Žuvis – vienas tų produktų, kurio skonį atskleisti galima naudojant pačius paprasčiausius pagardus. O kartais tam padaryti užtenka vos druskos bei pipirų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas žuvimi ar jūros gėrybėmis nuosekliai auga, o tai matyti ir pažvelgus ir į kasdienius pirkėjų krepšelius.
Pasižymi į omarą panašiu skoniu
„Dėmesys žuvies ir jūros gėrybių kategorijai auga, todėl nuolat plečiame jų asortimentą, mat pirkėjai pastaruoju metu ieško ne tik pažįstamų, tradicinių žuvų, bet ir įmantresnių skonių jūros gėrybių. Jiems prekybos vietose paruošėme ir plekšnės, juodojo paltuso, vilkžuvės bei kitų jūros gėrybių – baltakojų blyškiųjų krevečių, skraidkalmarių čiuptuvų, midijų, kurios dažnai atsiduria ir kasdieniuose krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad nors vilkžuvės išvaizda nėra pati patraukliausia, ši žuvis išsiskiria subtiliu, šiek tiek krabą, netgi omarą primenančiu skoniu.
„Vilkžuvės skonis primena tas jūros gėrybes, kuriomis jos minta. Vilkžuvės racioną sudaro daugiausia vėžiagyviai, tokie kaip krabai, šukutės, todėl šios žuvies mėsa yra švelniai saldi, jos skonis primena kažką tarp krabo ir omaro, tačiau su kiek labiau biresne tekstūra“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak „Iki“ atstovės, ruošiant įvairiausios rūšies žuvį, taip pat ir vilkžuvę, dėmesį atkreipti reikėtų į žuvies paruošimo būdus. Pavyzdžiui, norėdami išsaugoti visas naudingąsias maistines savybes, žuvį virkite vandenyje ar garuose. Jei vis tik norite keptos žuvies, kepkite ant grotelių. Patartina vengti rūkytos ar aliejuje keptos žuvies, nes šių žuvies apdorojimo procesų metu gali susidaryti kancerogeninių medžiagų.
Tinkamiausi prieskoniai vilkžuvei yra citrina, kaparėliai, prie šios žuvies ypač tinka švieži krapai, petražolės, šalavijai, česnakai ir svogūnai. Gaminant įvairiausios rūšies žuvį taip pat patariama naudoti ir sviestą, švelnaus skonio žemės riešutų ir kukurūzų aliejų – jie padės atskleisti tikrąjį skonį.
Paruošimo patarimai
Dar vienas labai svarbus dalykas – kepimo laikas. Norint, kad žuvis išliktų puikaus skonio – svarbu jos neperkepti. Kepta žuvis turi išlikti drėgna, minkšta bei sultinga. Jeigu žuvį perkepsite, ji išsausės ir praras gerąsias maistines bei skonio savybes. Visgi, vilkžuvę sugadinti yra pakankamai sudėtinga. Mat ši žuvis pasižymi didele riebalų gausa. Kiek laiko keps vilkžuvė, priklauso nuo gabalėlių storumo. Plonesni gabalėliai iškepti gali per 10 minučių, o storesniems prireiks ir visų 20-ies.
„Kadangi vilkžuvė yra pakankamai byri žuvis, prieš kepant šios žuvies pjausnius juos galima pamirkyti druskos ir vandens mišinyje. Būtent ši priemonė kepant apsaugo žuvį nuo subyrėjimo. Jeigu prieš kepdami šią žuvį apvoliosite kiaušinio plakinyje, sūriame vandenyje mirkyti nereikia, mat kiaušinis ir miltai, taip pat apsaugo žuvį nuo subyrėjimo“, – teigia V. Juodkazienė.
„Iki“ ekspertė dalijasi ir trimis itin paprastais receptais su šia žuvimi.
Vilkžuvė su brokoliais, žirneliais ir avokadu
Jums reikės:
• 300 g vilkžuvės pjausnių
• žiupsnelio druskos
• 200 g žaliųjų žirnelių
• 300 g brokolių
• 1 avokado
• 6 šviežio baziliko lapelių
• 1 citrinos
Gaminame:
Brokolius nuplaukite, supjaustykite mažais gabalėliais ir kartu su žirneliais suberkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 5 minutes. Virtas daržoves iškart perkelkite į dubenį su lediniu vandeniu, šiek tiek palaikykite ir nupilkite. Avokadą nulupkite, supjaustykite ir apšlakstykite citrinos sultimis, o vilkžuvę apibarstykite druska. Įkaitinkite grilio keptuvę, sudėkite vilkžuvę odele į apačią ir kepkite apie 4 minutes iš vienos pusės, tuomet apverskite ir kepkite dar 2,5 minutės. Naudodami žnyples paverskite žuvį ant vieno šono, o po to ant kito – kiekvieną pusę kepkite apie 10–20 sekundžių. Vilkžuvę patiekite su virtomis daržovėmis bei avokadu, papuoškite baziliko lapeliais ir viską apšlakstykite citrinos sultimis.
Orkaitėje kepti vilkžuvės gabalėliai su čiobreliais
Jums reikės:
• Vilkžuvės gabalėlių
• 1 poro
• 1 morkos
• 1 citrinos
• 30 g sviesto
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• žiupsnelio džiovintų čiobrelių
• 2 kepimo maišų
Gaminame:
Morką ir porą smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite daržoves ir troškinkite, kol jos šiek tiek suminkštės. Pasitieskite du kepimo popieriaus lapus ir ant kiekvieno uždėkite vilkžuvės gabalėlį. Žuvį apibarstykite druska, pipirais bei džiovintais čiobreliais, ant viršaus dėkite po kelis šaukštus troškintų daržovių ir apšlakstykite citrinos sultimis. Abu gabalėlius kruopščiai suvyniokite į kepimo popierių, kiekvieną jų dėkite į atskirus kepimui skirtus maišus, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 210 °C, ir kepkite 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis ir ryžiais.
Vilkžuvė su grietine ir krapais
Jums reikės:
• 4 gabalėlių vilkžuvės
• pakelio mėgstamų šaldytų daržovių
• 4 šviežių vidutinio dydžio bulvių
• grietinės
• 1 citrinos
• šviežių krapų
• česnako, pipirų, druskos
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Pasiruoškite foliją – ji bus reikalinga kaip guolis žuviai ir daržovėms, tad vienai porcijai skirkite apie 30x30 cm folijos lakštą. Atšildykite šaldytas daržoves (rekomenduojame rinktis mišinius, kuriuose gausu skirtingų daržovių), nulupkite bulves ir supjaustykite jas kuo plonesniais griežinėliais. Atskirame dubenėlyje sumaišykite 4 šaukštus grietinės su smulkintu česnaku, pagardinkite druska ir šviežiais krapais. Ant daržovių dėkite po šaukštą paruoštos grietinės, o ant viršaus gražiai paguldykite po žuvies gabalėlį. Žuvį pabarstykite druska ir pipirais bei užlašinkite po šlakelį citrinos sulčių. Sandariai užlenkite foliją ir krepšelius dėkite į kepimo skardą. Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių.