Padėkos namiškiai: kaip ruošti žiedinius kopūstus, kad kvapas nekutentų nosių 

Padėkos namiškiai: kaip ruošti žiedinius kopūstus, kad kvapas nekutentų nosių 

Žiediniai kopūstai yra ne tik skanūs, maistingi, bet ir nebrangus būdas papildyti savo racioną naujomis daržovėmis. Juo labiau, jie toli gražu nėra nuobodūs – jeigu baltojo jau atsivalgėte, išbandykite violetinį kalafiorą. Jo spalva vilios net ir vaikus, o žinant kelias gudrybes, žiedinio kopūsto paruošimas bus nesunkus ir nepaliks namuose specifinio kvapo. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi patarimais ir dviem paprastai paruošiamais receptais.

„Lyderiaujančiose pozicijose iš daržovių jau daugelį metų nepajudinamai įsitaisiusios bulvės, taip pat pomidorai, agurkai. Visgi pastebime, kad lietuviai į savo mėgstamus receptus įtraukia ir įvairesnių daržo gėrybių, ypač įvairovės dairosi parduotuvėse jau pasirodžius pavasariniam derliui. Šiuo metu perkamiausios šviežio derliaus gėrybės yra ridikėlių, morkų ryšulėliai, įvairių rūšių agurkai, kopūstai, braškės, taip pat skirtingos salotos vazonėliuose. Pirkėjų krepšeliuose vis dažniau atsiduria ir žiediniai kopūstai, taip pat tokios mažiau tradicinės daržovės kaip pankoliai, kaliaropės“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

Kaip išsirinkti skanų ir sveiką žiedinį kopūstą? Jį paprasčiausiai reikėtų įvertinti vizualiai, pataria tinklo atstovė. Žiūrėkite, kad žiedynai būtų glaudžiai suspausti, tvirti liečiant, be kito atspalvio dėmių. Pasak V. Budrienės, geras šviežumo požymis – ir gyvybingi, o ne sudžiūvę ar susilankstę lapai.

Kuo skiriasi baltas ir violetinis žiedinis kopūstas?

Graži purpurinė žiedinio kopūsto spalva bemat patraukia akį parduotuvėje, tačiau dalis pirkėjų suabejoja, ar ją dėtis į krepšelį – daržovė atrodo mažiau pažįstama nei tradicinis baltasis kalafioras.

„Iš tiesų violetinį kalafiorą galima ruošti lygiai taip pat, kaip ir įprastą. Didžiausias skirtumas slypi visai kitur – naudingose medžiagose. Kaip ir baltuose, violetiniuose yra daug vitamino C: suvalgę 100 gramų, gausite apie tris ketvirtadalius dienos normos. Tačiau violetiniuose žiediniuose kopūstuose gausu ir antocianinų, kurie ir atsakingi už jo spalvą. Tai galingas antioksidantas, kurio naudą mokslininkai tebetyrinėja ir sieja jį įvairiais privalumais: tinkamu kraujospūdžio darbu, mažesne širdies, neurologinių ligų rizika. Žinoma, kaip ir kitos daržovės, violetiniai kalafiorai nėra vaistas ir neišgydys ligų, tačiau jie yra naudingi sveikatai“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Violetinių žiedinių kopūstų skonis labai panašus į baltųjų, jis šiek tiek riešutiškas ir salstelintis. Didelis privalumas tai, kad neturi kartumo, kuris kartais juntamas kitų spalvų kalafioruose. Dėl to violetinis mieliau valgomas ir išrankesnių skanautojų – patraukia ne tik įdomesnė spalva, bet ir malonesnis skonis. Visų spalvų žiedinių kopūstų tekstūra taip pat labai panaši, bet J. Sabaitienė pažymi, kad violetinis yra šiek tiek labiau grūdėtas, todėl labai tinka kepimui, traškiems receptams.

5 patarimai, kad kvapas neerzintų

Žiediniai kopūstai lietuvių išties mėgstami, bet nuo tiesos nepabėgsi – kartais juos gaminant po namus gali pasklisti specifinis kvapas. Laimei, yra būdų to išvengti, kuriais dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Gerai nuplaukite. Prieš pradedant ruošti žiedinius kopūstus, gerai juos nuplaukite šaltu vandeniu. Taip pašalinsite nešvarumus, kurie gali prisidėti prie stipraus kvapo.

Sumažinkite virimo laiką. „Kuomet virsite žiedinius kopūstus, stenkitės tą daryti trumpiau. Ilgas virimo laikas gali sukelti stipresnį kvapą. Pakanka, kad kalafiorai tik šiek tiek suminkštėtų, tačiau tebeišlaikytų ir kietumo“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Įpilkite citrinos sulčių arba acto. Norint sumažinti kvapą, galite į virimo vandenį pridėti šiek tiek citrinos sulčių arba acto. Tai padės išlaikyti kopūstų ryškumą ir sumažinti stiprų aromatą. Taip pat padės šlakelis pieno, šaukštelis sodos arba šaukštas miltų. Jei į puodą įmesite ir lauro lapą, virtuvėje ne taip stipriai pasklis tipiškas kalafioro kvapas.

Naudokite kvapnius prieskonius. Po to, kai žiediniai kopūstai bus paruošti, galite pabaigti patiekalą su šviežiomis aromatingomis žolelėmis arba prieskoniais, kurie suteiks naujų skonių ir pasklaidys bet kokius likusius kvapus.

Laikykite tinkamai. Po paruošimo likusius žiedinius kopūstus laikykite šaldytuve sandariai uždarytuose inde ir suvartokite per kelias dienas. Pasak kulinarijos žinovės, ilgai palikti gulėti jie gali skleisti stipresnį kvapą.

Svarstote, ką įdomesnio paruošti turint violetinės spalvos kalafiorą? „Iki“ kulinarijos technologė dalijasi dviem receptais– bus paprasta, nebrangu ir skanu. 

Orkaitėje kepti česnakiniai violetiniai žiediniai kopūstai su parmezanu

Porcijos: 3

Gaminimo laikas: 30 min. (20 min. kalafiorui kepti ir 10 min. gaminti)

Reikės: 1 violetinio žiedinio kopūsto, ½ šaukštelio česnako miltelių, ¼ šaukštelio raudonųjų paprikų dribsnių, ¼ puodelio tarkuoto parmezano sūrio, druskos, pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, smulkintų petražolių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Nupjaukite kalafioro žiedynus, didesnius pasmulkinkite.
  2. Dubenėlyje sumaišykite česnako miltelius, raudonųjų paprikų dribsnius, parmezano sūrį, druską ir pipirus.
  3. Žiedinį kopūstą rankomis aptepkite aliejumi, tada pabarstykite prieskoniais ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Žiedinį kopūstą paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Labai tankiai jų nesuguldykite, nes tuomet prasčiau apskrus.
  4. Kepkite 20 minučių, įpusėjus kepimui apverskite. Papuoškite petražolėmis ir galite dar pabarstyti parmezano sūriu.

Sicilietiškos violetinio žiedinio kopūsto salotos

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 50 min. (30 min. kalafiorui kepti ir 20 min. gaminti)

Reikės: 1 violetinio žiedinio kopūsto, alyvuogių aliejaus, 1/2 šaukštelio druskos, vienos citrinos žievelės, 2 puodelių virtų grūdinių kultūrų (juodųjų ryžių, bolivinės balandos ir pan.), ryšulėlio svogūnų laiškų, ½ puodelio alyvuogių, 2 šaukštų kaparėlių, ryšulėlio petražolių. Padažui: ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų raudonojo vyno acto, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kalafiorą supjaustykite kąsnio dydžio žiedynais, lengvai pamaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir tarkuota citrinos žievele. Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 25 min., įpusėjus kepimui apverskite. Iškeptą žiedinį kopūstą atvėsinkite.
  2. Per tą laiką išvirkite pasirinktą grūdinę kultūrą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  3. Paruoškite padažą – česnaką susmulkinkite ir visus jo ingredientus sumaišykite dubenyje.
  4. Žalumynus susmulkinkite, jei norite – alyvuoges taip pat perpjaukite pusiau. Visus salotų ingredientus sumaišykite dubenyje arba sluoksniuokite individualiose lėkštėse: apačioje dėkite grūdus, tuomet žiedinius kopūstus, alyvuoges, kaparėlius, žalumynus ir apliekite padažu.