Ant grilio kepama, žuvis, daržovės, sūriai, grybai, juo labiau mėsa tikriausiai nieko nestebina, tačiau taip pat sėkmingai ant žarijų galima gaminti ir desertus. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad ant grilio kepami desertai vis labiau populiarėja, o žmonės kepsninėse kepa ne tik vaisius, bet ir pyragus ar netgi šakočius.
Pasigaminti nesudėtinga
„Grilis – neatsiejamas šiltojo sezono akcentas, o jo kultūrai Lietuvoje sparčiai populiarėjant, parduotuvėse plečiasi ir ant grilio gaminamų patiekalų asortimentas. Pastebime, kad tokie produktai šiltomis vasaros dienomis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Anksčiau kepsninėse įprasta buvo kepti mėsą, bet dabar lietuviai dažnai renkasi ant grilio kepti daržovių vėrinukus ar vaisius, pavyzdžiui, melionus, kurių šviežias derlius jau pasiekė parduotuves iš Uzbekistano. Pastaruoju metu matoma ir dar viena tendencija – kepsninėje kepami desertai“, – teigia T. Lauvray.
Nors iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad ant grilio pagaminti desertus reikia daug išmonės, laiko ir kantrybės, anot eksperto, tokia nuomonė yra klaidinga. T. Lauvray teigimu, yra daugybė paprastų ir nesunkiai pagaminamų receptų, kurie nustebins ne tik savo skoniu, bet ir greitais bei paprastais pagaminimo būdais.
„Vienas paprasčiausių desertų – medumi, cukrumi, agavų arba klevų sirupu glazūruoti ir ant grilio pakepti vaisiai. Juos galima patiekti su ledais, plakta grietinėle arba maskarponės sūriu. Taip pat kepsninėje galima kepti ir saldžias picas, pavyzdžiui, su riešutiniu kremu, bananais ar kitais mėgstamais vaisiais. Dar vienas populiarus patiekalas – įvairiausi grilyje kepti pyragai: juos galite įdaryti uogomis, obuoliais, kitais vaisiais, o tokiu būdu iškeptas pyragas įgaus pikantiško dūmo skonio. Kepsninėje taip pat iškepti galima ir keksus arba saldžias duonas, pudingus“, – pasakoja prekybos tinklo konditerijos ekspertas.
Svarbiausia – tinkama temperatūra
Kaip teigia ekspertas, dar viena ypatingu skoniu pasižyminčių grilyje keptų desertų paslaptis – tinkamas temperatūros pasirinkimas. Jeigu kepate vaisius, į temperatūrą didelio dėmesio galite nekreipti, svarbiausia, kad liepsna nebūtų per stipri. Jiems gražiai karamelizuotis kartais užtenka ir 5–7 minučių. Tuo tarpu grilyje kepant pyragus temperatūrą stebėti patartina. Optimaliausia temperatūra – 170–180 laipsnių, tokioje temperatūroje pyragas turėtų kepti apie 40–50 minučių.
Kepsninėje kepant pyragus, keksus, saldžias duonas ar kitus desertus, ekspertas siūlo rinktis formas ar skardas, pagamintas iš aliuminio ar nerūdijančio plieno. Stikliniai ar keramikiniai indai labiau tinka orkaitėms.
„Kepsninėje kepant pyragus taip pat patarčiau jos dažnai neatidarinėti. Mat kiekvieną kartą, atidarius kepsninę, iš jos išeina dalis šilumos, todėl norint, kad desertas iškeptų tolygiai, geriausia yra kaip įmanoma mažiau ją varstyti“, – teigia T. Lauvray. Pyragų nereikėtų kepti ir ant tiesioginės ugnies. Be to, norint, kad viršus nesudegtų, geriausia jį būtų apdengti folija. Kepimui einant į pabaigą ją galima nuimti ir leisti viršui kiek apskrusti. Tiesa, prieš patiekiant ką tik iš kepsninės ištrauktus desertus, reikia jiems leisti atvėsti. Iš karto pjaunant ir į lėkštes dedant pyragus jie gali subyrėti.
T. Lauvray rekomenduoja desertus kepsninėje pasigaminti patiems ir siūlo kelis itin paprastus receptus.
Grilyje kepti bananai su ledais
Jums reikės:
4 bananų
4 šaukštų sviesto
Mėgstamų ledų
Šlakelio šokolado sirupo
Plaktos grietinėlės
Pagaminimas:
Pirmiausia išilgai perpjaukite bananus ir iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet bananus patepkite sviestu ir dėkite ant įkaitintų grilio grotelių. Juos pakepkite apie 2 minutes iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus. Galiausia dėkite bananus į dubenį, uždėkite mėgstamų ledų ir viską apšlakstykite šokoladiniu sirupu. Papuoškite plakta grietinėle.
Duonos ir persikų pudingas
Jums reikės:
4 didelių kiaušinių trynių
1 puodelio pieno
1/3 puodelio cukraus
1/4 puodelio maskarponės sūrio
1/2 šaukštelio malto cinamono
2 vidutinių perpus perpjautų persikų
1 šaukšto ištirpinto sviesto
4 perpus perpjautų brioche arba kitų mėgstamų bandelių
2 šaukštų rudojo cukraus
1/2 puodelio karamelinio sirupo
Plaktos grietinėlės
Pagaminimas:
Nedideliame inde iki vientisos masės išplakite kiaušinių trynius, pieną, cukrų, maskarponės sūrį ir cinamoną. Persikus aptepkite sviestu. Ant įkaitinto grilio iš abiejų pusių po kelias minutes juos pakepkite, kol gražiai apskrus. Tuomet lygiai taip pat apkepkite ir supjaustytas bandeles. Kai ingredientai baigs kepti, leiskite jiems kelias minutes pravėsti ir tuomet supjaustykite nedideliais kubeliais. Tuomet dubenyje sumaišykite persikus ir rudąjį cukrų, įmaišykite duonos kubelius. Gautą masę išdėliokite į nedidelius kepimo indelius ir gausiai ją apliekite kiaušinių, maskarponės, cinamono, pieno ir cukraus kremu. Galiausiai iki 160 laipsnių įkaitinkite grilį ir viską kepkite apie 12-15 min. Prieš patiekdami pudingą atvėsinkite ir patiekite su plakta grietinėle bei karameliniu sirupu. Skanaus!