Italijos stebuklas pesto padažas: atsiradimo istorija ir receptai

Italijos stebuklas pesto padažas: atsiradimo istorija ir receptai

Pesto – vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų tradicinių itališkų padažų, kuris gaminamas  iš baziliko ir sūrio, o taip pat yra praturtintas kedro riešutais, česnakais ir aukščiausios kokybės  alyvuogių aliejumi. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad šis padažas – ne tik skanus, suteikiantis šviežumo jausmo įvairiausiems patiekalams, tačiau ir yra labai universalus, o be to, egzistuoja ir daugiau, neįprastų šio padažo versijų.

Atsirado dar viduramžiais

„Pesto padažas ne tik paprastai pagaminimas, sveikas bei gaivus pagardas. Šis padažas puikiai dera valgant pačius įvairiausius patiekalus. Italijoje jis mėgstamas su makaronais, juo gardinami sumuštiniai, salotos, o kartais netgi sriubos. Šis padažas labai pamėgtas ir Lietuvoje. Pastebime, kad pirkėjai ne tik dažnai jo ieško parduotuvių lentynose, bet ir jį patys gaminasi namuose“, –pasakoja V. Juodkazienė.

Kaip pasakoja maisto ekspertė, pesto padažas pradėtas gaminti Genujoje, Ligūrijoje, šiaurės vakarų Italijoje. Jo receptas pirmą kartą pasirodė 1860 metais, Giovan Battista Ratto kulinarinėje knygoje „Genujos virtuvė“. Originaliame recepte šio padažo sudėtį sudarė trinti česnakai, kedrinės pinijos, baziliko lapai, parmezano ir pekorino kietieji sūriai, jūros druska bei alyvuogių aliejus. Tačiau įvairūs istoriniai šaltiniai rašo, kad pesto padažas iš tiesų atsirado dar viduramžiais. Legenda pasakoja, kad viename šalia Genujos įsikūrusiame vienuolyne gyveno vienuolis, kuris mėgdavo rinkti vaistažoles. Vieną dieną eksperimentuodamas jis baziliką sumalė kartu su kitais keliais ingredientais. Taigi, pasak legendos, taip buvo gautas pirmasis istorijos pesto, kuris buvo palaipsniui tobulinamas.

Kad ir kaip ten bebūtų: pesto padažas visuomet buvo siejamas su Genujos miestu ir jo kultūra. Šiame mieste kas dvejus metus netgi vyksta pasaulio pesto čempionatas. Be to, pesto padažo entuziastų grupė planuoja padažą pateikti kaip kandidatą į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Gaminamas ne tik iš bazilikų

Pesto ne tik skanus, bet ir sveikas padažas, jame galima rasti daug vitamino A, vitamino C, kalcio ir geležies. Ekpertė pasakoja, kad alyvuogių aliejuje yra nesočiųjų riebalų, kurie gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Pesto padaže taip pat galima rasti ir baltymų, kurie yra svarbūs formuojant stiprius kaulus ir raumenis bei yra būtini sveikai imuninės sistemos veiklai palaikyti. Pesto taip pat yra puikus kalcio šaltinis, vienoje porcijoje pesto gaunama 150 miligramų, arba apie 13–15 procentų suaugusio žmogaus dienos kalcio normos.

Ir nors klasikinis pesto padažo variantas yra gaminamas iš bazilikų: šio padažo, kaip ir dažno patiekalo receptas patyrė įvairiausių transformacijų. Šiuo metu yra daugybė pesto padažo variantų. Jis gaminamas su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, petražolėmis, mėtomis, kale kopūstais ar netgi žaliaisiais žirneliais. Sicilietiškame pesto vietoj bazilikų naudojami pomidorai, o kedro riešutai pakeičiami migdolais. Aitrusis Kalabrijos pesto gaminamas iš keptų paprikų bei juodųjų pipirų.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis neįprastus pesto padažo receptus, kurie nustebins ne tik jūsų namiškius, bet ir svečius. Šiuos padažus galėsite patiekti, kartu su makaronais, užtepti ant itališkų sumuštinukų crostini arba pagardinti mėgstamos mėsos ar jūros gėrybių patiekalus.

Alyvuogių pesto

Jums reikės:

1 česnakos skiltelės

Žiupsnelis jūros druskos

25 g kedro riešutų

250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų

Sauja šviežių petražolių

125 ml alyvuogių aliejaus

25 g smulkiai sutarkuoto parmezano

Pagaminimas:

Į smulkintuvą sudėkite česnaką, jūros druską, tuomet įberkite kedro riešutų, sudėkite alyvuoges, petražoles ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų ir smulkiai tarkuotą parmezaną ir vėl viską gerai išmaišykite.  

Saulėje džiovintų pomidorų pesto

Jums reikės:

1 puodelis saulėje džiovintų pomidorų

1/3 puodelio migdolų

Kelios skiltelės česnako

Šviežių rozmarino lapų

Žiupsnelis druskos

Žiupsnelis juodųjų pipirų

Šlakelis aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Į smulkintuvą sudėkite česnaką, druską, pipirus, rozmarino lapelius, migdolus bei saulėje džiovintus pomidorus ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų. Skanaus!