Trečiadienis – žuvadienis: 7 paprasti triukai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo

Recipe

Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Statistika rodo, kad vis daugiau pirkėjų įsiklauso į šį patarimą, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Dažnas parduotuvėje suka į platų ir šviežią asortimentą siūlančius žuvies ir jūros gėrybių skyrius, kurie trečiadieniais sulaukia didžiausio papildymo. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūšį ir galvojant apie skanius receptus, verta nepamiršti ir kelių gudrybių virtuvėje. Pavyzdžiui, ką daryti, kad namai nepradėtų kvepėti žuvimi. 

Kokia žuvis – „Iki“ pirkėjų mėgstamiausia?

Bent 2-3 kartus per savaitę – tiek kartų savo meniu praturtinti žuvies patiekalais rekomenduoja sveikos mitybos specialistų. Priežastis paprasta – siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, tačiau ir kokybiškų baltymų. 

„Žuvies pardavimai nuosekliai auga, ir šie metai tik patvirtina taisyklę – šviežios žuvies lietuviai šiemet nupirko virš dešimtadaliu daugiau. Labai populiarūs karpiai, upėtakiai, šamai, o karalienės karūna jau kurį laiką priklauso lašišai. Tačiau ryški ir tendencija skanauti įvairovės – lietuviai mielai perka doradas, gelsvauodegius tunus ar įvairias jūros gėrybes, nuo krevečių iki skraidkalmarių filė ir čiuptuvų“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė. 

Kalbėdama apie žuvies paklausos augimo priežastis, tinklo atstovė vardija didesnį pirkėjų dėmesį visavertei mitybai, taip pat besiplečiantį šviežios žuvies asortimentą.

„Visgi, iš esmės daugiausiai viskas atsiremia į kainą ir kokybę. Prekybos tinklai gali daryti įtaką sveikesniems pirkėjų mitybos įpročiams, todėl siekiame, kad žuvimi galėtų mėgautis visi, nepriklausomai nuo jų biudžeto. Tad įvairioms žuvies rūšims kas savaitę skelbiame vis naujas akcijas, itin patrauklūs pasiūlymai šiame skyriuje pasitinka savaitės pradžioje. Tačiau jokių nuolaidų nedarome kokybei – į parduotuvių ledo vitrinas šviežias ir gausus žuvies asortimentas atkeliauja keliskart per savaitę, o didžiausias papildymas būna trečiadieniais“, – sako G. Kitovė.

Ką daryti, kad žuvies kvapas namuose neužsibūtų

Parsinešus žuvies ir ištaisius skanią vakarienę, visgi kartais nutinka, kad virtuvė ilgiau nei norėtųsi išlaiko kartais gana specifinį žuvies kvapą. Tačiau „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas ramina, kad yra keletas paprastų būdų, kaip jo išvengti ir mėgautis žuvimi be tokių uoslės pojūčių.

Citrina – natūralūs kvapo neutralizatorius. Vienas iš seniausių ir paprasčiausių būdų sumažinti žuvies kvapą virtuvėje – naudoti citriną. Kai ant žuvies išspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, sukeliame reakciją, kuri reikšmingai sumažina žuvies kvapą ir netgi pagerina žuvies skonį.

Įsitikinkite žuvies šviežumu. „Kuo žuvis šviežesnė, tuo mažiau ji skleidžia specifinį kvapą. Šviežia žuvis paprastai turi švelnų aromatą, kuris nėra intensyvus ar erzinantis. Todėl labai svarbu rinktis kuo šviežesnį produktą. Jeigu perkate visą žuvį, atkreipkite dėmesį, kad jos akys būtų blizgios, neapsiblaususios, oda – drėgna, spindinti, o mėsa elastinga ir tvirta. Paklauskite pardavėjo, kada ji atvežta į parduotuvę, taip pat kokybę indikuos specialus žymėjimas žuvies skyriuje, „Qudal“ lipdukas“, – pataria G. Bačkovas.

Pasitelkite actą arba dar daugiau citrinos. Pasak „Iki“ mėsos technologo, actas – puiki priemonė kvapams iš namų pašalinti. Puode užvirinkite 4 puodelius vandens su keliais griežinėliais citrinos arba ¼ puodelio acto. Šio skysčio garai sugers žuvies kvapą. Vietoj acto galite naudoti ir citrinos griežinėlius – efektas bus panašus. Po darbo taip pat rekomenduojama nuvalyti darbinį paviršių su citrinos griežinėliu arba vandenyje su šlakeliu acto pamirkyta šluoste – tai pašalins kvapus ir suteiks virtuvei malonų gaivos pojūtį.

Kepkite žuvį įvyniotą popieriuje arba folijoje. Kepant į „paketėlį“ suvyniotą žuvį, išlošite trigubai. Kepimo popierius ar folija ne tik neleis žuvies kvapui pasklisti, tačiau kartu ir išlaikys drėgmę patiekale. Taip galėsite būti tikri, kad žuvis liks drėgna, sultinga ir ypač skani. Be to, šis metodas ypač rekomenduojamas dar neįgudusiems žuvies ruošėjams, nes taip žuvis iškepa be didelių pastangų, netvarkos ir itin tolygiai. Tiesiog įvyniokite žuvį su prieskoniais, pridėkite šiek tiek daržovių, šiek tiek sviesto ar aliejaus, ir leiskite viskam kepti uždaroje „pakuotėje“.

Virkite, o ne kepkite. Verdama žuvis neišskiria tiek daug aromatų kaip kepama. Virimas tinkamas įvairioms žuvies rūšims – nuo lašišos iki menkės. Be to, galite virti žuvį sultinyje su aromatingais prieskoniais, tokiais kaip lauro lapai, pipirai, citrina ar čiobreliai, kurie dar labiau sumažins kvapą ir suteiks žuviai papildomo skonio, pažymi „Iki“ mėsos technologas.

Nepamirškite tinkamos ventiliacijos ir vėdinimo. Nors tai atrodo akivaizdu, kartais pamirštame atidaryti langą ar įjungti virtuvės gartraukį, kai pradedame kepti žuvį. Gerai veikianti ventiliacija yra esminis faktorius, padedantis išvengti nemalonių kvapų. Įsitikinkite, kad jūsų virtuvės gartraukis veikia tinkamai, o jei reikia, atidarykite daugiau nei vieną langą, kad oras cirkuliuotų. Taip kvapai iškart bus išsklaidyti, o virtuvė išliks gaivi.

Naudokite stipresnius prieskonius ir žoleles. Kvapo intensyvumą galite sumažinti ir pridedant stiprius, aromatingus prieskonius ir žoleles. Česnakai, imbieras, citrinų žievelė, rozmarinas ar petražolės ne tik suteikia žuviai puikų skonį, bet ir neutralizuoja dalį jos kvapo. Prieskonių aromatai „užgožia“ žuvies kvapą, o jūs galėsite mėgautis sodresniais skoniais ir švelnesniu kvapu virtuvėje.

Dorada su keptomis daržovėmis orkaitėje

Panorus vakarienės iš žuvies, vis daugiau lietuvių atranda doradą. Tai jūrinė žuvis, pasižyminti išskirtiniu aromatu ir švelnaus skonio mėsa, o ją paruošti nėra sudėtinga. 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 40 min. (10 min ruošti ir 30 min. kepti)

Reikės: 2 doradų, 400 g vyšninių pomidorų, 2 morkų, 1 raudonojo svogūnų, 4 česnako skiltelių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, 1 šviežios citrinos.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – ketvirčiais. Visas daržoves sumaišykite su 2 šaukštais aliejaus, šiek tiek pabarstykite druska. Jeigu norite – ir mėgstamais prieskoniais.
  2. Žuvyse atsargiai padarykite po 2 įpjovas. Jas patepkite likusiu aliejumi ir pabarstykite druska. Ant žuvies išdėliokite citrinos griežinėlius.
  3. Sudėkite visus ingredientus į kepimo skardą ir kepkite 30-35 min.