Egzotiškoji dorada: nauda sveikatai ir druskoje keptos žuvies receptas

Recipe

Dorada – jūrinė žuvis, pasižyminti išskirtiniu aromatu ir švelnaus skonio mėsa. Ši žuvis ne tik skani, bet ir labai maistinga bei gausi naudingomis organizmui medžiagomis. Vilma Juokazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad ją ir paruošti nėra sudėtinga, o ši žuvis ypač tinka ir kepimui kepsninėje. Ekspertė siūlo doradą pasiruošti namuose ir dalijasi keliais įdomiais faktais bei patarimais, kaip nesudėtingai ir skaniai pasigaminti šią jūržuvę.

Remiantis pardavimų duomenimis, įvairiausi žuvies ir jūros gėrybių produktai vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Pastebime, kad pastaruoju metu gyventojai labiau eksperimentuoja su įvairiausiais receptais, idėjų semiasi iš kitų šalių virtuvių, todėl savo parduotuvėse esame paruošę itin platų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą. Parduotuvėse siūlome ir tradicinės lašišos, karpio, tačiau norintiems paekperimentuoti galime pasiūlyti ir dorados, midijų, krevečių ar netgi skraidkalmarių čiuptuvų“, – teigia V. Juodkazienė.

Ypatingai maistinga

Maisto ekspertė pasakoja, kad jūrinės žuvys, tokios kaip dorada, taip pat vis dažniau sudomina pirkėjus. Ir ne veltui – dorada yra ypatingai liesa žuvis. Ji turi labai mažai riebalų, tačiau tuo pačiu pasižymi didele baltymų gausa. 100 gramų dorados galima rasti apie 21 gramą baltymų, 8,5 gramus riebalų ir vos 90 kalorijų.

Doradoje gausu ir kitų organizmui reikalingų medžiagų: ši žuvis pasižymi vitaminų A, E ir D, kalcio, jodo, fosforo, cinko, seleno ir magnio gausa. Mitybos specialistai rekomenduoja šią liesą ir lengvai virškinamą žuvį vartoti tiems, kurie skundžiasi skrandžio ir skydliaukės problemomis. Kaip teigia V. Juodkazienė, valgant šią ar panašaus tipo žuvį bent kelis kartus per savaitę, sumažėja širdies ligų tikimybė, normalizuojamas cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje.

Nesunkiai paruošiama

Dorada ypatingai mėgstama viduržemio jūros regionuose. Šiuose kraštuose ji dažniausiai yra kepama visa ir patiekiama su alyvuogėmis, kaparėliais, artišokais, keptais pomidorais ar papračiausiai apšlakštoma citrinos sultimis, šviežiomis žolelėmis bei druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. 

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, doradą pasigaminti namuose – labai nesudėtinga. Vienintelė taisyklė, kurios reikėtų laikytis ruošiant šią žuvį – jos neperkepti, mat, anot jos, kitaip ši žuvis taps biri ir sausa.

V. Juodkazienė pasakoja, kad graikai šią žuvį yra itin pamėgę kepti kepsninėje. Pasak jos, Graikijos gyventojai pirmenybę teikia natūraliam žuvies skoniui ir jūriniam aromatui, todėl kepdami jūros gėrybes dažniausiai nenaudoja jokių marinatų ar ypatingų prieskonių. Paprasčiausiai jas paskanina šviežiais šalavijais, rozmarinu ar baziliko lapeliais.

O pavyzdžiui, vienas iš populiariausių dorados gaminimo būdų Ispanijoje yra jos ruošimas druskoje: visa žuvis paslepiama po druskos pluta ir dedama į orkaitę. Ištraukus žuvį iš orkaitės druskos pluta yra pašalinama, o žuvies mėsa kepusi joje lieka ypatingai subtilaus skonio ir sultinga.

V. Juodkazienė siūlo tokiu būdu doradą pasigaminti ir namuose ir dalijasi itin paprastu receptu, kuriam prireiks vos dviejų ingredientų.

Druskoje kepta dorada

Jums reikės:

Didelės skrostos dorados

2 kg druskos

Pagaminimas:

Į didelį dubenį supilkite druską, įpilkite šiek tiek vandens (apie pusę stiklinės) ir viską išmaišykite. Ant kepimo skardos, maždaug 2 cm storio sluoksniu, supilkite trečdalį druskos ir ant viršaus dėkite išvalytą doradą. Likusią druską pilkite ant žuvies viršaus (vėl maždaug 2 cm storio sluoksniu) ir ja apdenkite žuvį. Druską paspaudykite rankomis, kad iš jos gautųsi tvirta pluta.

Tuomet žuvį dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite apie 30-40 minučių. Žuvį išėmus iš orkaitės leiskite jai apie 10 minučių pravėsti. Po to peilio kraštu atsargiai nuo žuvies pašalinkite druską ir išimkite dorados mėsą. Taip paruoštą žuvį galite paskaninti su citrinos bei česnako padažu bei patiekti su mėgstamomis kruopomis, įvairiai ruoštomis bulvėmis ar šviežių daržovių salotomis. Skanaus!