Dramblys kambaryje: kaip greičiausiai nulupti madinguosius „Pomelo“ vaisius ir kodėl nereikėtų išmesti žievės

Recipe

Savo dydžiu išsiskiriantis „Pomelo“ vaisius vadinamas greipfrutu žmonėms, kurie nemėgsta... greipfrutų. Jo skonis yra gerokai švelnesnis, saldesnis, būdų pasigaminti kulinarinių šedevrų – apstu, o sumaniausieji sutaupo įsigudrindami panaudoti net jo žievę. Nieko keisto, kad šis XXL dydžio vaisius vis dažniau patraukia pirkėjų dėmesį, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

„Kai dienos trumpėja, o saulė rodosi mažiau, citrusiniai vaisiai tampa dažnesniais svečiais pirkėjų krepšeliuose. Šiame skyriuje, kaip ir kituose, lankytojai taip pat ieško naujovių, mažiau tradicinių skonių, todėl vis daugiau žmonių atranda didžiuosius greipfrutus „Pomelo“. Vertinamas ne tik jų skonis, bet ir ekonomiškumas – vieno nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai. Kasmet matydami neslūgstantį susidomėjimą jais, „Pomelo“ sezoną jau pradedame ir galime pasiūlyti šviežių ilgai lauktų vaisių“, – sako V. Budrienė.

Ką vertinti renkantis vaisių parduotuvėje

„Pomelo“ verta į savo racioną įtraukti tiek dėl skonio, tiek dėl naudos organizmui. Visų pirma, tai puikus kalio, skaidulų ir vitamino C šaltinis, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Pastarojo šiame vaisiuje yra net daugiau nei paprastai su vitaminu C siejamoje citrinoje. Be to, didžiuosiuose greipfrutuose yra labai mažai kalorijų – vos 40 kcal 100 gramų.

Kad išties pasimėgautumėte „Pomelo“ skoniu, o organizmas gautų naudos, reikėtų jį valgyti prinokusį ir kokybišką. Vaisių žinovė išduoda, į ką atkreipti dėmesį:

  • žievė turėtų būti lygi, be matomų pažeidimų;
  • taškeliai ant žievės turėtų būti pasiskirstę tolygiai ant viso vaisiaus;
  • pakilnokite kelis vaisius – rinkitės tą, kuris yra sunkesnis;
  • spustelkite jį – prinokęs vaisius bus ne toks kietas, ir žievelė pasiduos paspaudimui.

Taip pat verta atsiminti, kiek namo parsineštas didysis greipfrutas gali išstovėti. Jei vaisių laikysite kambario temperatūroje, jis gali būti tinkamas valgyti iki dviejų savaičių. Žemesnėje nei 15 laipsnių temperatūroje jis išsilaikyti gali ir ilgiau.

Paprastas metodas, kaip nulupti „Pomelo“ vaisių

Didelis vaisius ir stora jo žievė gali iš pradžių gąsdinti, tačiau iš tiesų ją pašalinti ir pasiekti sultingą minkštimą yra visai lengva, patikina J. Sabaitienė. Štai kaip tą padaryti žingsnis po žingsnio:

  1. Vaisių kruopščiai nuplaukite. 
  2. Nupjaukite viršutinę ir apatinę vaisiaus dalį. Stenkitės pjauti kuo arčiau minkštimo, tačiau jo nepažeisti – tam gali prireikti nupjauti kelias riekeles. 
  3. Aštraus peilio galu įpjaukite bent keturias linijas nuo „Pomelo“ viršaus iki apačios. Pjaukite tik žievę, ne minkštimą.
  4. Pirštais nulupkite žievės dalis. 
  5. Perlaužkite „Pomelo“ pusiau: įkiškite abu nykščius tarp greipfruto segmentų viršuje arba apačioje ir padalykite vaisių į dvi dalis. Dabar galite išimti atskirus gabalėlius, pašalinti sėklas ir nulupti luobelę.

Neišmeskite nieko: 3 receptai, kaip panaudoti ir minkštimą, ir žievę

Paprasčiausia „Pomelo“ mėgautis vienais pačiais – gaivus, tačiau ne toks intensyvus kaip greipfruto skonis yra ypač malonus. Tačiau „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad juos taip pat galima naudoti įvairiuose patiekaluose ir derinti su kitais maisto produktais.

„Iš šio egzotiško vaisiaus galite spausti sultis, dėti jį į kokteilį – ypač jo skonis dera su mėtomis. Ryte didysis greipfrutas paskanins jogurtą, košę ar dribsnius. „Pomelo“ taip pat puikiai tinka vaisių, daržovių salotose, galima gamintis ir desertus su juo: marmeladus, džemus, keksiukus. Jo sultyse galite marinuoti upėtakius, lašišas ar paltusus. Mėsa bus sultingesnė, o ryškus citrusinių vaisių aromatas užgoš žuvies kvapą, kuris ne visiems patinka“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Kulinarijos technologė dalijasi receptu, kuris bus ir sveikas, ir skanus – salotomis su „Pomelo“ ir avokadu. G. Urbonavičiūtė pataria neišmesti ir žievės, mat iš jos galima sukurti skirtingus gardumynus, kurie praktiškai nieko nekainuos. Neapdorota baltoji dalis turi kartumo ir nėra maloni valgyti, tačiau vien tik vanduo ir cukrus padarys stebuklą – lengvai pasigaminsite Azijoje populiarių naminių „saldainių“. 

Tuo tarpu iš viršutinio žievės sluoksnio pasiruoškite citrusinės druskos – japoniško prieskonio, tinkamo gardinti įvairius patiekalus. Tiesiog naudokite ją vietoj įprastos druskos, ir ji taps slaptuoju ingredientu patiekaluose.

Citrusinė druska

  1. Nuplaukite ir nusausinkite didįjį greipfrutą ir skustuku nuskuskite jo žievelę. Skuskite labai plonai, kad nepatektų baltosios dalies. 
  2. Tolygiai paskirstykite žieveles lėkštėje ir mikrobangų krosnelėje kaitinkite jas 4-5 minutes. Jos turi tapti sausos ir traškios, tačiau nesudegti. 
  3. Maisto smulkintuvu sumalkite žieveles į miltelius ir juos persijokite smulkiu sieteliu.
  4. Didesnius žievelės dribsnius sumaišykite su stambia druska santykiu 1:10. (10 g žievelės – su 100 g druskos). Tuo tarpu smulkiuosius – tokiu pačiu santykiu su smulkia druska.

Cukruota „Pomelo“ žievė

  1. Nulupkite likusią „Pomelo“ žievės dalį naudodamiesi aukščiau aprašytu metodu. 
  2. Žievelę supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais arba ilgesnėmis 1 cm pločio juostelėmis.
  3. Užvirkite vidutinio dydžio puodą su vandeniu. Sudėkite žievelę ir pavirkite vos vieną minutę. Išpilkite vandenį ir nuplaukite žievelę po vėsiu vandeniu. Šį procesą pakartokite tris kartus. Tai padės pašalinti daug žievės kartumo.
  4. Į puodą įpilkite du puodelius vandens ir du puodelius cukraus. Užvirinkite, kad cukrus ištirptų.
  5. Į šį vandenį su cukrumi sudėkite žieveles ir virkite 1-1,5 valandos, kol skystis įsigers ir žievelės taps permatomos. Tuomet žieveles išimkite, atvėsinkite – ir mėgaukitės. Jeigu norite, galite jas apšlakstyti ir ištirpintu šokoladu. 

Avokadų ir „Pomelo“ salotos

Reikės: 120 g mišrių žalumynų, špinatų arba lapinių salotų, 1 avokado, 1 „Pomelo“ vaisiaus, 40 g smulkintų migdolų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 1 šaukšto medaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  1. Avokadą nulupkite ir supjaustykite kvadratėliais. Greipfruto skilteles pasmulkinkite – galite arba pjaustyti, arba jas netvarkingai patrupinti. 
  2. Žalumynus sumaišykite su avokadu, didžiuoju greipfrutu ir migdolais.
  3. Suplakite alyvuogių aliejų, actą ir medų. Apšlakstykite vaisius padažu ir išmaišykite. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.