Gudrūs būdai, kaip panaudoti jaunystės šaltinį – alaviją: gaminkite želė, virkite sriubas
Prieš pat prasidedant kalendorinei žiemai parduotuvių lentynas papildė tikrų tikriausias šaltojo sezono hitas – alavijų lapai. Jie stebina išskirtinėmis skonio ir naudos organizmui savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pernai pristatyta asortimento naujiena – alavijų lapai – atvežami iš Ispanijos ir jau turi lojalių pirkėjų.
„Tam, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti kuo įvairesnių vaisių ir daržovių, nuolat pildome jų asortimentą. Dar praėjusiais metais pristatėme alavijų lapus. Pamatėme, kad pirkėjai jais domisi ir vertina tiek dėl skoninių, tiek dėl naudingųjų savybių. Pirkėjams alavijų stengiamės pasiūlyti už geriausią kainą. Vienas alavijas lojaliems klientams šiuo metu kainuoja 1,99 Eur“, – teigia V. Budrienė.
Kalbėdama apie šį nepaprastą augalą, Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad jo nauda organizmui – nepamatuojama. Alavijuose bei jų sultyse gausu antioksidantų, vitamino C. Be to, šio augalo sultys padeda kovoti su aukšta temperatūra, greičiau gyti žaizdoms ar nudegimams. Jis gausiai naudojamas ir grožio pramonėje, todėl ne veltui yra vadinamas jaunystės šaltiniu. Kaip teigia J. Sabaitienė, alavijas kilęs iš Persų įlankos, esančios tarp Arabijos pusiasalio ir Irano, o šiuo metu egzistuoja apie 500 jo rūšių.
„Nors lietuviams alavijas labiau asocijuojasi su kambariniu augalu, jis gali tapti nepamainomu ingredientu ir ruošiant pačius įvairiausius, itin maistingus patiekalus. Jeigu dieną mėgstate pradėti nuo stiklinės vaisių ar daržovių kokteilio – praturtinkite juos sauja pjaustyto alavijo. Visgi, kokteiliai – toli gražu nėra vienintelis būdas alavijui panaudoti. Jie puikiai tinka ir įvairiausioms sriuboms: azijietiškam stir fry, Indijos įkvėptiems kariams ar paprasčiausioms salotoms gaminti“, – pasakoja vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja ir dalijasi keliais patarimais, kaip jį tinkamai panaudoti virtuvėje.
Pirmiausia – pasiruoškite. Žinoma, prieš įvairiausiems patiekalams naudojant alaviją reikėtų žinoti kelias jo paruošimo taisykles. Pirmiausia, alaviją reikėtų supjaustyti norimo dydžio griežinėliais. Tuomet jį panardinti į pasūdytą vandenį. Taip ne tik nusiplaus visi nešvarumai, bet ir pasišalins didžioji dalis jo gelio, kuris gali patiekalams suteikti kartaus skonio. Tokiame vandenyje šį augalą palaikyti reikėtų apie 10–20 min. Be to, per tiek laiko suminkštės ir jo žievė.
Sveikuoliški kokteiliai. Alavijas – nuostabus pagrindas gaminant tirštus kokteilius. Šis augalas puikiai dera su įvairiausiomis uogomis, bananais, žalumynais. Kokteiliai su alaviju taip pat gali būti paskaninti ir žiupsneliu cinamono ar ciberžolės. Šie prieskoniai įvairiausiems kokteiliams ne tik suteiks nepaprasto skonio, bet ir naudingų medžiagų. Alavijas taip pat derinamas gali būti ir su kokosu. O jeigu norite įgauti tirštesnę kokteilio su alaviju konsistenciją – derinkite jį su datulėmis ar kitais džiovintais vaisiais bei uogomis.
Gardinkite jogurtą, ispaninio šalavijo pudingą. Alavijo kubelius keletą minučių ant silpnos ugnies pavirę nedideliame vandens kiekyje, su cukrumi bei žaliosios citrinos sultimis – gausite želės konsistencijos pagardą, kuriuo gardinti galėsite natūralų jogurtą, ispaninio šalavijo pudingą, kokteilius, netgi arbatą.
Sriubos. Gaminant sriubą su alaviju reikėtų jį pamirkyti. Tuomet mėgstamus ingredientus: morkas, salierus, svogūnus česnakus reikėtų pakepinti svieste. Pagardinti prieskoniais ir sudėti į verdantį sultinį, supjaustyti alaviją, jį kartu su kitomis daržovėmis šiek tiek pavirti. Jeigu norisi – sriubą galima pagardinti grietinėle. Mėgstantiems trintas sriubas ją siūloma tiesiog sutrinti.
Stir fry. Gaminant stir fry su alaviju jį derinti patariama su jautiena, čili pipirais, imbieru, įvairiausiomis daržovėmis. Viską pagardinti azijietiškais pagardais – žuvies, austrių, sojų padažu ir galiausiai patiekti su ryžiais. Pirmiausia wok keptuvėje, labai aukštoje temperatūroje, reikėtų apkepti mėsą, tuomet sudėti daržoves bei sūriame vandenyje išmirkytą alaviją ir beveik baigus gaminti viską pagardinti mėgstamais padažais.