslaw“ salotos su rabarbarais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 nedidelės kopūsto galvos, 2-3 rabarbarų stiebų, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 2 morkų, citrinos žievelės, 1/3 puodelio obuolių sidro acto, 1 šaukšto medaus, druskos ir pipirų.
Gaminame: