Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų

Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis. Būtent dėl šios priežasties, prekybos tinkle esame paruošią platų jų asortimentą: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė.

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar į įvairiausius jūros gėrybių troškinius. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais.

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios kovo mėnesį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas.

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams – gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas.

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypatingai sveikai – gaminkite jas garuose.

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi, midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos. 

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir čili pipiraisar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos sriracha, o Azijoje – žuvies padažu.

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus, su šiomis nepaprasto skonio jūros gėrybėmis.

Midijos grietinėlės padaže

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Svogūno

Šlakelio sultinio

Gabalėlio sviesto

Pusės puodelio grietinėlės

Žiupsnelio druskos

Saujos šviežių petražolių

Pagaminimas:

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą. Verdamos midijos turi atsiverti. Po 10 minučių jos jau bus išvirusios. Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Poros skiltelių česnako

Svogūno

Kelių stiebų saliero

Pusės puodelio sultinio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

Saujos šviežių krapų

Pagaminimas:

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės. Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės. Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!