Viena gudrybė, ir šokoladu aplietas braškes pasigaminsite dar lengviau – ruošite jas ne tik Valentino dienai

Recipe

Šokoladu aplietos braškės – vienas tų skanėstų, kuriam negali atsispirti niekas. Tai bene paprasčiausias ir kartu elegantiškiausias desertas, idealiai tinkantis Valentino dienai. Be to – visiškai nebrangus, priduria „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, nes įspūdingai atrodančiam desertui reikės tų produktų, kuriuos ir taip daugelis perka Valentino dienai – braškių ir šokolado.

Valentino dieną lietuviai švenčia, galima sakyti, iš visos širdies – šią savaitę smarkiai išauga konditerijos gaminių, saldainių ir jų rinkinių, šokolado plytelių su šventine simbolika bei gėlių pardavimai, pastebi G. Kitovė.

„Raudonos spalvos pirkėjai ieško ne tik rinkdamiesi atvirukus, šventiškas dekoracijas, bet net ir šviežių vaisių skyriuje. Pavyzdžiui, braškės tampa dažno pirkinių krepšelio dalimi – Valentino dieną jų nuperkama apie 10 kartų daugiau, nes ryškios, saldžios uogos leidžia bemat sukurti šventišką nuotaiką. Panašu, kad jos tapusios simboliška ne tik meilės, bet ir išsiilgtos vasaros metafora, nes braškes šiemet pirkėjai tiesiog graibstyte graibsto – šių metų sausį braškių pardavimai augo net  daugiau nei du kartus“, – atskleidžia G. Kitovė.

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad šokoladu aplietos braškės – išskirtinai gražus ir įspūdingas klasikinis desertas, nuo seno siejamas su romantiška nuotaika. Tačiau, priešingai nei daugelis kitų pasaulinę šlovę pelniusių desertų, jis išties nesunkiai pagaminamas. 

„Visgi, norint, kad šokoladu aplietos braškės būtų tikrai skani puošmena, reikėtų laikytis tam tikrų paprastų taisyklių. Žinant jas, virtuvėje netruksite nė 15 minučių, o vienas triukas leis dar lengviau pasiekti pribloškiantį rezultatą“, – sako „Iki“ konditeris.

Kokį šokoladą rinktis? Kadangi tai paprastas receptas, kurį iš esmės sudaro tik du ingredientai, svarbu ir šokolado, ir braškių kokybė. Kuo kokybiškesnis šokoladas, tuo skanesnis bus desertas, o sluoksnis ant uogų bus tolygesnis. 

„Šokoladą galite rinktis pagal savo skonį – juodą, pienišką ar baltąjį. Siekiant dar didesnio „vau“ efekto, galima į baltąjį šokoladą įdėti šiek tiek raudonos spalvos maistinių dažų ir sukurti rožinių šokoladu aplietas braškes“, – idėja dalijasi „Iki“ konditeris.

Labai svarbu braškes nusausinti. Uogas atidžiai apžiūrėkite ir atrinkite gražiausias, ryškiai raudonas, taisyklingesnių formų braškes. Ant jų neturi būti įdubimų, tamsių dėmių ar sausų lapelių. Atsargiai nuplaukite braškes po šaltu vandeniu, stengdamiesi uogų netrinti ir nesuspausti. 

„Būtinas žingsnis – jas gerai nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Jeigu braškės liks bent šiek tiek drėgnos, šokoladas prie jų neprilips taip, kaip turėtų, o vanduo neleis ištirpusiam šokoladui susikristalizuoti. Kol jos džiūsta, braškių skonį taip pat galima šiek tiek patobulinti – pavyzdžiui, atsargiai į kiekvieną uogą konditeriniu švirkštu įpurkšti šiek tiek likerio ar sirupo“, – pataria Th. Lauvray.

Braškių lapelių ir kotelių neskabykite. Recepto paprastumas slypi ir tame, kad nereikia gaišti laiko šalinant braškių kotelius. Priešingai – žalia jų spalva sukurs gražų kontrastą. Be to, paėmus už kotelio bus patogiau šokoladu aplietas braškes ir valgyti.

Gudrybė su ištirpintu šokoladu. Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į karščiui atsparų indą ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens. „Iki“ konditeris ragina įsitikinti, kad į indą su šokoladu vanduo nepatektų – kitaip šokoladas gali tapti grūdėtas.

„Dar viena gudrybė, dėl kurios braškės atrodys geriau – naudoti kokosų aliejų. Jo reikia tik šiek tiek įmaišyti į ištirpusį šokoladą, kad jis greičiau sukietėtų ir taptų šiek tiek tirštesnis. Kietėjant kokosų aliejus sukuria puikų apvalkalą braškėms, šokoladas tampa lygesnis, o pats desertas – ir kvapnesnis“, – triuką išduoda „Iki“ konditeris.

Galite pasiruošti ir papildomų priedų. Paėmę kambario temperatūros uogą po vieną už kotelio, panardinkite maždaug pusę ar du trečdalius braškės į ištirpintą karštą šokoladą. Kad būtų patogiau, galite prie kotelio įsmeigti dantų krapštuką. Šiek tiek nuvarvinkite šokolado perteklių. Jei norite, braškes galite apibarstyti kokosų drožlėmis, smulkintais riešutais, smulkintomis liofilizuotomis uogomis ar kepinių pabarstukais. Derėtų ir šiek tiek šviežių smulkintų mėtų, kurios skanėstui suteiktų gaivumo natų. Kad ir ką naudosite, tai reikėtų daryti iš karto, kol šokoladas dar nesukietėjęs.

Luktelkite. Sudėkite uogas ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar indo ir palikite atvėsti kambario temperatūroje, tuomet perdėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų.

„Galima ir paeksperimentuoti ir paskutinėje dalyje. Pavyzdžiui, atskiruose indeliuose išsitirpinti skirtingų spalvų šokolado. Kai pirmasis jo sluoksnis ant braškių sustings, tuomet pamerkite mažesnę dalį uogos į kitos spalvos šokoladą. Arba juo tiesiog apšlakstyti visas uogas. Sukursite dvigubą efektą, ir Valentino dienos desertas atrodys dar įspūdingesnis“, – pataria „Iki“ konditeris.