Šviežumas be kompromisų: mėsos technologas patarė, kaip atskirti tikrai šviežią mėsą ir įvardijo svarbų „Iki“ pranašumą
Kokia yra puikių mėsainių, minkštutėlių šašlykų ir pasakiškai gardžių dešrelių paslaptis? Svarbiausias dalykas yra net ne receptas ar kepimo technika, bet mėsos kokybė, įsitikinęs Gintaras Bačkovas. Jis jau daug metų dirba „Iki“ mėsos technologu ir rūpinasi, kad pirkėjus pasiektų tik aukščiausius kokybės standartus atitinkantys produktai. Ekspertas dalijasi naudingais patarimais, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šviežią mėsą parduotuvėje ir kaip nusipirkti geros kokybės mėsos bei jos dešrelių ar šašlykų.
„Šiais metais pirkėjų paklausėme, ką jie mėgsta dažniau grilinti – vištieną ar kiaulieną. Atiduodami savo balsą dauguma renkasi vištieną – kol kas ji pirmauja surinkusi 54 proc. balsų, tačiau balsavimas www.iki.lt dar tęsiasi. Visgi, pardavimų statistika atskleidžia šiek tiek daugiau. Vištiena išties įgauna daugiau populiarumo, tačiau pagrindinis pirkėjų pasirinkimas parduotuvėje tebėra kiauliena. Ją pirkėjai noriai perka tiek šviežią, tiek ir mielai renkasi mūsų pačių paruoštus šašlykus, dešreles ar kepsnius“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. O sveriamos mėsos skyriuje absoliučiai visa vištiena, kiauliena, jautiena – tik lietuviškos kilmės. G. Kitovės teigimu, prekybos tinklas pasirinkęs į savo parduotuves tiekti būtent mėsą iš Lietuvos ūkių, nes tai leidžia užtikrinti maksimalų jos šviežumą, kontrolę ir kokybę.
1 kriterijus: kilmės šalis
Mūsų šalyje augintą mėsą labiau vertina ir pirkėjai. G. Bačkovo teigimu, lietuviai yra teisūs kreipdami dėmesį į mėsos kilmę – lietuviška šviežia mėsa pasižymi aukšta kokybe, o į „Iki“ parduotuves pristatoma per itin trumpą laiką.
„Mėsą renkantis iš Lietuvos gamintojų, užtikrinamas trumpiausias kelias iki vartotojo. Tai reiškia, kad pirkėjas gauna maksimaliai šviežią mėsą, kuri yra būtina skanaus patiekalo recepto pagaminimui. Be to, „Iki“ kelia ypač griežtus reikalavimus kokybei, todėl dirbant su vietos tiekėjais yra dar paprasčiau kontroliuoti saugą ir mėsos kokybę. Mūsų šalies augintojai laikosi aukštų paukščių ir gyvulių auginimo sąlygų standartų, o visą tiekimo grandinę griežtai prižiūri šalies atsakingos tarnybos“, – sako G. Bačkovas.
Pasak jo, kokybiškos gyvulių auginimo sąlygos svarbu ne tik dėl gyvūnų gerovės, bet ir dėl galutinio produkto maistinių bei skoninių savybių. Jeigu gyvūnas laikomas kuo palankesnėmis sąlygomis, kokybiškai maitinamas, jis patiria mažiau streso. Tai lemia, kad mėsa bus minkštesnė, šviesesnė, sultingesnė ir lengviau paruošiama.
2 kriterijus: išvaizda
Pasak mėsos technologo, įsitikinus šviežios mėsos kilme, ją tuomet reikėtų paprasčiausiai apžiūrėti. Senesnė mėsa bus patamsėjusi dėl aplinkos oro poveikio, be to ji bus apdžiūvusi, neblizgės, sausa. Tuo tarpu šviežia mėsa pasižymi šviesia spalva, turi natūralų blizgesį, kadangi yra sultinga.
Ta pati taisyklė galioja ir renkantis maltą mėsą. Tiek faršo, tiek smulkintos mėsos šviežumą parodys jo spalva. Pasak G. Bačkovo, tamsi spalva gali sufleruoti, kad malta senesnė mėsa. Šviesi rausva spalva rodys, kad šiam produktui paruošti buvo naudojama šviežia, kokybiška skerdiena.
3 kriterijus: smulkinta mėsa ar faršas?
Kalbant apie maltą mėsą, pirkėjams vis dar kyla klausimas, kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas. Mėsos technologo teigimu, didžiausias skirtumas slypi sudėtinėse dalyse.
„Visų pirma, smulkinta mėsa gaminama po gyvulio paskerdimo praėjus iki 6 parų. Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Jis, galima sakyti, yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, tik su prieskoniais. Sužinoti, kuo tiksliai pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį. Geriausia rinktis tokį, kur šis sąrašas yra trumpesnis“, – pataria mėsos technologas.
Tuo tarpu smulkinta mėsa yra šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta iki 1 proc. druskos. Tai iš esmės natūralesnis produktas.
4 kriterijus: užduotas klausimas parduotuvėje daug ką pasakys apie šviežumą
Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė. Jis yra svarbiausias aspektas renkantis ne tik žalią mėsą, bet ir jos pusgaminius, kurie kasmet sulaukia vis daugiau populiarumo: sveriamose lentynose siūlomos įvairios dešrelės, šašlykai, kepsniai ir kiti marinuoti produktai. Jų šviežumą įvertinti dėl naudojamų prieskonių dažnam gali būti sudėtingiau, tačiau G. Bačkovas dalijasi naudingu patarimu.
„Tereikia darbuotojo prie šviežios mėsos vitrinos paklausti, kur šie produktai yra pagaminti. Ieškodami maksimalaus šviežumo ir kokybės, reikėtų rinktis tokią parduotuvę, kurioje pačioje vyksta pusgaminių gamyba: vietoje malama mėsa, ruošiamos dešrelės, marinuojami šašlykai. Sveriamose lentynose siūlomos produkcijos galiojimo laikas yra trumpesnis nei fasuotos, todėl labai svarbu, kad pas pirkėjus ji patektų kuo greičiau“, – sako G. Bačkovas.
Jis atkreipia dėmesį, kad „Iki“ stiprybė rinkoje – šviežių produktų asortimentas. Todėl mėsa nėra kaupiama, o į parduotuves pristatoma net 6 kartus per savaitę. Jeigu parduotuvėje yra marinuotos mėsos sveriama lentyna, pirkėjai gali būti tikri, kad dešrelės, šašlykai ir kiti gaminiai joje yra paruošti pačioje parduotuvėje. Tad pirkėjai gali būti ramūs ir dėl šviežumo, ir dėl kokybės.