Įsidėmėkite: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą žuvį ir jūros gėrybes švenčių stalui
Artėjantis kalėdinis laikotarpis – metas, kuomet ant stalo puikuojasi kur kas daugiau žuvies bei jūros gėrybių. Karpį, silkę, lašišą, jūros gėrybes lietuviai gausiai valgo ne tik per Kūčias, jomis mėgaujasi ir per adventą, kai tradiciškai vartojama mažiau mėsos. Visgi, kad namo parsineštume tikrai kokybišką žuvį – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad nuo šviežios žuvies turėtų sklisti jūrą primenantis kvapas? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuviai ir jūros gėrybėms yra taikomi dideli reikalavimai, o kalėdiniu laikotarpiu žuvies ir jūros gėrybių pardavimai stipriai šokteli.
„Jūros gėrybių ir žuvies kategorijos prekės į parduotuvių lentynas nepatenka be kontrolės – kiekviena partija turi atitikti tam tikrus kokybės parametrus. Kiekvienoje partijoje patikrinama net apie 10 proc. šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjai dažniausiai perka lašišą, karpį bei jų pusgaminius. Žinoma, pirkėjų krepšeliuose atsiduria daugiau silkės. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Prieš šventes pirkėjai labiau linkę ir į eksperimentus: renkasi upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes išauga apie 30 proc., jūros gėrybių pardavimai taip pat padidėja daugiau nei trečdaliu“, – teigia V. Budrienė.
Kokybiškos žuvies ir jūros gėrybių požymiai
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ maisto kokybės vadovė, sako, kad ar žuvis šviežia galima pasakyti ir pagal žiaunų, akių spalvą, ir pagal raumens konsistenciją. Tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, primenantis jūrą.
„Jeigu namo parsinešę žuvies ar jūros gėrybių jaučiate stiprų, kartų ar amoniaką primenantį kvapą – jos vartoti nebetinkamos. Dėmesį atkreipti reikėtų ir į žuvies ar jūros gėrybių išvaizdą. Šviežios žuvies kūnas turi būti ryškios, tai žuvies rūšiai būdingos spalvos, be dėmių, blizgus, žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas. Žvynų danga tolygi, pavieniai žvynai gali būti nusilupę, tačiau negali būti žaizdų paviršiuje. Šviežios žuvies akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios“, – teigia A. Čepulis.
Jeigu norite įsigyti midijų, A. Čepulis pabrėžia, kad jų geldelės privalo būti užsivėrusios, nenudilusios. Kokybiškų krevečių lukštai taip pat turėtų būti tvirti, šviežios krevetės dažniausiai pasižymi balkšva, kartais netgi pilka spalva. Jeigu jaučiate, kad krevečių lukštas minkštokas, ant jo yra gleivių – tokios jūros gėrybės vartoti nėra tinkamos. Renkantis kalmarus, pasak „Iki“ atstovės, dėmesį taip pat reikėtų atkreipti į spalvą. Šviežias kalmaras pasižymi balta spalva, kiek kietoka tekstūra. Kartais ant jo matomos tamsios, pilkos dėmės. Jeigu ant kalmaro pastebėjote rausvą atspalvį – tai ženklas, kad jis nėra šviežias ir tokio geriau nepirkti.
Žuvies laikymas ir atšildymas
Kaip teigia A. Čepulis, šviežią žuvį ir jūros gėrybes šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra apie 1–2°C. Tokiomis sąlygomis laikyti reikėtų ne ilgiau vieną parą, jei žuvis ar jūros gėrybės nesupakuotos ir ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotas vakuume gėrybes galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.
Jeigu įsigijote šaldytų jūros gėrybių ar žuvies, šaldiklyje šie produktai gali būti laikomi kelis mėnesius. Visgi, šaldiklyje jų ilgai palikti nerekomenduojama. Mat bėgant laikui jos taps vis sausesnės. Jeigu planuojate žuvį atšildyti – tai taip pat reikėtų daryti tinkamai. Žuvį ir jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą. Taip jos atšils palaipsniui, iš lėto.