Daržovių „pankas“: ką ir kaip paruošti iš italų dievinamo unikalaus skonio pankolio? 

Recipe

Žalia „skiautere“ pasidabinęs pankolis – neatsiejamas nuo Viduržemio jūros, Azijos, Artimųjų rytų kulinarinių vingrybių. Jis virsta išskirtinio skonio garnyru, traškiu užkandžiu, salotomis, netgi sriuba ar unikaliu pagrindiniu vegetarišku patiekalu. Pamažu šią nebrangią ir skaidulų kupiną daržovę atranda ir lietuviai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

„Bulvė – nacionalinė mūsų daržovė, ir nenuostabu, kad ji karaliauja topuose ištisus metus. Bet jeigu prieš 10 metų pirkinių krepšeliuose dažniausiai sukdavosi tos pačios tradicinės daržovės, tokios kaip morkos, kopūstai, agurkai, pomidorai, jau ne vienerius metus pirkėjai dairosi ir įvairovės. Pavyzdžiui, įprastą žiedinį kopūstą keičia į violetinį kalafiorą, išbando kaliaropes, gamina su azijietišku „pak choi“ kopūstu, taip pat vis dažniau susigundo ir pankoliu“, – sako V. Budrienė.

Pankolis daržovių lentynose išsiskiria savo išvaizda. Baltą stamboką gumbą puošia į viršų šaunantys žali stiebai su plunksniškais lapeliais. Gera žinia tai, kad visos daržovės dalys yra valgomos, tad nusipirkę vieną pankolį nieko neišmesite. Tad perkant reikėtų įvertinti visas jas.

„Rinkdamiesi pankolį ieškokite tvirtų gumbų, kurie būtų balti arba lengvai žalsvai balti. Venkite pankolių su rudomis dėmėmis ir bet kokiais įtrūkimais ar minkštesnėmis vietomis. Tuo tarpu stiebai turi būti lygūs, o lapeliai – gražios žalios spalvos“, – pataria V. Budrienė.

Šaldytuve nelaikykite šalčiausioje vietoje

„Pankoliai labiausiai vertinami už savo unikalų skonį – jis saldžiai aštrokas, primena anyžius, tačiau yra švelnesnis, subtilesnis. Net jeigu ir nemėgstate anyžiaus, pankolis gali patikti. Ne ką mažiau vilioja ir šių daržovių aromatas – kepamas, troškinamas, verdamas pankolis pripildys virtuvę maloniais kvapais“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Pankoliai taip pat garsėja savo virškinimo gerinimo, organizmo valomosiomis savybėmis, padeda išvengti žarnyno dujų susidarymo. Joje yra daug kalio, vitamino C ir skaidulų. Be to, šią daržovę daugiausia sudaro vanduo, ji tinka laikantis lieknėjimo dietų.

„Patogu tai, kad pankolis gana ilgai išsilaiko šaldytuve – daržovių stalčiuje jis išliks tinkamas vartojimui dar iki savaitės. Tik reikėtų prieš dedant į šaldytuvą jo neplauti, taip pat nupjauti jo stiebus ir lapelius. Viską galite laikyti lengvai suvyniotame plastikiniame maišelyje arba įvyniojus į popierinius rankšluosčius“, – pataria J. Sabaitienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad reikėtų vengti dėti pankolį į šalčiausią šaldytuvo vietą. Kadangi daržovę didžiąja dalimi sudaro vanduo, ji greitai apšals ir taps minkšta.

Valgomas visas – net ir stiebai su lapeliais

Puikiai tiek žalias, tiek virtas ar keptas pankolis tinka visai plačiai įvairovei skanių ir greitų receptų, pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė: „Tikri jų ruošimo meistrai yra italai. Itin populiaru ruošti su jais salotas ir derinti su riešutais, sūriais, apelsinais. Kaip pirmąjį patiekalą italai mėgsta patiekti rizotą ar trintą sriubą su pankoliais. Pastarajai reikia vos kelių ingredientų – morkų ar bulvių, sultinio ir prieskonių bei aromatinių žolelių.“ 

Atsižvelgiant į tai, pankolis yra labai vandeningas, jį taip pat galima naudoti ruošiant gaivius ir troškulį malšinančius kokteilius. Žaliąjį obuolį paprasčiausiai sutrinkite su dviem pankoliais, šiek tiek citrinos žievelės ir mineraliniu vandeniu.

„Nupjauti pankolio stiebai ir lapeliai dažnai laikomi atliekomis, tačiau tai netiesa. Stiebus galite nuplikyti karštu vandeniu, tuomet perlieti šaltu ir turėti „laivelius“, kuriuos bus skanu valgyti, pripildytus norimu įdaru: vytinta mėsa, sūriu, grūdinėmis kultūromis. Jie tiks ir trintai sriubai ar rizotui, sultiniams. Tuo tarpu lapeliai, dėl savo išvaizdos dar vadinami barzda, tinka arbatai, kurią paprastai mėgstama gurkšnoti po valgio, taip pat dekoruoti patiekalus“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Receptų su pankoliu – visa gausybė, tačiau kulinarijos technologė pradeda visų pirma išbandyti pačius paprasčiausius ir lengviausiai paruošiamus, įkvėptus Italijos tradicijų: lengvas salotas, kurios idealiai tiks prasidedant pavasariui, gardų garnyrą, kurį keptuvėje paruošite per 15 minučių, arba sočius užkeptus pankolius, kurie galės būti ir pagrindinis vegetariškas patiekalas.

Žalio pankolio salotų receptas su apelsinais ir lašiša

Porcijos: 3

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 200 g rūkytos lašišos, 1 pankolio, 2 apelsinų, šviežių bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, granato sėklų papuošimui.

Gaminame

  1. Nuo pankolio pašalinkite stiebus, lapus ir kietas išorines dalis. Supjaustykite plonais griežinėliais peiliu arba daržovių skustuku. Sudėkite į dubenį, pagardinkite šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus, druska, pipirais.
  2. Apelsinus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. 
  3. Salotinėje arba atskirose lėkštėse dėliokite salotas: visų pirma dėkite pankolio griežinėlius, tuomet ant viršaus – apelsinus, galiausiai sudėkite rūkytą lašišą ir papuoškite granatų sėklomis bei kvapniais bazilikų lapeliais.

Pankolis keptuvėje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2 pankolių, 3 šaukštų sviesto, druskos, pipirų, paprikos dribsnių, šviežių mėgstamų žalumynų: šalavijų, laiškinių česnakų, petražolių ar pan., ½ puodelio tarkuoto parmezano.

Gaminame:

  1. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą, kol išsilydys.
  2. Pankoliams nupjaukite stiebus ir supjaustykite gumbus į aštuonias dalis (skilteles).
  3. Sudėkite pankolius į keptuvę vienu sluoksniu, pjūviu žemyn. Pabarstykite žiupsneliu druskos, pipirų, paprikos dribsnių. Uždenkite ir kepkite retkarčiais apversdami, kol paruduos ir suminkštės, iš viso apie 15 minučių. 
  4. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sudėkite į lėkštę. Pabarstykite pankolį sūriu, žolelėmis ir iš karto patiekite.

Pankolių gratinas orkaitėje

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. ruošti ir 45 min. kepti)

Reikės: 3-4 pankolių, ½ puodelio tarkuoto parmezano, ½ puodelio džiūvėsėlių, 220 g mocarelos, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, muskato riešuto, šviežių čiobrelių.

Gaminame:

  1. Nupjaukite pankolių kotus, juos išsaugokite kitam patiekalui. Lapelius susmulkinkite ir palikite papuošimui. Supjaustykite pankolius ketvirčiais. Jeigu šerdys atrodo kietos, jas išpjaukite.
  2. Pankolį 5-6 minutes apvirkite puode su sūriu vandeniu. Gerai nusausinkite ir sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus.
  3. Sumaišykite parmezaną, čiobrelius ir džiūvėsėlius, tada pusę šio mišinio sumaišykite su pankoliais. Kepimo inde sluoksniuokite gratiną: visų pirma išdėliokite pankolius vienu sluoksniu, ant viršaus sudėkite tarkuotą mocarelos sūrį, tada likusį parmezano ir džiūvėsėlių mišinį. Viršų apšlakstykite 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus.
  4. Uždenkite indą ir 20 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių. Tada nuimkite dangtį ir kepkite, kol sūris gerai paruduos, dar apie 15 minučių.
  5. Prieš patiekdami leiskite gratinui 5 min. pailsėti. Papuoškite smulkintais pankolių lapeliais.