Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena. Šalyje išlaikyta tradicija, kad antienos patiekalai – labiau šventinis negu kasdienis valgis.
„Prieš didžiąsias metų šventes antienos pardavimai išauga kelis kartus. Į namų virtuves iš parduotuvių dažniau iškeliauja tiek antienos filė ar kulšelių mėsa, tiek visa šviežia antis. Akivaizdu, kad antienos patiekalas daugybėje šeimų tampa pagrindiniu kalėdinių vaišių akordu. Ši mėsa išsiskiria savo skoniu, o keptos anties vaizdas – visada puikiai tinka kaip Kalėdų stalo iliustracija. Tad į prieš šventes antieną visada įtraukiame į išskirtinių savo pasiūlymų sąrašą ir taikome nuolaidas“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Mitybos specialistai pastebi, kad antiena turtinga baltymų ir geležies, taip pat joje yra B grupės vitaminų. Antiena dažniausiai yra kepama, nes taip geriausiai atsiskleidžia mėsos skoninės savybės ir prie jos lengva priderinti garnyrą. Svarbiausia, kad antiena būtų gerai iškepta, bet neperkepta, nes tuomet ji taps sausa ir kietoka. Taigi, anties nereikėtų kepti labai aukštoje temperatūroje.
„Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė pastebi, kad parduotuvėse parduodamos antys yra standartinės, todėl turint receptą iš anksto paprasta apskaičiuoti, kiek reikės kitų ingredientų patiekalui pagaminti.
O per šventes verta išbandyti šiuos tris paprastus receptus.
Tradicinė kepta antis
Reikės: apie 2–2,5 kg sveriančios Pekino anties, 1 citrinos, 1 česnako, 1 šaukštelio čiobrelių, pusės šaukštelio maltų pipirų, druskos.
Gaminame:
Antienos kulšelės „confit“ su pievagrybių padažu
Reikės: 4 anties kulšelių, 1 šaukšto medaus, 1 šaukšto druskos, 0,5 šaukštelio maltų pipirų, 3 šaukštų sojos padažo, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio čiobrelių.
Gaminame antieną:
Padažui reikės: 200 g pievagrybių, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio miltų, 1/2 stiklinės baltojo vyno, 1 stiklinės sultinio, 70 ml grietinėlės, druskos ir pipirų.
Gaminame padažą:
Ryžiais įdaryta antis
Reikės: Pekino anties, 1 stiklinės ryžių, 1 svogūno, 2 morkų, saujos razinų, 1 stiklinės daržovių sultinio, 2 šaukštų sojos padažo , 3 skiltelių česnako, 1 šaukštelio čiobrelių, pipirų ir druskos.
Gaminame: