Tuno salotos ant velykinio stalo yra kone tokios pat privalomos kaip ir kiaušiniai. Toks patiekalas nereikalauja nei brangių produktų, nei ilgo triūso virtuvėje, o jį šaukštais kabina visi – nuo pačių mažiausių iki vyriausių. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jas vertina ir norintys sutaupyti – konservuotas tunas yra ekonomiškas variantas, o į jį pakanka įdėti keletą paprastų ingredientų, kad pasigamintumėte fantastiškas salotas.
Kada tuną pirkti aliejuje, kada – savo sultyse?
„Skanus maistas lietuviams neatsiejamas nuo švenčių. Matome, kad Velykoms pirkėjai jau ruošiasi – akylai stebi akcijas ir iš anksto perka ilgiau negendančius produktus, kurių reikės šventinėms vaišėms. Jau į krepšelius keliauja konservuoti žirneliai, agurkėliai, burokėliai, šaldyta produkcija. Įvairūs žuvų konservai taip pat yra viena tokių prekių, nes jie ypač universalūs. Juk tunas, šprotai, įvairios užtepėlės su žuvimi tinka ne tik šventėms, bet ir kasdienai, jie gali išgelbėti netikėtai užklupus svečiams ar nesugalvojant, ką gaminti vakarienei. Jų įsigijus pigiau, galima ilgam apsirūpinti atsargomis namuose gerokai sutaupant“, – sako G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, pirkėjai perka tuną tiek savo sultyse, tiek aliejuje – saulėgrąžų arba alyvuogių. Iš esmės tą diktuoja receptas ir asmeniniai pasirinkimai. Tuną aliejuje renkasi tie, kurie nori išraiškingesnio patiekalo ir nesibaimina šiek tiek daugiau kalorijų ir riebalų. Kita vertus, tokiam tunui reikės mažiau majonezo ar kito padažo, nes jis jau savaime bus sodresnio skonio. Tačiau jei tuno salotų neįsivaizduojate be majonezo ar kitų riebesnių priedų, puikiai tiks ir tunas savo sultyse.
Kas tinka su konservuotu tunu? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad tai yra produktas, kurio visada verta turėti namuose. Tunas puikiai tinka ant picos, su makaronais, dera apkepe, kiše ar kaip priedas ant sumuštinių. Jis taip pat labai dažnai būna pagrindinis salotų ingredientas.
„Kūrybiškos tuno salotos jau daugelį metų yra hitas ant susibūrimo stalų. Tunas ypač tinka su kiaušiniais, todėl dažnuose namuose net nesvarstoma – tuno salotos tikrai bus velykiniame meniu. Yra daugybė jų konfigūracijų, nes salotoms galima naudoti tiek tuną savo sultyse, tiek aliejuje, derinti su įvairiais priedais – šviežiomis ar konservuotomis daržovėmis, vaisiais ir įvairiais padažais. Jis labai dėkingas produktas eksperimentams ir kūrybai virtuvėje“, – pažymi J. Tamoševičienė.
Iki“ kulinarijos šefė pasakoja, kad tunas gali pagyvinti net ir mums puikiai pažįstamus patiekalus – pavyzdžiui, Ispanijoje mėgstamos tuno salotos, kurios yra lietuvių mylima baltoji mišrainė, tik paskaninta konservuotu tunu. O vos vienas kitas naujas priedas į kitą lygį pakylės ir daugelio pamėgtas sluoksniuotas tuno salotas.
Pagerintos kultinės sluoksniuotos tuno salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 3 skardinių tuno, 4-5 marinuotų agurkų, 4 morkų, 1 stiklainiuko marinuotų pievagrybių, 5 kietai virtų kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, majonezo, kaparėlių, šviežių petražolių arba krapų, druskos, šviežiai maltų pipirų, agurkų papuošimui.
Gaminame:
Ispaniška „baltoji mišrainė“ su tunu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 4 bulvių, 2 morkų, 2 kiaušinių, geros saujos žaliųjų alyvuogių, geros saujos juodųjų alyvuogių, 3-4 šaukštų majonezo arba 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (jeigu tunas aliejuje – papildomai nereikia), druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Akimirksniu paruošiamos gaivios tuno ir ananasų salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 2 maišelių basmati ryžių, 300 g konservuotų kukurūzų, 8 griežinėlių konservuotų ananasų, nedidelio raudonojo svogūno, 3 šaukštų majonezo, šviežių petražolių papuošimui, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Tuno salotos su saulėgrąžomis ir ryžių makaronais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 150 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 4 marinuotų agurkų, 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų kukurūzų, 1/2 raudonojo svogūno, 1/3 puodelio nuluptų saulėgrąžų sėklų, kelių salotų lapų salotinei iškloti, druskos, šviežiai grūstų pipirų, majonezo.
Gaminame:
Traškios salotos su tunu, kiaušiniais ir migdolais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 200 g salotų lapų, 4 agurkų, 6 kietai virtų kiaušinių, 1 raudonojo svogūno, 60 g migdolų dribsnių arba smulkintų migdolų, druskos, šviežiai maltų pipirų. Padažui: 2 šaukšto majonezo, šiek tiek tuno sulčių, 1 šaukšto baltojo vyno acto.
Gaminame: