Ekologiški produktai, ką turi žinoti pirkėjai?
Išaugus lietuvių susidomėjimui sveikatingesniu maistu, ekologiškų produktų asortimentas sparčiai plečiasi. Pirkėjai vis dažniau ieško sveikatai draugiškesnių gėrybių, be to, vis labiau atsigręžiama į poveikį gamtai, tvarią žemdirbystę. Pasikeitęs gyvenimo būdas lemia ir pokyčius parduotuvių lentynose. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ekologiškų prekių pasiūlos augimas yra viena pagrindinių pastarųjų penkerių metų tendencijų.
„Matome nuolatinį susidomėjimo ekologiškais produktais augimą, todėl plečiame ir jų pasiūlą. Pavyzdžiui, privačios etiketės ekologiškų prekių asortimentas mūsų tinkle per šiuos metus padidėjo 44 proc. Šiuo metu pirkėjams siūlome apie 300 įvairiausių ekologiškų produktų, iš jų priklausančių privatiems prekės ženklams yra apie 130. Skaičiuojame, kad jų pardavimai per penkerius metus išaugo net kelis kartus“, – sako V. Budrienė.
Komunikacijos vadovės teigimu, kad per pirmus septynis šių metų mėnesius privačių prekės ženklų ekologiškų prekių pardavimai prekybos tinkle kilo net 53 procentais. Pasak V. Budrienės, taip pat pastebima, kad vis dažniau prioritetu tampa ne mažiausia prekės kaina, o jos kokybė, auginimo ir gamybos būdas.
Maisto produktų ženklinimas – reglamentuojamas
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, pasakoja, kad ekologiško maisto asortimentas tikrai labai įvairus: galima rinktis nuo pieno, mėsos iki saldumynų ir netgi gėrimų. Populiariausios prekės yra ekologiška varškė, natūralus jogurtas, vištų kiaušiniai, viso grūdo duona, į dešimtuką taip pat patenka ir ekologiškas nealkoholinis alus. Tarp privačių prekės ženklų ekologiškų prekių populiariausios yra bananai, avižų, migdolų, sojų, kokosų pieno pakaitalai, įvairios sultys, kava, dribsniai.
Vis dėlto norėdami įsigyti ekologišką produktą, pirkėjai turi būti susipažinę su šių prekių ženklinimu. Pasirodo, atskirti ekologišką prekę nuo paprastos – vis dar iššūkis. Tyrimai rodo, kad tik pusė Lietuvos gyventojų parduotuvių lentynose atpažįsta ekologiškas prekes.
„Maisto produktų ženklinimų yra įvairiausių, tačiau reikia žinoti, kad tikrai ekologiškų produktų ženklinimas yra aiškiai apibrėžtas, o jų gamybai taip pat keliami griežti reikalavimai. Ekologiniai ūkiai tikrinami, gauna tam tikrus sertifikatus, tad tinkamai pažymėtą produktą pasirinkę pirkėjai gali būti tikri, kad jis tikrai ekologiškas. Be to, ekologinių produktų pakuotėms taip pat keliami tam tikri reikalavimai – jos turėtų būti perdirbamos, taigi palieka ir mažesnį poveikį aplinkai“, – sako A. Čepulis.
Kaip perskaityti ženklus ant pakuočių
Pagrindinis ekologiškų produktų identifikavimo ženklas – stilizuotas iš žvaigždučių suformuotas lapelis. Taip pat produkto pavadinime turi būti žodis „ekologiškas“, o ant iš užsienio atkeliavusių produktų etikečių pateikiamas žodžio vertimas. Šis žaliojo lapo simbolis yra taikomas visoje Europos Sąjungoje.
„Jeigu pirkėjai nori įsigyti tik ES pagamintą ekologišką produktą, reikėtų ieškoti tai įrodančio specialaus logotipo – žaliame fone balto lapelio su žvaigždutėmis arba identiško juodai balto ženklinimo“, – sako A. Čepulis.
A. Čepulis pažymi, kad ant produktų turi būti matomas ir ekologinio sertifikavimo įstaigos kodas: „Jei produktas pagamintas Lietuvoje, kodas visuomet bus „LT-EKO-001“, tačiau jei jo kilmės šalis yra kita ES valstybė, tuomet kodas prasideda tos šalies kodu, vėliau seka ekologiškumo trumpiniai EKO, ORG ar BIO ir galiausiai – trijų skaičių derinys“.
Šiais atributais ekologiškos prekės ženklinimas nesibaigia. Ekspertės teigimu, ant ekologiško produkto etiketės nurodoma žemės ūkio žaliavų kilmės nuoroda bei ekologiškos sudėtinės dalys.
Jei ekologiškas produktas yra pagamintas mūsų šalyje, tuomet toks produktas papildomai yra žymimas ir Lietuvos Respublikos ženklinimu. Tai žaliai baltas arba juodai baltas ovalios formos ženklas su lapeliu ir prierašu „Ekologinis žemės ūkis“.