Nors midijų šalimi laikoma Belgija, šiomis jūros gėrybėmis mėgaujasi visas pasaulis. Kiekvienos šalies virtuvė midijoms suteikia savitumo, todėl yra gausybė šių moliuskų paruošimo būdų, o kai kurie jų – ypač netikėti. Midijas vis labiau mėgsta ir lietuviai, tad siūlome išbandyti tris nepakartojamus, dar neatrastus, bet labai lengvai paruošiamus receptus.
Įvairiausios jūros gėrybės lietuvių stalui – ne naujiena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad mūsų tauta vis dažniau domisi netradiciniais skoniais.
„Pastebima, kad jūros gėrybėmis pirkėjai labiausiai susidomi per šventes, tačiau auga ir kasdienis jų vartojimas. Dairomasi austrių, aštuonkojų, krevečių, sparčiai populiarėja midijos“, – sako V.Budrienė.
Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, nuomone, lietuviai pradėjo rinktis midijas dėl išsklaidytų mitų – anksčiau manyta, kad jas sunku paruošti, tačiau informacijos gausa internete ir viliojantys receptai padeda į midijas žiūrėti drąsiau. Be to, parduotuvėje galima įsigyti jau beveik paruoštų midijų.
„Populiariausios – šaldytos virtos midijos. Jas patogu paruošti ir nėra rizikos, kad susidursite su sugedusiais moliuskais. Šviežias midijas reikia mokėti tinkamai išvalyti, atskirti tinkamas virimui nuo sugedusių, o kai perkate šaldytas, visas darbas jau būna atliktas už jus“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė priduria, kad jeigu vis dėlto nusprendėte pirkti šviežias midijas, gaminimo metu stebėkite, ar visos geldelės atsidaro. Jeigu pasitaikys užsivėrusių midijų, jas būtina išmesti. Šaldytos virtos midijos po jų atšildymo turėtų iškart lengvai atsiverti.
V. Juodkazienė pasakoja, kad yra nesuskaičiuojama galybė midijų paruošimo būdų, o kiekviena tauta jas ruošia specifiškai.
„Midijas valgo visas pasaulis, tačiau ruošia pagal savo ilgametes tradicijas. Pavyzdžiui, Meksikoje midijos ruošiamos aštriai, Japonijoje – gausu užkeptų midijų užkandėlių, jos gardinamos sojos padažu ir net žuvų ikrais, o Pietų Europoje jausite Viduržemio jūros prieskonių skonį. Italai midijomis, kaip ir kitomis jūrų gėrybėmis, mėgsta gardinti makaronus. Mūsų šalyje dar nėra nusistovėjusio lietuviško midijų recepto, bet net neabejoju, kad anksčiau ar vėliau jis tikrai atsiras“, – teigia V. Juodkazienė.
Midijos vertinamos ne tik dėl puikaus skonio, bet ir sveikatai palankių savybių. Midijas galima laikyti puikiu baltymų šaltiniu, kurie būtini puikiai viso kūno būklei, taip pat juose apsčiai randama omega-3 rūgščių, vitaminų A ir B12, fosforo.
„Jeigu norite ne tik puikiai jaustis, bet ir turėti gražią, lygią odą ir sureguliuoti svorį – drąsiai rinkitės midijas. Bent porą kartų per mėnesį jas tikrai verta įtraukti į mitybos racioną“, – sako maisto ekspertė.
V. Juodkazienė pasidalijo trimis originaliais midijų receptais iš Meksikos, Japonijos ir Italijos. Pirmąsyk išbandę suprasite, kaip paprasta paruošti šias jūros gėrybes namuose.
Keptos japoniškos midijos
Jums reikės:
12 vienetų šaldytų virtų midijų su kiautais
1 skiltelės smulkinto česnako
1 arbatinio šaukštelio smulkintos imbiero šaknies
0,5 laimo išspaustų sulčių
0,5 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės
1,5 šaukštelio wasabi pastos
2 šaukštelių balto cukraus
¾ puodelio majonezo
1 šaukštelio sojų padažo
¼ šaukštelio sezamų aliejaus
Svogūnų laiškų
Panko džiūvėsėlių
Paruošimo būdas:
Meksikietiškos midijos su „Chorizo“ dešra
Jums reikės:
1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais
3–4 vnt. smulkintų šalotinių svogūnų arba 2 vnt. smulkinto mėlynojo svogūno
4 skiltelių smulkinto česnako
0,5 vnt. smulkintos raudonos aštriosios parikos
4 šaukštų sviesto
1,5 puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio
¼ puodelio grietinėlės
2 šaukštų laimo sulčių
Druskos ir pipirų
100 gramų „Chorizo“ dešros
Kelių šakelių smulkintos kalendros
Paruošimo būdas:
Itališkos midijos su spagečiais
Jums reikės:
200 gramų spagečių
1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais
¼ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 didelių smulkintų česnako skiltelių
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
Šiek tiek smulkintų baziliko lapelių
¾ puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio
1 vieneto smulkintos saldžiosios paprikos
Druskos ir pipirų
Smulkintų petražolių
1 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės
Paruošimo būdas:
Skanaus!