3 mėgstamiausios „Ant Medinės Lentelės“ salotos: teisinga klasika, 5 minučių „sumestinis“ ir traškus pakaitalas mėsai

Recipe

Artėjant vasarai natūraliai tiesiame rankas šviežių ir traškių salotų link, kurios tampa tiek garnyru, tiek ir gardžiais priešpiečiais. Jas itin dažnai ruošianti maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako kuo puikiausiai žinanti, kad geros salotos turi būti ne tik maistingos, bet ir skanios bei sočios. Ji dalijasi trimis savo mėgstamiausiais receptais, su kuriais tikrai neprašausite pro šalį. Pirmasis receptas įtiks klasikos gerbėjams, antrasis – teturintiems 5 minutes, o trečios salotos bus idealios dienai be mėsos.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šylant orams pirkėjų dėmesys šviežioms salotoms auga kaip po gero lietaus.

„Žaliosios lapinės salotos – žanro klasika, atrandanti vietą dažname pirkėjo krepšelyje. Tačiau lietuvių noras kasdienę mitybą praturtinti šviežių vaisių, daržovių vitaminais juos veda ir eksperimentų keliu. Pastebime, kad pirkėjai mielai išbando ir mažiau pažįstamas naujienas: sultenes, kininius kopūstus, lapinius kopūstus (kale) ar jau paruoštus salotų mišinius“, – sako V. Budrienė.

Dažniausiai ruošiami tinklaraštininkės salotų receptai

Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja K. Pišniukaitė-Šimkienė svarsto, kad tie, kurie sako salotų nemėgstantys – tiesiog neragavo jų kokybiškų.

„Salota salotai nelygi. Kaip pomidorai žiemos viduryje ir ką tik nuskinti iš šiltnamio yra visai skirtingi, taip ir ta pati salotos rūšis gali būti visai kitokio skonio. Visi, kas ragavę rukolą, špinatus ar paprasčiausią salotos lapą iš daržo, mane supras. Salotas renkuosi atidžiai, todėl man džiugu, kad atsirado naujas lietuviškas prekės ženklas „Leafood“, kuris žalumynus augina be jokių kenksmingų medžiagų. Išbandžiau daugumą jų rūšių ir nuoširdžiai sakau – šios salotos savo išvaizda ir skoniu labiau primena tai, ką auginame šiltnamiuose“, – sako tinklaraštininkė.

K. Pišniukaitė-Šimkienė kviečia šiltąjį sezoną pasitikti su trimis idėjomis gardžioms salotoms, kurios yra ko gero dažniausiai jos gaminamos.

Teisingos Cezario salotos su vištiena

„Ant medinės lentelės“ autorė siūlo pradėti nuo klasikos – kas nemėgsta gero, tikro Cezario?! „Šiuo atveju laikausi principo – jokių improvizacijų. Klasikinės Cezario salotos yra tobulos, nieko čia išradinėti nereikia. Svarbiausia – geras padažas su ančiuviais, o toliau – romaninė salota, krutonai, parmezanas ir vištiena (nors dažnai vietoje jos gaminu ir su tigrinėmis krevetėmis)“, – pasakoja tinklaraštininkė.

2 porcijoms reikės:

250 g vištienos šlaunelių mėsos

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų

½ a.š. česnako miltelių

½ a.š. maltos paprikos

2–3 riekių šviesios duonos

½ a.š. džiovintų žolelių mišinio

150 g romaninių „Leafood“ salotų

30 g parmezano

Padažui reikės:

4 v.š. majonezo

½ a.š. dižono garstyčių

1 skiltelės česnako

2 ančiuvių filė (būtina!)

1 v.š. citrinos sulčių

Šlakelio vorčesterio padažo

30 g parmezano

Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Vištieną sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, česnako milteliais ir malta paprika.
  2. Vištieną dedame į įkaitintą keptuvę ir apskrudiname po 3 minutes iš abiejų pusių, tuomet sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame dar 10 minučių. Iškepusiai vištienai leidžiame pastovėti kambario temperatūroje 5 minutes, tuomet supjaustome juostelėmis. Kepant tokiu būdu vištiena bus itin sultinga, ne sausa.
  3. Ruošiame krutonus: duoną suplėšome gabalėliais, apšlakstome aliejumi, druska ir žolelių mišiniu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 7 min.
  4. Ruošiame padažą: visus jo ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
  5. Romanines salotas suplėšome ir sumaišome su padažu.
  6. Ant viršaus dedame vištienos juosteles, krutonus ir parmezano drožles.

Salotų sumestinis su su burrata ir Prosciutto

„Kai norisi skanių salotų per 5 minutes, gaminu salotas su burrata ir prosciutto. Šiuo atveju jokios gamybos net ir nėra – sudedi visus ingredientus į lėkštę ir per kelias minutes skaniausios, sakyčiau net kiek gurmaniškos, salotos paruoštos“, – išmėginti jas kviečia „Ant medinės lentelės“ kūrėja.

2 porcijoms reikės:

100 g „Leafood“ gražgarsčių

200 g vyšninių pomidorų

2 trumpavaisių agurkų

100 g Prosciutto

2 burrata sūrių

20 g kedro riešutų

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų

Šviežio baziliko

Gaminame:

  1. Į lėkštes dedame gražgarstes, agurką, pomidorus, burratą ir Prosciutto.
  2. Pabarstome kedro riešutais, baziliko lapeliais, druska, pipirais.
  3. Apšlakstome alyvuogių aliejumi.

Salotos su traškiais avinžirniais ir feta

„Šios salotos mano mėgstamiausios iš vegetariškų repertuaro, – išduoda tinklaraštininkė. – Mėsos čia tikrai nepasigesite, vietoje jos skanumo ir sotumo suteikia traškiai kepti avinžirniai. Puikus skonių derinys ir malonumas su kiekvienu kąsniu.“

Traškiems avinžirniams reikės:

1 skardinės konservuotų avinžirnių

1 v.š. alyvuogių aliejaus

½ a.š. malto kumino

½ a.š. maltos rūkytos paprikos

½ a.š. česnako miltelių

½ a.š. druskos

Salotoms reikės:

100 g mėgstamų „Leafood“ salotų

1 avokado

120 g vyšninių pomidorų

Kelių saulėje džiovintų pomidorų

1 raudonojo svogūno

100 g fetos sūrio

Padažui reikės:

3 v.š. alyvuogių aliejaus

1 v.š. medaus

1 v.š. grūdėtųjų garstyčių

1 v.š. citrinos sulčių

Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Ruošiame traškius avinžirnius: avinžirnius nusausiname ir sumaišome su aliejumi ir prieskoniais, paskleidžiame kepimo popieriumi išklotoje skardoje taip, kad avinžirniai per daug nesiliestų tarpusavyje ir kepame 20 min. 190 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija.
  2. Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus jo ingredientus.
  3. Ruošiame salotas: į lėkštę dedame salotas, avokadą, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, svogūną ir traškius avinžirnius.
  4. Užtrupiname fetą ir apšlakstome paruoštu padažu.