Joninių savaitgalį kepame šašlykus: 5 mėsos technologo patarimai, kaip juos paruošti tobulai
Joninių vakaras – skirtas ne tik pabūti su artimaisiais, paminėti šios šventės tradicijas, bet ir skaniai pavalgyti. O kokios gi vasaros šventės be tradicinių šašlykų. Visgi, nors mėgstamus šašlykų receptus turi bene kiekvienas, ar tikrai visada juos ruošiame teisingai? Norėdami, kad tobulų šašlykų Joninių savaitgalį išsikeptų kiekvienas, dalijamės keliais jų ruošimo patarimais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šašlykai – tikrų tikriausias kiekvienos vasaros hitas. Tai rodo ir pardavimų duomenys: šašlykai jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių griliui skirtų produktų sąrašo viršuje.
Pirmiausia – tinkamai pasirinkite mėsos dalį
„Vasara – šašlykų sezonas. Nors pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu vis labiau linkę eksperimentuoti ir ant grilio išbando įvairesnius patiekalus, tradiciniai šašlykai lyderių pozicijų neapleidžia. Norėdami pirkėjams padėti sutaupyti laiko, paruošėme platų kepimui ant žarijų paruoštų šašlykų asortimentą: nuo marinuotų sausame marinate iki šašlykų su majonezu“, – teigia V. Budrienė.
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad nors savitu šašlykų receptu gali pasigirti daugelis šio patiekalo mėgėjas – kelias taisykles norint išsikepti tobulo skonio šašlyką žinoti pravartu visiems.
„Kiekvienas mėsos patiekalas prasideda nuo tinkamos mėsos dalies pasirinkimo. Ne išimtis ir šašlykai. Jeigu per Jonines žadate kepti tradicinį kiaulienos šašlyką – rinkitės sprandinę. Ši dalis yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Jeigu sugalvojote kepti paukštienos šašlyką, naudokite vištienos ar kalakutienos šlaunelių mėsą ar krūtinėlę“, – sako G. Bačkovas ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais.
Dar keli naudingi patarimai
Supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Prieš marinuojant šašlykus – teisingai juos paruoškite. Pirmiausiai, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Taip šašlykai ne tik tolygiai iškeps, bet ir tinkamai išsimarinuos.
Pagaminkite tinkamą marinatą. Pagrindiniai gero marinato komponentai – rūgštis ir aliejus: trys dalys aliejaus ir viena dalis rūgšties. Rūgštys gali būti pasukos, majonezas, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti. Aliejus padeda aromatams įsigerti į riebalų turinčius produktus. Dar viena svarbi taisyklė – visuomet marinuokite maistą šaldytuve. Palikę maistą marinuotis kambario temperatūroje rizikuojate, jog įsiveis ligas sukeliančios bakterijos.
Kuriant ugnį naudokite prieskonines žoleles. Ant anglių užberkite rozmarinų, čiobrelių šakelių ar kitokių žolelių. Jos paskleis aromatą, o kepama mėsa įsigers visiškai naujų kvapų. Vėlgi stenkitės jų nepadauginti, nes degdamos žolelės skleidžia gana stiprų kvapą.
Nepamirškite pavartyti. Kepant šašlykus nepalikite jų likimo valiai ir nuolat pavartykite. Taip, pasak „Iki“ atstovo, šašlykai iškeps tolygiai bei išliks sultingi, todėl nuo šašlykinės nereikėtų nuleisti akių.
Iki galo neiškepkite. Mėsos technologas pataria šašlykų iki galo neiškepti. Anot jo, geriausia juos kepti tol, kol gabalėlių vidaus temperatūra pasieks apie 65–68 laipsnių, todėl norint mėsą iškepti tobulai geriausia yra naudoti specialų mėsos termometrą. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje. Visgi, nuėmus šašlykus nuo kaitros – dėl įkaitusios išorės dar kepa jų vidus. Todėl baigus kepti mėsą reikėtų bent kelias minutes ją tiesiog palaikyti šiltai. Pavyzdžiui, folija uždengtame inde.