Atvėsus orams – einame į pirtį: ekspertės patarimai, kokius užkandžius ir gėrimus rinktis atliekant pirties ritualus
Pirtis yra puikus būdas atsipalaiduoti, pasimėgauti įvairiomis procedūromis, pasisemti ramybės ir sveikatos, ypač atvėsus orams. Egzistuoja ir tam tikri pirtininkų ritualai – kad pirtis teiktų daugiausia malonumo, vertėtų laikytis tradicijų ir nepamiršti įvairiausių gėrimų ar užkandžių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad rudenį išties išauga įvairiausių žolelių arbatos, tinkančios ir pirties procedūroms, paklausa.
„Atvėsus orams pirkėjai vis dažniau dairosi sveikų, šildančių žolelių arbatų. Būtent dėl šios priežasties, savo prekybos tinkle esame paruošę platų jų asortimentą, glaudžiai bendradarbiaujame su vietiniais aromatinių žolelių augintojais. Pastebime, kad populiariausios tarp tinklo pirkėjų išlieka tradicinių, nuo seno pamėgtų žolelių, tokių kaip ramunėlių ar mėtų, arbatos bei įvairūs funkciniai žolelių mišiniai, skirti sušvelninti peršalimo, kosulio ar virškinimo sistemos sutrikimus“, – teigia V. Budrienė.
Ritualas prasideda nuo arbatos puodelio
Profesionalių pirtininkų asociacijos prezidentė Birutė Masiliauskienė sako, kad mėgaujantis pirties malonumais reikėtų atkreipti dėmesį, kokį maistą ar gėrimus vartojame.
„Pirtimi naudodamiesi atsakingai, galime gauti didelį malonumą. Žmogui šildantis pirtyje, natūraliai kyla vidinė jo kūno temperatūra, jis prakaituoja, išsiplečia paviršinės kraujagyslės, kapiliarai – parausta oda, kas reiškia, kad daugiau kraujo nukeliauja į kūno paviršių ir mažiau jo lieka vidiniuose organuose: smegenyse, kepenyse, taip pat ir skrandyje, kuriame gerokai sulėtėja virškinimo procesas“, – sako B. Masiliauskienė.
Anot B. Masiliauskienės, pirties ritualas dažniausiai yra pradedamas nuo kokios nors žolelių arbatos, pavyzdžiui, čiobrelių, mėtų, gauromečio ar liepžiedžių. Arbata nebūtinai turi būti ruošiama nuobodžiai. Ją galima gardinti ir įvairiausiais mėgstamais prieskoniais arba džiovintais, šviežiais vaisiais bei uogomis. Pavyzdžiui, mėtų arbatą B. Masiliauskienė gardina obuolių žievelėmis bei žiupsneliu cinamono.
Ekspertė sako, kad vis dėlto pirtyje reikėtų nepadauginti vienos rūšies arbatos: toks gėrimas turi daug veikliųjų medžiagų, kurių perdozavus gali atsirasti įvairių nepageidautinų pojūčių. „Reikėtų turėti omenyje, kad įvairios žolelės turi gana intensyvų poveikį. Pavyzdžiui, jei mes eisime į pirtį vakare ir gersime daug mėtos arbatos, viskas gali pasibaigti tuo, kad atsiras refliuksas. Tačiau pirtinantis rekomenduoja išgerti apie 2 litrus skysčių, todėl geriausia yra pasidaryti degustaciją, t. y. ragauti skirtingas arbatas ar gėrimus, tačiau jų neperdozuojant“, – pataria B. Masiliauskienė.
Į pirtį – nei persivalgius, nei alkanam
B. Masiliauskienės teigimu, norint geriau suprasti, koks maistas yra tinkamas pirties malonumams, pirmiausia reikėtų prisiminti, kad pirtinantis gerokai sulėtėja virškinimas. Todėl, jei prieš eidami į pirtį sočiai pavalgysite, maistas taps sunkiai virškinimas, gali atsirasti nemalonių pojūčių. Tačiau eiti į pirtį alkanam taip pat nėra pats geriausias sprendimas – pasimėgauti ramiu ir atpalaiduojančiu poilsiu bus sunku, nes mintys suksis apie maistą. Geriausia yra tinkamai pavalgyti likus keletui valandų iki pirties.
„Didelio skirtumo, kokį maistą valgysite, nėra, svarbiausia – išlaikyti laiko intervalą ir pasistengti nepersivalgyti. Tuo tarpu užkandžiams pirtyje geriausiai tinka įvairūs daug vandens turintys vaisiai ar uogos: arbūzai, melionai, vynuogės, obuoliai, kriaušės, ananasai. Jie leidžia atsigaivinti ir susigrąžinti prarastus skysčius“, – teigia B. Masiliauskienė.
Taip pat galima rinktis ir kiek sotesnių užkandžių, pavyzdžiui, trapučių su užtepėlėmis, daržovėmis, krapais ar kokiais kitais žalumynais. Po pirties, pasak ekspertės, galima pasimėgauti ir sočiu maistu, kuris dar labiau sustiprins suteiktus pojūčius.
Nepamirškite skysčių
Darant pertraukas tarp pirtinimosi, skysčiams subalansuoti ir atsivėsinimui pirtininkų asociacijos prezidentė pataria gerti mineraliniu vandeniu praskiestą ir įvairiomis žolelėmis paskanintą kefyrą ar raugintas pasukas, taip pat natūraliai raugintą girą. Ją paprasta pasigaminti ir namuose – tereikia išsirinkti mėgstamą arbatą, į ją įberti žiupsnelį kepimo mielių, paskaninti medumi, džiovintais vaisiais bei uogomis ir palikti pusdieniui pastovėti šiltoje vietoje.
Mėgstantiems pikantiškesnius skonius B. Masiliauskienė rekomenduoja išbandyti „Pirties Mere“ pirtininkų pramintą kokteilį. Jam pasigaminti prireiks pomidorų sulčių ir gazuoto mineralinio vandens.
„Prakaituodamas žmogus praranda daug mineralų, todėl jų pusiausvyrai atkurti, gauti gerą natrio chlorido, kalio, magnio balansą organizme bei tiesiog numalšinti troškulį labai tinka pomidorų sultys sumaišytos su sūriu mineraliniu vandeniu, 1:1 proporcijomis“, – sako pirties ekspertė.