5 marinatai, puikiai tinkantys lašišai

Recipe

Kai norisi lengvų pietų ar greitai paruošiamos vakarienės – pasigaminkite lašišos. Jeigu tradiciškai paruošta lašiša pabodo, derinkite ją su įmantresniais ingredientais: marinuokite klevų sirupo, sojos padažo padažuose, naudokite įmantresnius prieskonius – šviežią imbierą arba kalendrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairios rūšies žuvis, taip pat lašiša tarp pirkėjų populiari ir vasarą.

„Įvairiausios rūšies žuvis ir jūros gėrybės tarp lietuvių populiarios ir vasarą, kai maistą dažnai ruošiame ant grilio. Pastebime, kad tradicinės rūšies žuvis – karpiai bei lašiša išlieka populiariausi, tačiau matome, kad pirkėjai dairosi įmantresnių jūros gėrybių: midijų ar skraidkalmarių čiuptuvų. Be to, esame paruošę specialiai griliui skirtos lašišos svogūnų bei krapų padaže, kuri taip pat iš pirkėjų sulaukia dėmesio“, –  teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad lašišą paruošti galima pačiais įvairiausiais būdais, o pasirinkus netradicinius marinatus – šiai žuviai galima suteikti ypatingo skonio.

„Nors lašišą dažniausiai ruošiame paskanindami paprasčiausia druska ir pipirais ar citrinos sultimis, norint suteikti jai naujų skonių galima paruošti pačių įvairiausių marinatų. Pavyzdžiui, marinuoti ją sojos arba miso padažuose, gaminti saldų marinatą su klevų sirupu ar medumi, jeigu mėgstate aštriau – ruošti ją su česnaku, imbieru ir krienais arba marinuoti kokosų augaliniame gėrime“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi dar keliomis marinatų, puikiai tiksiančių lašišai, idėjomis.

Azijietiškas marinatas iš 4 ingredientų. Norint lašišai suteikti azijietiško skonio – ją galima pamarinuoti itin paprastai paruošiamame marinate. Tereikia sojų padažą sumaišyti su šlakeliu srirachos padažo, medumi ir ryžių actu. Jeigu neturite, pasak „Iki“ atstovės, galite naudoti citrinų sultis. Tuomet į gautą marinatą dėti gabalėliais supjaustytą lašišą ir ją, prieš kepant, marinate palaikyti apie pusvalandį.

Marinatas su miso pasta. Jeigu mėgstate dar intensyvesnius skonius – pasigaminkite marinato su miso pasta. Jam prireiks miso pastos, kelių šaukštų cukraus, šlakelio ryžių acto, tarkuotos imbiero šaknies, sojų padažo ir šlakelio sezamų aliejaus. Visus šiuos ingredientus reikėtų sumaišyti dubenyje ir lašišos gabalėlius jame pamarinuoti nuo pusvalandžio iki dviejų valandų.

Medaus ir garstyčių marinatas. Dar vienas itin paprastai pagaminamas marinatas puikiai tiksiantis ne tik prie lašišos, bet ir kitos mėgstamos rūšies žuvies – gaminamas iš ingredientų, kuriuos neretai rasime bene kiekvienoje virtuvėje. Šiam marinatui reikės dubenyje sumaišyti kelis šaukštus garstyčių, citrinos sultis, medų ir alyvuogių aliejų. Į gautą marinatą sudėti lašišos gabalėlius ir ją pamarinuoti apie pusvalandį.

Aštrus marinatas su kalendra. Jeigu jums patinka ryškūs skoniai – marinatą pagardinkite šviežia kalendra. Pavyzdžiui, galite dubenyje sumaišyti smulkintą kalendrą, srirachos padažą, šiek tiek medaus, tarkuotos imbiero šaknies, česnako, žaliųjų citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Į gautą mišinį sudėkite lašišos gabalėlius ir jame žuvį pamarinuokite apie pusvalandį ar valandą.

Pikantiška glazūra lašišai. Jeigu marinato gaminti nenorite galite pasigaminti paprastai paruošiamos glazūros lašišai. Tereikia dubenyje sumaišyti cukrų, druską, mėgstamus prieskonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos, česnakų miltelius, juoduosius arba čili pipirus. Gautu mišiniu gausiai įtrinti lašišos gabalėlius ir priklausomai nuo jų dydžio orkaitėje pakepti apie 9 minutes. Prieš baigiant kepti lašišą galima apšlakstyti klevų sirupu. Šis žuviai suteiks saldaus prieskonio ir ant viršaus suformuos traškią plutelę.