Šviežio derliaus svogūnai jau parduotuvėse – šiemetinė kaina ir naudingos jų savybės
Šviežių lietuviškų svogūnų derlius jau pasiekė parduotuves. Nors visos daržovės yra svarbios ir naudingos mūsų sveikatai: tam tikros rūšys ypatingai išsiskiria gerųjų savybių gausa. Viena jų – svogūnai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnai itin Lietuvoje populiari daržovė, be kurios sunkiai įsivaizduojamas patiekalas ant pietų ar vakarienės stalo.
„Kiekvienais metais siekiame pirkėjams kuo anksčiau pasiūlyti vietinių augintojų užaugintų šviežio derliaus svogūnų, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su ūkininkais. Be to, Lietuvos augintojų užaugintos daržovės, tarp pirkėjų jau yra tapusios kokybės ir šviežumo garantu, todėl vos pasirodę šviežio derliaus svogūnai yra perkami. Šiuo metu klientams siūlome fasuotus svogūnus. Sveriamų svogūnų derlius parduotuves turėtų pasiekti šiek tiek vėliau“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų svogūnų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl pusė kilogramo fasuotų svogūnų sezono pradžioje kainuoja 0,39 euro.
Populiarėja raudonieji svogūnai
Šiaulių rajone 30 metų ūkininkaujantis ir šviežius svogūnus prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis Linas Šateika pasakoja, kad dėl nepastovių orų – liūčių ir karščio bangų teko susidurti su įvairiausiais iššūkiais. Visgi, pirmąjį šviežių svogūnų derlių į parduotuves pavyko pristatyti beveik laiku.
Kaip pasakoja L. Šateika, savo ūkyje jis augina net keletą rūšių svogūnų, o per sezoną paprastai jų prirenka apie 4-5 tūkstančius tonų. Ūkininkas teigia, kad pagrindinis ūkyje auginamų rūšių skirtumas – ankstyvumas. Vieni svogūnai užauga anksčiau, kiti yra šiek tiek vėlyvesni.
„Visos mūsų ūkyje auginamos svogūnų veislės priklauso olandiškai įmonei „Bejo Zaden“. Auginame ir lietuvių taip pamėgtus ir geltonus, ir raudonus svogūnus. Pastebime, kad pastarieji, Lietuvoje darosi vis populiaresni, todėl jų kasmet stengiamės auginanti vis daugiau. Raudonieji svogūnai išskiria tuo, kad yra kiek švelnesnio skonio. Be to, jie puikiai atrodo lėkštėje, todėl dažnai perkami ir dėl estetinių sumetimų“, – pasakoja L. Šateika.
Natūralus prieskonis
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad vaistinės svogūnų savybės buvo pripažintos dar senovėje: svogūnai buvo naudojami tokiems negalavimams kaip galvos skausmui, širdies ligoms ar burnos opoms gydyti.
„Svogūnai yra išties vertinga daržovė, kuri pasižymi valomosiomis, antioksidacinėmis, antiinfekcinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Svogūnuose gausu skaidulų, vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Ši daržovė taip pat naudinga kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems žmonėms. Be to, ji padeda reguliuoti cholesterolio kiekį organizme“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Anot jos, dėl ypatingų skoninių savybių svogūnai yra naudojami kaip natūralūs prieskoniai, kurie patiekalams suteikia ypatingą skonį bei aromatą. Žinoma, geriausiai naudingosios svogūnų savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami. Nepaisant to, svogūnus tikrai verta dėti ir į sriubas, troškinius bei kitus aukštoje temperatūroje ruošiamus patiekalus.
„Smulkiai supjaustytais svogūnais galite pagardinti gvakamolę. Pikantiškiems kepiniams puikiai tiks karamelizuoti svogūnai. Svogūnai taip pat yra puikus sriubų pagrindas. Ši daržovė taip pat labai dera ir į pusryčių patiekalus: pabandykite juos įdėti į omletą, fritatą ar kišą. Jie taip pat puikiai tinka ir prie mėsos patiekalų ar į salotas: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi – tokiu būdu gausite skanų salotų padažą“, – pataria ekspertė.
J Sabaitienė dalijasi 6 faktais apie svogūnus:
Gausūs vitaminais. Svogūnai turi ypatingai mažai kalorijų, tačiau pasižymi naudingų medžiagų gausa. Vienas vidutinio dydžio svogūnas turi tik 44 kalorijas, tačiau iš jo gaunama nemaža dozė vitaminų, mineralų ir skaidulų. Svogūnuose yra ypatingai daug vitamino C – maistinės medžiagos, dalyvaujančios reguliuojant imuninę sveikatą, kolageno gamybą, audinių atstatymą ir geležies absorbciją.
Įrašytas Gineso rekordų knygoje. Remiantis Gineso rekordų knygos duomenimis, didžiausias kada nors užaugintas svogūnas svėrė netgi 4,5 kilogramus. Šį svogūną užaugino Anglijoje gyventis ūkininkas V. Throupas.
Viena seniausių daržovių pasaulyje. Svogūnas laikomas viena seniausių daržovių pasaulyje, naudojamų maisto ruošime ir medicinoje. Jis minimas ne tik šumerų, senovės kinų ir egiptiečių rašytiniuose šaltiniuose, bet ir Biblijoje: graikų atletai gėrė svogūnų sultis prieš Olimpines žaidynes, tikėdami, kad taip turės daugiau jėgų ir išvengs traumų.
Atbaido uodus ir skruzdėles. Svogūnai ne tik pasižymi antibakterinėmis savybėmis, gydančiomis įgėlus vabzdžiams, bet ir juos atbaido. Į stiklinę įpilkite vandens ir sudėkite žiedeliais supjaustytą svogūną. Šio kvapo vabzdžiai ypač nemėgsta, todėl vengs vietos, kurioje bus padėta tokia stiklinė.
Oficiali Amerikos valstijos daržovė. Pasirodo, kad svogūnus ypatingai mėgsta Teksaso gyventojai. Jie svogūnų valgo tiek daug, kad Teksaso valstijos simbolis ir oficiali šios vietos daržovė – saldusis svogūnas.
Maitina plaukus ir skatina jų augimą. Svogūnuose esantis silicis skatina plaukų augimą. Svogūnų sultis sumaišius su ricinos aliejumi, galima pasigaminti sausiems plaukams tinkančią kaukę, kuri pamaitins ir suteiks jiems žvilgesio. Nors daugelis vengia naudoti plaukų kaukes iš svogūnų dėl nemalonaus kvapo, nuplovus kaukę vandeniu su citrinos sultimis, jo nebeliks.