Konservavimo ABC naujokams: ką privalu įsigyti, kokiomis taisyklėmis reikėtų vadovautis?
Rugpjūčio pabaiga – sodo ir daržo gėrybių pikas, todėl dabar itin geras metas užsiimti daržovių ir vaisių konservavimu, uogienių, džemų, įvairiausių padažų ar kompotų virimu. Vaida Budrienė, prekybos tinko „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pirkėjai žiemai ruošiasi aktyviai, o tai atsispindi ir konservavimui reikalingų ingredientų bei priemonių pardavimuose.
„Prasidėjus konservavimo sezonui stipriai išauga ne tik šiam procesui reikalingų ingredientų, tokių kaip ir druskos bei cukraus pardavimai, bet ir priemonių paklausa. Visgi, lietuviai išmoko daržoves bei vaisius konservuoti kukliau, gėrybių ruošiasi tiek, kiek žada suvalgyti. Išanalizavus pardavimų duomenis matoma, kad pastaruoju metu pirkėjai linkę įsigyti mažesnės talpos – nuo 0,25 l iki 1,5 l – stiklainius“, – pasakoja V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pasakoja, kad konservavimas – nėra sudėtingas užsimėmimas, tačiau jeigu jums atrodo atvirkščiai – pagalvokite apie tai, jog šaltą žiemos vakarą galėsite atsidaryti šviežio ir kvapnaus naminio pomidorų padažo, marinuotų daržovių ar konservuotų vaisių stiklainį ir pasimėgausite praėjusio šiltojo sezono gėrybėmis. Visgi, kaip teigia ekspertė, kelias pagrindines konservavimo taisykles naudinga žinoti visiems, o ypač – konservavimo naujokams.
Ko jums reikės?
Anot jos, konservavimo procesas prasideda nuo jam reikalingų priemonių įsigijimo. Kaip pasakoja V. Juodkazienė, jeigu konservuoti žadate didesnius daržovių ar vaisių kiekius, rinkitės 3 litrų stiklainius, jeigu gėrybių turite mažiau – pakaks ir mažesnių, 1,5 litro ar pusės litro stiklainių. Padažams ar uogienėms patariama rinktis nedidelės talpos, pusės litro ar 0,25 l stiklainius – mat juos pradarius sunaudoti patartina kuo greičiau“, – teigia V. Juodkazienė.
Pasak ekspertės, norint tinkamai užkonservuoti produktus, kiekvieną kartą privaloma įsigyti naujus stiklainių dangelius. Žinoma, pakartotinai galite naudoti ir senus, tačiau nauji dangeliai užtikrins, kad jūsų produktai yra sandariai uždaryti. Kitas dalykas, be kurio nepraeina nė viena konservavimo fiesta – didelis puodas, kuriame nesiliečiant vienas su kitu telpa mažiausiai šeši stiklainiai. Mat, pasak ekspertės, jeigu stiklainiai atsiremia vienas į kitą – atsiranda rizika, kad jie įtrūks.
Taip pat reikėtų pasiruošti lentyną ar vietą, kurioje bus galima išdėlioti paruoštus stiklainius, tol, kol jie atvės bei žymeklį, skirtą padažų ar marinuotų agurkų datai ir rūšiai užrašyti tiesiai ant stiklainio. Šiam dalykui galima naudoti ir įvairiausias etiketes arba spalvingus lipdukus.
Konservavimo eiga
Visų pirma, pasiruoškite dangtelius, nuplaukite juos indaplovėje arba pakaitinkite karštame vandenyje tam, kad žūtų bakterijos. Tuomet pasiruoškite didelį puodą – į jį pripilkite tris ketvirtalius vandens ir užvirkite. Išplautus stiklainius maždaug 5 minutėms įdėkite į verdantį vandenį, kad jie būtų sterilizuoti. Nusausinkite stiklainius ir palikite ant švaraus rankšluosčio, tam, kad jie iki galo išdžiūtų.
V. Juodkazienė sako, kad švarius, sterilizuotus, sausus stiklainius reikėtų kuo greičiau užpildyti padažu, marinuotais agurkais, uogiene ar čatniu, visuomet paliekant maždaug keliolika milimetrų erdvės ir stiklainius iš karto užsukti sandariais dangteliais. Kai stiklainiai atvės, galite išgirsti švelnų pokštelėjimą. Tai reiškia, kad jūsų uogienės arba konservai – saugiai užvakuumuoti. Anot jos, visada reikėtų ir pažymėti konservuotus maisto produktus bei nurodyti datą. Mat konservus geriausia yra valgyti iki 8-12 mėnesių nuo pagaminimo. Kaip teigia ekspertė, svarbi ir konservų laikymo vieta: konservuotus stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje, geriausia rūsyje, tamsiame sandėliuke, kur nėra saulės spindulių bei karščio.