Apstulbinkite artimuosius ir nudažykite ne lukštus, o pačius kiaušinius – tereikės 15 minučių darbo ir kelių pigių produktų

Recipe

Ieškote, kuo nustebinti per šias Velykas? Verta pažvelgti į kiaušinių dažymą šiek tiek kitaip – ne visi žino, kad patys kiaušiniai, ne tik jų lukštai, taip pat gali būti spalvoti. Tereikia kelių šviežių daržovių, žiupsnio prieskonių, ir išleidus vos kelis eurus ant jūsų stalo pražys nuostabios pavasario spalvos. Spalvingi kietai virti lengvai marinuoti kiaušiniai tikrai išsiskirs iš kitų šventinių patiekalų, o pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtė, juos paruošti visai paprasta. 

Kokius kiaušinius rinktis?

Prieš Velykas svarbiausias pirkinys parduotuvėje – kiaušiniai, ir jų pardavimai šauna į rekordines aukštumas. Ypač graibstomi balto lukšto kiaušiniai, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. 

„Ar baltas, ar rudas lukštas – tai neturi įtakos kiaušinio kokybei. Ją lemia vištų veislė, lesalas, auginimo sąlygos ir paprasčiausias kiaušinių šviežumas. Todėl renkantis šį produktą šventėms, reikėtų galvoti, kam jį naudosite. Baltutėlio lukšto kiaušiniai idealiai tinka spalvingiems margučiams, juos nudažyti yra lengviau ir greičiau. Ypač, jeigu naudojate natūralias priemones“, – pataria G. Kitovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kiaušinius pirkėjai dažnai renkasi atsižvelgdami į gyvūnų gerovę. Tai aktualu ne tik dėl augančio sąmoningumo, bet ir dėl to, kad ne narvuose laikomų, subalansuotai šeriamų vištų kiaušiniai neretai pasižymi stipresniu skoniu, ryškesniu tryniu.

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į kiaušinių dydį. Pagal šį kriterijų kiaušiniai ant pakuotės ženklinami raidėmis XL (labai dideli, nuo 73 g), L (dideli, 63–73 g), M (vidutiniai, 53–63 g) ir S (iki 53 g).

„Ieškantys šiek tiek pasilengvinti savo šventes, dažnai renkasi ir putpelių kiaušinius. Jų pardavimai prieš Velykas išauga apie iki 3 kartų. Šie kiaušiniai jau patys savaime yra dekoratyvūs dėl savo margo lukšto, juos kietai išvirti trunka tik 3–4 minutes, o nulupti be jokių baltymo pažeidimų paprastai yra žymiai lengviau“, – pastebi G. Kitovė.

Daržovės ir prieskoniai 4 spalvų kiaušiniams

Kiaušinių baltymą ir netgi šiek tiek trynį galima lengvai nudažyti pasitelkus natūralias priemones: ryškiaspalves daržoves, prieskonius ir actą. Pasak G. Urbonavičiūtės, visa esmė labai paprasta ir susideda vos iš kelių žingsnių.

„Pasiruoškite tiek stiklainių arba stiklinių maistui skirtų sandarių indų, keliomis spalvomis dažysite kiaušinius. Tuomet į kiekvieną jų sudėkite atskirai spalvai reikalingus ingredientus ir prieskonius:

  • Oranžiniams kiaušiniams – 1 didelę tarkuotą morką, 2 skilteles česnako, pusę žalio nulupto ir supjaustyto burokėlio, žiupsnelį šafrano (nebūtina).
  • Geltoniems – 1 šaukštą ciberžolės, 1 šaukštą kario miltelių, 6 skilteles imbiero (gali būti neluptas), 8 grūdelius juodųjų pipirų.
  • Violetiniams – 100 g smulkintų raudonųjų kopūstų, 0,5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių arba kmynų.
  • Rožiniams – 1–2 žalius ir sutarkuotus burokėlius, 3 lauro lapus, 1 nuluptą askaloninį svogūną.

Tuomet kiaušinius kietai išvirkite (vištos kiaušinius reikės 8–10 minučių, putpelės – 3–4). Atvėsinkite ledukų vonelėje ir nulupkite. Kiaušinius sudėkite į stiklainius su daržovėmis ir užpilkite verdančio vandens ir obuolių acto mišiniu. Obuolių acto naudokite perpus mažiau nei vandens, taip pat verta įdėti ir bent šiek tiek cukraus – jis subalansuos skonius. Užsukite stiklainius ir palikite šaldytuve bent parai, tačiau taip marinuoti galite ir keturias-penkias dienas. Tuomet spalvos bus dar ryškesnės“, – idėja dalijasi kulinarijos technologė.

Ji siūlo ir paeksperimentuoti su priedais. Galima naudoti ne tik pipirų žirnelius, kvapiuosius pipirus, česnaką ir gvazdikėlius, bet rinktis ir kitokius prieskonius: kalendrą, kardamoną, kmynus, lauro lapus, garstyčių sėklas, cinamoną. Obuolių actą galima keisti baltojo vyno arba stipresniu spirito, tačiau tuomet jo naudoti reikėtų mažiau. 

„Dar įdomus ir fantastišką rezultatą dovanojantis triukas – marmurinio rašto kiaušiniai. Jei norite, kad baltymas turėtų dekoratyvinių gyslų raštą, prieš marinuodami kiaušinių nelupkite, o tik sutraiškykite lukštus. Marinatas nudažys tik kai kurias kiaušinio dalis“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Taip ryškiomis spalvomis nuspalvinti kiaušiniai jau savaime bus įspūdingi, o prieskoniai jiems suteiks ryškaus skonio. Putpelių kiaušiniai atrodys labai gražiai palikti salotose ar prismeigti dantų krapštuku prie sumuštinukų. Dalį galite palikti ir nepjaustytų – tai vaišėms suteiks žaismingumo.

Tuo tarpu vištos kiaušinius perpjaukite per pusę ir patiekite su šiek tiek mėgstamo padažo arba įdarykite juos salotomis. Labai derės ir silkės ar sūdytos lašišos gabalėlis, avokadas, taip pat nepamirškite papuošti svogūnų laiškais, petražolėmis ar mikrožalumynais – bus ypač šventiška, o stalas atrodys gaiviai šviežias.