Artėjant vasarai natūraliai tiesiame rankas šviežių ir traškių salotų link, kurios tampa tiek garnyru, tiek ir gardžiais priešpiečiais. Jas itin dažnai ruošianti maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako kuo puikiausiai žinanti, kad geros salotos turi būti ne tik maistingos, bet ir skanios bei sočios. Ji dalijasi trimis savo mėgstamiausiais receptais, su kuriais tikrai neprašausite pro šalį. Pirmasis receptas įtiks klasikos gerbėjams, antrasis – teturintiems 5 minutes, o trečios salotos bus idealios dienai be mėsos.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šylant orams pirkėjų dėmesys šviežioms salotoms auga kaip po gero lietaus.
„Žaliosios lapinės salotos – žanro klasika, atrandanti vietą dažname pirkėjo krepšelyje. Tačiau lietuvių noras kasdienę mitybą praturtinti šviežių vaisių, daržovių vitaminais juos veda ir eksperimentų keliu. Pastebime, kad pirkėjai mielai išbando ir mažiau pažįstamas naujienas: sultenes, kininius kopūstus, lapinius kopūstus (kale) ar jau paruoštus salotų mišinius“, – sako V. Budrienė.
Dažniausiai ruošiami tinklaraštininkės salotų receptai
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja K. Pišniukaitė-Šimkienė svarsto, kad tie, kurie sako salotų nemėgstantys – tiesiog neragavo jų kokybiškų.
„Salota salotai nelygi. Kaip pomidorai žiemos viduryje ir ką tik nuskinti iš šiltnamio yra visai skirtingi, taip ir ta pati salotos rūšis gali būti visai kitokio skonio. Visi, kas ragavę rukolą, špinatus ar paprasčiausią salotos lapą iš daržo, mane supras. Salotas renkuosi atidžiai, todėl man džiugu, kad atsirado naujas lietuviškas prekės ženklas „Leafood“, kuris žalumynus augina be jokių kenksmingų medžiagų. Išbandžiau daugumą jų rūšių ir nuoširdžiai sakau – šios salotos savo išvaizda ir skoniu labiau primena tai, ką auginame šiltnamiuose“, – sako tinklaraštininkė.
K. Pišniukaitė-Šimkienė kviečia šiltąjį sezoną pasitikti su trimis idėjomis gardžioms salotoms, kurios yra ko gero dažniausiai jos gaminamos.
Teisingos Cezario salotos su vištiena
„Ant medinės lentelės“ autorė siūlo pradėti nuo klasikos – kas nemėgsta gero, tikro Cezario?! „Šiuo atveju laikausi principo – jokių improvizacijų. Klasikinės Cezario salotos yra tobulos, nieko čia išradinėti nereikia. Svarbiausia – geras padažas su ančiuviais, o toliau – romaninė salota, krutonai, parmezanas ir vištiena (nors dažnai vietoje jos gaminu ir su tigrinėmis krevetėmis)“, – pasakoja tinklaraštininkė.
2 porcijoms reikės:
250 g vištienos šlaunelių mėsos
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
½ a.š. česnako miltelių
½ a.š. maltos paprikos
2–3 riekių šviesios duonos
½ a.š. džiovintų žolelių mišinio
150 g romaninių „Leafood“ salotų
30 g parmezano
Padažui reikės:
4 v.š. majonezo
½ a.š. dižono garstyčių
1 skiltelės česnako
2 ančiuvių filė (būtina!)
1 v.š. citrinos sulčių
Šlakelio vorčesterio padažo
30 g parmezano
Druskos, pipirų
Gaminame:
Salotų sumestinis su su burrata ir Prosciutto
„Kai norisi skanių salotų per 5 minutes, gaminu salotas su burrata ir prosciutto. Šiuo atveju jokios gamybos net ir nėra – sudedi visus ingredientus į lėkštę ir per kelias minutes skaniausios, sakyčiau net kiek gurmaniškos, salotos paruoštos“, – išmėginti jas kviečia „Ant medinės lentelės“ kūrėja.
2 porcijoms reikės:
100 g „Leafood“ gražgarsčių
200 g vyšninių pomidorų
2 trumpavaisių agurkų
100 g Prosciutto
2 burrata sūrių
20 g kedro riešutų
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
Šviežio baziliko
Gaminame:
Salotos su traškiais avinžirniais ir feta
„Šios salotos mano mėgstamiausios iš vegetariškų repertuaro, – išduoda tinklaraštininkė. – Mėsos čia tikrai nepasigesite, vietoje jos skanumo ir sotumo suteikia traškiai kepti avinžirniai. Puikus skonių derinys ir malonumas su kiekvienu kąsniu.“
Traškiems avinžirniams reikės:
1 skardinės konservuotų avinžirnių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
½ a.š. malto kumino
½ a.š. maltos rūkytos paprikos
½ a.š. česnako miltelių
½ a.š. druskos
Salotoms reikės:
100 g mėgstamų „Leafood“ salotų
1 avokado
120 g vyšninių pomidorų
Kelių saulėje džiovintų pomidorų
1 raudonojo svogūno
100 g fetos sūrio
Padažui reikės:
3 v.š. alyvuogių aliejaus
1 v.š. medaus
1 v.š. grūdėtųjų garstyčių
1 v.š. citrinos sulčių
Druskos, pipirų
Gaminame: