Grilio pradžiamokslis: „Ant medinės lentelės“ šeima dalijasi naudingais patarimais
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės ir grilio entuziasto Vytauto Šimkaus šeima vienbalsiai prisipažįsta – jie tikrų tikriausi maisto mylėtojai. Nors daugiausia virtuvėje sukasi Kristina, jos sutuoktinis Vytautas mielai leidžia laiką prie grilio: jame kepa ne tik tradicinius patiekalus, bet ir desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad pastaruoju metu lietuviai itin pamėgo grilio kultūrą ir ruošdami maistą dairosi ne tik tradicinių, bet įdomesnių skonių bei receptų.
„Lietuviai kepti mėsą ant žarijų labai mėgsta, be užkurtos kepsninės beveik neapsieina savaitgaliai. Todėl siekdami, patenkinti paklausą, užtikriname didelę griliui skirtų produktų įvairovę. Taip pat siekdami pirkėjams padėti taupyti laiką, siūlome ir platų jau paruoštų kepti ant žarijų patiekalų asortimentą: nuo tradicinių šašlykų, marinate su medumi paruoštų šonkaulių iki krevečių, įvairiausios rūšies žuvies ir sūrio“, – sako V. Budrienė.
Meilė gamtai paskatino gaminti lauke
„Iki“ ambasadorė K. Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad jos šeima – itin mėgsta gamta, esant palankiam orui, didžiąją laiko dalį jie leidžia gryname ore. Todėl maisto gaminimas lauke tiesiog natūraliai tapo šeimos pomėgiu ir paskatino eksperimentus su grilio patiekalais.
„Vis dažniau maistą pradėjome ruošti ne namų, o lauko virtuvėje. Gaminti lauke, ant grilio, stengiamės bent kartą per savaitę, o kai lepina šilti, vasariški orai, su šeima griliname ir savaitgaliais, ir vakarais po darbų“, – šypsosi tinklaraštininkė.
Visgi, Kristina prisipažįsta, kad nors receptus apgalvoja kartu su vyru, grilio reikalais daugiausiai rūpinasi Vytautas. Moteris tuo metu gamina įvairiausius garnyrus ir rūpinasi visu grilio patiekalų išpildymu. Kalbėdama apie mėgstamiausius grilio patiekalus ji pasakoja, kad jų šeima mėgsta klasikinius skonius, kuriems neabejingi dauguma lietuvių: kepa ir šašlykus, ir šonkauliukus, ir sparnelius. Tačiau su laiku gamindami grilio patiekalus Kristina ir Vytautas stengiasi prisijaukinti įvairovę.
„Kepsninėje vis dažniau ruošiame žuvies patiekalus, išbandome jūros gėrybių receptus, kepame sūrius, gaminame ir veganiškus ar vegetariškus patiekalus. Grilis yra įrankis, kuris perkelia virtuvę į lauką, o virtuvėje mes gaminame viską – nuo daržovių iki desertų, todėl kepsninėje esame kepę ir cinamonines bei brioche mėsainiams skirtas bandeles“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.
Tinklaraštininkė pasakoja, kad prie maisto gaminimo vis labiau prisideda ir jųdviejų sūnus Benas. Nors ruošti maistą jis dar yra per mažas, berniukas mėgsta suktis virtuvėje. Kai tik mato, kad kažkuris iš tėvų ruošiasi gaminti, iš karto skuba padėti. Kristina su vyru juokauja, kad augina būsimą „Michelin“ šefą.
Kai pritrūksta laiko, Šimkų šeima pasinaudoja ir jau pagamintais griliams skirtų patiekalų paruoštukais, o labiausiai jiems patinka šiuolaikiški jų marinatai: tokie kaip „piri piri“ ar medaus marinatas šonkauliams.
Naudingi patarimai grilio pradžiamoksliams
Kristina ir Vytautas sako, kad ruošti maistą grilyje gali kiekvienas, ir dalijasi keliais patarimais, kurie pravers visiems pradedantiesiems grilintojams.
Įvertinkite, kiek ir ko gaminsite. Pagal tai pasirinkite grilio tipą, gamintoją, reikalingus priedus. Jei gaminsite daug ir norite turėti galimybę ne tik kepti maistą „ant ugnies“, tuomet jums, be abejonės, reikalinga keramikinė kepsninė, kurioje galite kepti ne tik kepsnius, bet viską, ką keptumėte namų orkaitėje: nuo viščiuko iki picos, duonos ar desertų.
Išsiaiškinkite kepsninės technines savybes. Jeigu naudojate keramikinę kepsninę, ji turi daug galimybių ir papildomų priedų. Galima kepti ir tiesioginėje, ir netiesioginėje kaitroje, todėl tam, kad kokybiškai paruoštumėte skirtingus patiekalus, labai svarbu techniškai išmanyti jos veikimo principus.
Susitelkite į vieną patiekalą. Supraskite, kad gaminant grilyje reikia šiek tiek specifinių žinių ir įgūdžių, tad būtų protinga nekelti didelių lūkesčių, todėl per vieną grilinimo seansą susikoncentruoti patartina į vieną receptą ir tobulinti įgūdžius gaminant būtent jį. Jeigu vienu metu sugalvosite kepti kelis skirtingus patiekalus, keliais gamybos būdais, labai gali būti, kad tai kainuos itin daug laiko ir nervų. Pradžioje geriau vienas, bet kokybiškas patiekalas!
Nebijokite eksperimentuoti. Kaskart kuriant grilių „Iki“ ambasadoriai rekomenduoja išbandyti vis kitą receptą, naują kepimo techniką, nebijoti eksperimentuoti. Per tokią praktiką pamažu formuojasi įgūdžiai, gilėja supratimas, kaip veikia grilius ir kaip reikia gaminti skirtingus patiekalus.