Mąstote, ką pasigaminti savaitgalio pietums, tačiau nenorite per daug išlaidauti? Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad taupu nėra lygu neskanu ar nemaistinga. Pasak jos, pasitelkus planavimo įgūdžius ir žinant, ko dairytis lentynose, taupi vakarienė gali būti įdomi bei skani, o porcija žmogui – nekainuoti ir dviejų eurų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sumaniai apsipirkti norintys lietuviai vis dažniau atsiverčia savaitinius kainų leidinius, domisi įvairiausiomis akcijomis, populiarėja ir privačiais prekių ženklais pažymėti produktai.
„Pastaruoju metu vienas sparčiausiai populiarėjančių taupymo būdų – į krepšelius keliaujantys privačių prekių ženklų produktai, pasižymintys geriausia kaina, tačiau ne ką mažesne produktų kokybe. Nors duomenys rodo, kad daugiausiai dėmesio susilaukia pieno produktai, pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi ir bakalėjos prekes, kruopas, konservus. Populiarėja ir įvairiausios privačių prekių ženklų etiketėmis pažymėtos švaros prekės“, – sako V. Budrienė.
Taupymo tema domisi seniai
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad norėdama sutaupyti, stengiasi visus pirkinius susiplanuoti iš anksto.
„Taupymo tema kalbu ir ja domiuosi jau seniai. Mano galva, tiesiausias kelias į taupymą – maisto planavimas. Tikriausiai, pačios didžiausios išlaidos maistui atsiranda tada, kai išalkę lankomės parduotuvėje. Nežinome, ko norime, ką gaminsime, prisiperkame produktų, kurių galiausiai nepanaudojame iki galo. Tačiau, jeigu meniu yra planuojamas iš anksto, galima kuo puikiausiai viską sunaudoti nešvaistant maisto“, – pasakoja tinklaraštininkė.
Pasak K. Pišniukaitės-Šimkienės, ji pati stengiasi planuoti valgius taip, kad tam tikri produktai atsikartotų. Pavyzdžiui, jeigu ji perka brokolį vakarienei – iš anksto sumąstys, kaip jį panaudos, gamindama kitos dienos pusryčius ar kitą patiekalą. K. Pišniukaitė-Šimkienė atskleidžia, kad vadovaudamasi šiomis taisyklėmis, trijų asmenų šeimai maistui per savaitę išleidžia apie 50–60 eurų.
Įkvėpimo kurti naujus receptus semiasi iš aplinkos
Norėdama sutaupyti, tinklaraštininkė dažnai renkasi ir privačių prekių ženklų etiketėmis pažymėtus produktus. „Kaip apie maistą nusimanantis žmogus, žinau, kad yra tam tikros prekių grupės, kurioms taupyti nereikėtų. Pavyzdžiui, jeigu aš noriu kepti jautienos kepsnį ir jis bus pagrindinė patiekalo žvaigždė, tikriausiai aš rinksiuosi brandintą, taigi, ir brangesnę, mėsą. Tačiau, kai ketinu gaminti jautienos troškinį, renkuosi gerokai paprastesnį produktą. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir su bakalėjos prekėmis. Pavyzdžiui, ryžius dažnai renkuosi pažymėtus privačia etikete, jų kaina būna bent kelis kartus mažesnė nei žinomų gamintojų“, – pasakoja ji. K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad įkvėpimo kurti naujus receptus ji semiasi iš aplinkos: kelionių, knygų, kulinarinių laidų, socialinių tinklų. Pasak jos, pasitelkus vaizduotę, net iš kasdienių produktų, tokių kaip makaronai, vištiena ar minėti ryžiai, galima pasigaminti vis kažką naujo. Būtent tokios vakarienės pavyzdys yra taco makaronai su malta jautiena, kurią savaitgalį rekomenduoja išbandyti „Iki“ ambasadorė. Šis patiekalas spalvingas, įdomus, gausus daržovių ir labai skanus, o jo savikaina 4 porcijoms – vos 6 eurai.Taco makaronai su malta jautiena
4 porcijoms reikės:
Gaminimas: