Nusibodo lupti mandarinus? Tą padaryti galima žymiai paprasčiau – truksit vos kelias sekundes

Švieži mandarinai, paruošti paprastiems receptams

Žiema tiesiog kvepia mandarinais – skanaujame vienus, dekoruojame namus, kepame pyragus. Gera kaina ir plačia įvairove pasižymintis šviežių mandarinų iš Ispanijos derlius kasmet gruodį tampa labiausiai graibstomais vaisiais, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Paprastai vos vienu mandarinu retas kuris apsiriboja, tad verta žinoti vieną gudrybę – tuomet net ir kalną jų nulupsite žymiai greičiau, o rankos liks švarios. 

„Neabejotina, kad natūraliai šiltuose kraštuose sunokę mandarinai yra visų metų laukiamiausi vaisiai. Dar lapkričio pabaigoje jų pardavimai pradeda augti, o artėjant Kalėdoms pirkėjai į krepšelius juos dedasi rekordinius kiekius. Gruodį jie populiarumu netgi aplenkia lietuvių numylėtinius – bananus ir obuolius“, – sako V. Budrienė.

5 žingsniai, kaip išsirinkti saldų mandariną

Nebrangūs, kvapnūs, parūpinantys organizmui taip reikalingo vitamino C – mandarinai mėgstami daugelio. Dažnas pasakys ir turintis savą būdą, kaip juos parduotuvėse išsirinkti pačius skaniausius. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria žiūrėti į keturis dalykus.

Žievelė. Tai turėtų būti vienas iš pagrindinių kriterijų, mat daugiausia gali pasakyti apie vaisiaus kokybę. Ant jos neturi būti jokių spalvos pakitimų, dėmių ar sumušimų, saldūs mandarinai būna labai intensyvios oranžinės spalvos. Minkšta, nestora ir šiek tiek atšokusi žievelė yra sultingumo ir saldumo požymis. Ji neturi būti per plona ir lipni, nes tai gali reikšti mažą sulčių kiekį ir rūgštų skonį.

Dydis. Taip pat svarbu, kokio dydžio yra vaisiai. Verta vengti didžiausių mandarinų, nes jie gali būti sausesni ir turėti daugiau sėklų.

Kvapas. Mandarinų žievelėje ir lapuose yra limoneno – eterinio aliejaus, kuris suteikia šiems vaisiams būdingą kvapą. Prinokę mandarinai turi intensyvų citrusinių vaisių kvapą. Senų arba rūgščių vaisių odelė paprastai yra bekvapė.

Svoris. Taip pat verta prisiminti, kad saldūs mandarinai turėtų būti palyginti sunkūs. Jei mandarinas sunkus, vadinasi, jis tikriausiai bus ir sultingas. Taip yra dėl to, kad šių vaisių svorį daugiausia lemia juose esančių sulčių kiekis.

Kilmės šalis. Pasak vaisių žinovės, saldžiausi ir sultingiausi yra mandarinai, atvežti iš Ispanijos, Maroko. Jie taip pat turi nedaug sėklų. Tuo tarpu iš Turkijos atvežti mandarinai gali būti šiek tiek rūgštoko skonio. 

Nevarkite – nulupti galima gerokai greičiau

Prieš skanaujant mandariną J. Sabaitienė ragina nepamiršti jo nuplauti. Tuomet dažnas tiesiog jį lupa pirštais, tačiau vaisių žinovė kviečia pasinaudoti socialiniuose tinkluose išplitusia gudrybe.

„Mandariną tiesiog perpjaukite pusiau skersai, perpus padalydami skilteles. Tuomet nykščiu spausdami vieną galą išstumkite minkštimą – mandariną „išverskite“. Teliks skilteles patogiai nusirinkti nuo žievelės. Tai labai paprastas būdas nulupti šiuos vaisius, net nesusitepant rankų“, – dalijasi J. Sabaitienė.

Šio metodo privalumas ir tas, kad per trumpą laiką galima nulupti daug vaisių. Tai ypač aktualu, jeigu norite suvalgyti ne vieną mandariną, o galbūt panaudoti juos įvairių desertų ar pyragų receptams. Nežinote, kaip? Dieviškai skanaus, lengvai pagaminamo ir gardžiai kvepiančio mandarinų pyrago receptu dalijasi „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

„Pyragas kvepės mandarinais, o kad jis išliktų drėgnas, „pasirūpins“ kefyras. Nesibaiminkite, jeigu kepiniai nėra jūsų stiprioji pusė – šis receptas tinkamas net naujokams, nes yra visai paprastas, o laiko daug skirti nereikės. Tačiau apverstas pyragas atrodys išties įspūdingai, tikrai papuoš bet kurį stalą“, – pasakoja konditeris.

Efektingas ir greitai paruošiamas „apverstas“ mandarinų ir kefyro pyragas

Receptui reikės: 500 g mandarinų, 2½  puodelio miltų, 4 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės kefyro, 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės aliejaus, 2½ šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto arba 3 šaukštelių vanilinio cukraus. 

  1. Nulupkite mandarinus ir perpjaukite skersai per pusę. Pyrago formą išklokite kepimo popieriumi ir dugną plonu sluoksniu pabarstykite cukrumi. Sudėkite mandarinus ant dugno pjauta puse žemyn. 
  2. Išplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki vientisos masės, supilkite kefyrą, pieną ir aliejų, išmaišykite. Sudėkite vanilės ekstraktą, persijotus miltus su kepimo milteliais, išmaišykite iki vientisos tešlos. Supilkite ją ant skardoje išdėliotų mandarinų. 
  3. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 45 min. arba kol ištrauktas dantų krapštukas bus švarus. Paruoštą pyragą su mandarinais apverskite aukštyn kojomis, atvėsinkite ir patiekite.