Futbolo rinktinės puolėjas R. Jansonas pravėrė savo šaldytuvo duris: 3 produktai, kurių visada turi namie, ir firminis vakarienės receptas

Recipe

Pagaliau grįžta didysis futbolas – Lietuvos vyrų rinktinė šią savaitę net du kartus Kaune kovos iki pergalės. Svarbus pasiruošimo rungtynėms aspektas – ir gerai subalansuota mityba. Sportininkų dietos dažnai apipintos mitais, tačiau prieš laukiančias svarbias rungtynes rinktinės puolėjas Romualdas Jansonas sutiko juos išsklaidyti. Prekybos tinklo „Iki“ pranešime spaudai jis atskleidė savo kasdienės mitybos įpročius ir pasidalijo pačiu mėgstamiausiu receptu, kurį visiems lengva ir nebrangu atkartoti namuose.

Lietuvos futbolo rinktinė šią savaitę susitiks su Malta ir Nyderlandais – tai svarbūs mačai, kurie gali nulemti komandos kelią didesnių tikslų tarptautinėje arenoje link. Prekybos tinklas „Iki“, šiemet pradėjęs partnerystę su Lietuvos futbolo federacija (LFF), kviečia visus eiti iki pergalės kartu su rinktine.

„Visuomet stengiamės įkvėpti gyventojus aktyviai leisti laisvalaikį – organizuojame ėjimo varžybas, už nueitus kasdienius žingsnius dalijame nuolaidas šviežiems vaisiams ir daržovėms, remiame Lietuvos futbolą, kuris apima ne tik rinktinę ar pagrindines varžybas, bet ir kamuolį besivaikančius vaikus ar net senjorus“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip atrodo kasdienė futbolininko mityba?

Į Kauno stadioną išbėgti besiruošiantis 20-metis rinktinės puolėjas pasakoja, kad rinkdamasis maistą visų pirma vadovaujasi patiekalo maistine verte, o tuomet – skoniu. Nevalgo bet ko ir bet kada – R. Jansonas mitybos planą susidėlioja remdamasis specialistų patarimais, kuriuos išgirdo per paskaitas tiek rinktinėje, tiek klube. 

„Atostogų metu, žinoma leidžiu sau daugiau, bet sezono metu laikausi gairių. Pusryčiams dažniausiai valgau miežių košę, bet rungtynių dieną mėgstu kaloringesnį maistą – blynus ar varškėčius. Pietums valgau daugiausiai – paprastai tai būna mėsa, garnyrui – makaronai, ryžiai ar grikiai ir nemažai salotų, daržovių. Mėgstamiausios daržovės tikriausiai kaip ir daugumai – agurkai, pomidorai“, – pasakoja R. Jansonas.

Kasdieniame jo racione visuomet yra daug šviežių gėrybių: pietų metu lėkštėje visad bus daržovių, iškart po treniruotės užkanda vaisių – obuolių, bananų. Vakarienei futbolininkas mėgsta lengvą maistą su daugiau baltymų – pavyzdžiui, varškę su bananais.

„Tačiau jei tądien buvo rungtynės – visada po jų būname kartu su komanda, vakarieniaujame drauge. Prisipažinsiu, dažniausiai meniu būna ne pats sveikiausias maistas, mėgstame daugiau kalorijų“, – šypteli puolėjas.

Firminis receptas: makaronai su pievagrybiais ir vištiena

Kiekvienas turime tų produktų, be kurių neįsivaizduojame kasdienybės ir jų visuomet privalo būti namuose. R. Jansonui jie – kiaušiniai, migdolų gėrimas ir riešutai.

„Ypač riešutų patarčiau turėti visiems. Aišku, jeigu nėra alergijos. Jie, pavyzdžiui, yra puikus greitas, sveikas užkandis moksleiviams tarp pamokų ir treniruotės. Riešutai ilgai virškinami, tad energija jaučiasi ilgesnį laiko tarpą“, – pataria futbolininkas.

Nors futbolas – didžiausia jo aistra, puolėjas mėgsta namuose įsijausti ir į šefo vaidmenį. Jam patinka gaminti, o labiausiai – makaronų patiekalus. 

„Net ir po sunkesnių rungtynių man labiausiai patinka būtent makaronai – asmeniškai geriausiai skrandis ir raumenys reaguoja į tokį maistą“, – dalijasi R. Jansonas.

Jis nedvejodamas įvardija ir mėgstamiausią jo patiekalą – tai makaronai su pievagrybiais ir vištiena. Firminiam R. Jansono receptui reikia vos kelių ingredientų ir mažiau nei pusvalandžio virtuvėje. 

Reikės: makaronų, šviežios vištienos, mėgstamų prieskonių (druskos, pipirų, maltos paprikos ir pan.), pievagrybių, česnako skiltelės, svogūno, grietinėlės, tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminame:

  1. Iškepame vištieną su mėgstamais prieskoniais.
  2. Pakepame pievagrybius su svogūnu ir česnaku.
  3. Į grybus įdedame vištieną, įpilame grietinėlės.
  4. Per tą laiką išverdame makaronus ir tada sudedame juos į keptuvę šalia vištienos ir grybų.
  5. Viską išmaišome ir dedame į lėkštes. Ant viršaus užsidedame sūrio, kad būtų dar skaniau.