Lietuviški smidrai – jau lentynose: ūkininkai atskleidė, koks derlius laukia šį sezoną
Šviežių smidrų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Smidrai – viena iš vertingiausių mūsų organizmui daržovių, kurios naudą žinojo net senovės Romos imperatoriai, kiekvieną pavasarį laukdavę smidrų derliaus. Smidrai auginami ir Lietuvoje. Jų sezonas prasideda gegužės pradžioje ir tęsiasi iki pat birželio pabaigos. Anykščių rajone smidrų ūkį įkūrę Kotryna ir Algimantas Meidai sako, kad šįmet dėl vėlyvo pavasario tikimasi kiek mažesnio derliaus.
Smidrais susižavėjo studijuodama
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad smidrai smarkiai populiarėja tarp pirkėjų.
„Bulvės, pomidorai, agurkai, kopūstai, morkos – tradicinės daržovės, kurias lietuviai mėgsta labiausiai. Visgi, pardavimų duomenys rodo, kad smidrai tarp pirkėjų taip pat populiarūs. Mėgstamiausi – žalieji smidrai, tačiau eksperimentuoti mėgstantys pirkėjai domisi ir baltaisiais. Norėdami šių šviežio derliaus daržovių pasiūlyti kuo anksčiau glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais“, – teigia V. Budrienė.
Smidrų ūkį prieš ketverius metus Anykščių rajone įkūrę ir „Iki“ juos tiekiantys Kotryna ir Algimantas Meidai pasakoja, kad persikrausčius į kaimą minties ūkininkauti nebuvo.
„Iš pradžių norėjome tiesiog įsitvirtinti kaime. Aš studijavau žemės ūkio technologijas ir vadybą, tad žemės ūkis man tapo vis įdomesnis ir labiau traukiantis. Tuo metu turėjau labai įdomias daržininkystės ir sodininkystės paskaitas. O dėstytojai buvo labai užsidegę smidrais. Lietuvoje tuomet tai buvo pakankamai naujovė. Tad kai įsigijome sodybą su šiek tiek žemės, mintys pradėjo suktis apie smidrų ūkį“, – pasakoja K. Meidė.
Ilgai netrukus K. Meidė su smidrais supažindino ir vyrą Algimantą. Pora pradėjo lankytis smidrų festivaliuose, skaityti su tuo susijusią literatūrą, kol galiausiai nusprendė „įdarbinti“ savo sodyboje esančius 2 hektarus žemės ir juos užsodino žaliaisiais smidrais.
Derlius priklausys nuo oro sąlygų
Smidrai, pasak A. Meido, yra daugiamečiai augalai, todėl juos pasodinti užtenka vieną kartą per kelerius metus. Jų sezonas paprastai prasideda gegužės pradžioje, bet, žinoma, viskas priklauso nuo pavasario ankstyvumo. Ūkininkai juos skina iki birželio pabaigos, dažniausiai iki pat birželio 24-25 dienos.
„Šis pavasaris yra labai vėlyvas, todėl šis derlius greičiausiai bus mažesnis. Žinoma, birželį tikimės sulaukti didesnių smidrų kiekių. Per sezoną planuojame viename hektare užauginti apie 2,5 tonos smidrų. Visgi, viskas priklausys nuo orų – jeigu šilta ir drėgna, derlius bus didesnis, jeigu šalta, sausa – mažesnis“, – sako A. Meidus.
Didžioji dalis darbo K. ir A. Meidų ūkyje yra atliekamas rankomis: šeimininkai patys ravi, pjauna, rūšiuoja ir plauna smidrus. Techniką naudoja išskirtinai tik frezavimui. Sezono metu ūkio šeimininkams talkina ir pagalbininkai. Dažniausiai jų ūkis sezono metu pasipildo nuo 6 iki 8 darbuotojų.
Smidrai – universali daržovė, kurią galima naudoti įvairiuose maisto patiekaluose: sriubose, salotose, troškiniuose, o taip pat mėgautis ja kaip pagrindiniu patiekalu. Vienas populiariausių smidrų gaminimo būdų yra juos kepti, apvyniojus šonine. Visgi, Meidų šeima mėgsta juos gaminti dar paprasčiau.
„Tiesiog apipurškiame smidrų daigus ūglius alyvuogių aliejumi, paskaniname trupučiu druskos, įvairių rūšių pipirais bei pakepame ant keptuvės“, – receptu dalijasi K. Meidė.
Sėkmingas ūkis natūraliai skatina augimą, tad jaunųjų ūkininkų pasiteiravus, kokie jų ateities planai, jie prisipažįsta, kad apie plėtros planus galvojantys santūriai, tačiau netolimoje ateityje neatmeta galimybės savo auginamą produkciją paįvairinti naujais ir įdomiais sprendimais.