Pasaulinė maisto saugos diena – atėjus šiltiems orams primena, kaip saugoti greitai gendančius produktus
Orams vis labiau lepinant šiluma svarbu tinkamai laikyti greitai gendančius maisto produktus. Netinkamai laikomas maistas ne tik praranda savo skonines savybes, kokybę, išvaizdą, bet ir gali sukelti apsinuodijimo rizika. Būtent dėl šios priežasties vasarą svarbu žinoti bent kelias pagrindines greitai gendančių produktų laikymo taisykles. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors vasarą valgoma daug vaisių, daržovių, uogų – lietuviai nepamiršta ir mėsos, žuvies bei jūros gėrybių.
Vasarą maistas genda greičiau
„Nors vasara – sodo ir daržo gėrybių metas, tarp pirkėjų populiari ir mėsa, žuvis ar įvairiausios jūros gėrybės. O ypač kepti ant žarijų skirti gaminiai. Dėl šios priežasties esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo dešrelių iki kiaulienos šonkaulių, paplotėlių mėsainiais, marinuotos žuvies bei krevečių, kurios dažnai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
Birželio 7-ąją minima pasaulinė maisto saugos diena. Jos proga Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, dalijasi keliomis taisyklėmis, kaip tinkamai laikyti maistą, kokie produktai kelia daugiausia rizikos ir kokių klaidų nedaryti.
„Norint maistą išlaikyti šviežią ir tinkamą valgyti, itin svarbios jo laikymo sąlygos, ypač kalbant apie mėsą, žuvį, pieno produktus. Tai labai aktualu šiltąjį sezoną, kai netinkamai laikomas maistas genda dar greičiau. Be to, šiltuoju metų laiku Lietuvoje dažniausiai padidėja santykinė oro drėgmė, o tokios sąlygos palankesnės mikroorganizmams, įvairių ligų sukėlėjams, pelėsiui, puvimo bakterijoms daugintis“, – teigia A. Čepulis ir dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis ir laikant greitai gendančius produktus.
Naudingi patarimai
Pirmas dalykas – išvaizda. Kaip teigia A. Čepulis, pirmas dalykas į kurį dėmesį gali atkreipti pirkėjas – mėsos, žuvies išvaizda. Mėsa ir žuvis negali būti apdžiūvusi, gleivėta, ji turi būti savo rūšiai būdingos spalvos, blizgi. Reikia dėmesį atkreipti ir tai, kas parašyta ant pakuotės. Paprastai gamintojas ant pakuotės rašo ir galiojimo laiką, ir laikymo sąlygas, todėl parsinešus namo šiuos produktus reikėtų laikyti taip, kaip rekomenduojama.
Atkreipkite dėmesį į kvapą. Parsinešus namo mėsą, žuvį ar jūros gėrybes reikėtų dėmesį atkreipti ir į jų kvapą. Sugedęs maistas, ypač mėsa, žuvis, kiaušiniai, ima skleisti nemalonų dvoką. Vis dėlto, net jeigu produktas neskleidžia nemalonaus kvapo, bet jį ragaujant jaučiamas neįprastas skonis, tai taip pat yra ženklas, kad geriau tokio maisto nevalgyti ir išmesti.
Jeigu matote pelėsio – išmeskite. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, ar ant produkto nėra pelėsio. Pasak „Iki“ atstovės, klaidinga manyti, kad pakanka pašalinti vien pelėsio pažeistą vietą. Iš tiesų kai jau matomas pelėsis, visame produkte vyksta sveikatai pavojingų medžiagų gamyba. Vis dėlto, jeigu pelėsis pažeidė vieną vaisių ar daržovę pakuotėje, pavyzdžiui, vieną vynuogę iš kekės, visos pakuotės ar kekės išmesti nereikia, pakanka išrinkti sugedusius vaisius ar uogas.
Laikymo sąlygos. Kaip teigia A. Čepulis, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Mat sandari ir tinkama pakuotė – gali pratęsti galiojimo laiką. Na, o jeigu perkate šviežią, nesupakuotą mėsą – ją suvartoti reikėtų greičiau, per kelias dienas. Žuvį ir jūros gėrybes taip pat rekomenduojama suvalgyti per 2-3 dienas nuo įsigijimo. Žinoma, visi šie produktai turi būti laikomi šaldytuve +5 laipsnių temperatūroje. Šviežią, nesupakuotą žuvį ir mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją. O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių.
Jeigu nespėjate suvalgyti – apdorokite. Dar vienas būdas padėsiantis ilgiau išlaikyti kokybišką mėsą arba žuvį – apdorojimas. Kaip teigia A. Čepulis, nesupakuota mėsa bei žuvis yra pati šviežiausia, todėl ir suvalgyti šiuos produktus reikėtų labai greitai. Visgi, jeigu to per artimiausias dienas daryti neplanuojate – žuvį arba mėsą galite užmarinuoti. Taip jų galiojimas prasitęs dar kelias dienas. Jeigu marinuoti nenorite – ingredientus galite apvirti ir apkepti. Na, arba, žinoma, užšaldyti.
Šviežios daržovės ir žolelės. Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Visgi, parsinešus namo įvairiausius žalumynus jie neretai greitai nuvysta. A. Čepulis, sako, kad tam, jog krapai, petražolės, salotos, svogūnų laiškai, kiti žalumynai nesuvystų kuo ilgiau, juos reikėtų suvynioti į drėgną medžiagos skiautę ar popierinę servetėlę ir padėti į šaldytuvą. Jeigu įsigijote uogų, tačiau matote, kad šios prarado savo išvaizdą – jas galite palaikyti vandenyje su ledukais. Ta pati taisyklė galioja ir saliero stiebams, morkoms.