Nuo mini laboratorijų iki specialių krosnių – kaip „Iki“ užtikrina produktų šviežumą?
Parduotuvių lentynose ir vitrinose esantys švieži vaisiai, daržovės, mėsa bei žuvis į jas nepatenka paprastai – produktai turi įveikti sudėtingą patikros sistemą. Jų šviežumą ir kokybę užtikrinti padeda įvairiausios priemonės. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pasitelkiamos net mini laboratorijos ant ratų, o daugelis darbų yra atliekami pačiame prekybos tinkle.
„Tam, kad į pirkėjų krepšelius patektų maksimalaus šviežumo ir kokybės produktai, imamės daugybės skirtingų priemonių. Dalį darbų atliekame patys – duoną kepa, žuvį rūko, šviežią mėsą sveriamose vitrinose išpjausto mūsų darbuotojai. Taip pat visuomet siekiame sutrumpinti logistikos grandines, kad produktai kuo mažiau laiko praleistų sandėliuose. Todėl orientuojamės į vietinius gamintojus, pavyzdžiui, lietuviška mėsa sudaro net 95 proc. viso „Iki“ reguliaraus šviežios mėsos asortimento“, – sako V. Budrienė.
Nuosava „Iki“ laboratorija: tikrina net spalvą
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, sako, kad kiekvienas vaisius ar daržovė, kurią tiekėjai pristato į „Iki“ prekybos tinklą, turi atitikti patvirtintus kokybės rodiklius. Todėl tinklo priėmimo skyriuje yra įkurta mini laboratorija ant ratų: čia specialiais prietaisais tikrinamas vaisiaus ar daržovės tvirtumas, cukraus koncentracija, pagal specialias skales matuojamas net spalvos tinkamumas.
„Rūpinamės ne tik pristatomais vaisiais, daržovėmis ir uogomis. Atsakingai žiūrime ir į priėmimo ir kontrolės skyriaus darbuotojų parengimą. Kartą per mėnesį jiems vedame mokymus apie vaisių ir daržovių savybes, ligas, augimo defektus“, – pasakojo „Iki“ kokybės vadovė.
Atsižvelgiant į skirtingų vaisių bei daržovių laikymo specifiką, jie paskirstomi į trijų temperatūrų lygių sandėlius. Pirminį patikros etapą įveikę ir į „Iki“ parduotuves patekę vaisiai ir daržovės toliau yra reguliariai tikrinami, perrenkami, o laikroduke pažymimas laikas, kada buvo atlikta paskutinė peržiūra.
„Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa
Išskirtinumų galima rasti ir „Iki“ mėsos bei žuvies skyriuose. Dėl itin aukštų kokybės standartų visa „Iki“ sveriamose vitrinose parduodama reguliaraus asortimento šviežia vištiena yra užauginta be antibiotikų. O norintys įsigyti be antibiotikų užaugintą ir 100 proc. lietuviškos kilmės, tačiau jau sufasuotą vištieną – savitarnos lentynose gali rinktis IKI prekių ženklu pažymėtą vištieną. Jei rinksitės šio ženklo smulkintą mėsą, verta žinoti, kad įsigysite ne faršą su priedais, o tiesiog nukaulintą ir susmulkintą vištieną.
Sveriamose „Iki“ vitrinose galima rasti gausų įvairios mėsos pasirinkimą: ne tik išskirtinai lietuvišką vištieną, bet ir tokią pat kiaulieną, jautieną, veršieną. Beje, jautiena čia iš tiesų yra 5 dienas pabrandina buliaus mėsa. Be to, visa mėsa į „Iki“ parduotuves yra tiekiama net 6 kartus per savaitę.
„Iki“ rūpinasi ir žuvies gerbėjais – ypatingą dėmesį skiria plačiam šviežios žuvies ant ledo asortimentui ir kiekvieną mėnesį pristato vis kitą žuvies rūšį. Beje, karpis „Iki“ parduotuvėse – taip pat tik lietuviškas. Kaip minėta, žuvį, pavyzdžiui, skumbrę, ešerį, rūko patys „Iki“ darbuotojai – net 27 tinklo parduotuvėse yra tam skirtos rūkyklos.
„Iki“ krosnys dirba be pertraukų
Bene karščiausias yra „Iki“ kepinių skyrius. Ir ne tik dėl to, jog jiems paruošti reikalinga aukšta temperatūra – krosnys čia dirba visą dieną. Beje, jos turi net 9 specialias kepimo programas, kiekvienam gaminiui parenkama tinkamiausia. Nors švieži kepiniai lentynose paprastai neužsiguli, tačiau jų šviežumą pailgina laikymo būdas – „Iki“ kepiniai dedami į nešildomas lentynas, todėl bandelės ir duonos nedžiūva.
Maža to, įsigyjant kepinius vakarais, galima kaip reikiant sutaupyti – po 20 val. jiems yra taikoma net 50 proc. nuolaida. O savo sviestiniais rageliais garsėjantis prekybos tinklas jiems taiko puikų pasiūlymą rytinėmis valandomis: iki 10 val. perkant du, trečias – nemokamai! Beje, „Iki“ kruasanuose naudojama itin daug sviesto, jis sudaro net 24 proc. jų sudėties.
Prekybos tinklą „Iki“ šiuo metu sudaro 237 parduotuvės, kulinarijos gamybos centras bei 3 regioninės kepyklos. Nuolat naujoves diegiantis prekybos tinklas kartu su „Pixevia“ Vilniuje atidarė jau dvi autonomines parduotuves su „Iki“ prekių ženklu. Tai pirmos tokios parduotuvės Lietuvoje ir Šiaurės šalyse. Prekybos tinkle dirba beveik 6 tūkst. darbuotojų. Prekybos tinklas taip pat valdo prekių pristatymo į namus startuolį „LastMile“ bei nuosavo prekės ženklo elektroninę parduotuvę.