Daržovių iešmeliai: paprasti patarimai, kaip paruošti, kad būtų sultingi

Nors oras nelepina, kepsninių gesinti visai nebūtina. Įpusėjęs grilio sezonas vilioja išbandyti ką nors naujo, pavyzdžiui, keptas daržoves ant grilio. Jas galima derinti ne tik prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Vasaros dovanojamų daržovių gausa skatina ieškoti naujų būdų, kaip jas paruošti, o daržovių iešmeliai – dar viena galimybė, kurią verta išbandyti. Cukinijos, kalafiorai, smidrai, svogūnai bei kitos daržovės puikiai tiks ant pietų ar vakarienės stalo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės, tinkančios kepti ant grilio, mėgstamos pirkėjų.

Kepa skirtingą laiką

„Įpusėjus vasaros sezonui, galime mėgautis gausiu sodo ir daržo gėrybių derliumi. Pirkėjai parduotuvių lentynose savo stalui ieško šviežių daržovių, derina jas prie įvairių grilio patiekalų, gamina salotas, šaltas sriubas, gamina padažus, užtepėles. Atsižvelgdami į tai, pirkėjams siūlome platų šviežių agurkų, pomidorų, smidrų, morkų, cukinijų pasirinkimą. Norėdami, kad aukščiausios kokybės daržovės pasiektų pirkėjus kuo greičiau, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ir užsienio ūkininkais bei tiekėjais“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja J. Sabaitienė sako, kad daržovių kepimas ant grilio nereikalauja didelių pastangų, tačiau norint, kad jos iškeptų sultingos ir traškios, reikia žinoti kelias paprastas gudrybes.

„Daržovės kepa skirtingą laiką, todėl jas reikėtų derinti pagal kepimo laiką ir ant vieno iešmelio užverti vienodo kepimo laiko reikalaujančias daržoves. Pavyzdžiui, kietos daržovės, tokios kaip moliūgai, cukinijos, bulvės ir svogūnai, ant vidutinės ugnies kepa apie 30-40 minučių, minkštesnėms daržovėms – brokoliams, briuseliniams kopūstams, smidrams užtenka apie 15 minučių. Dar viena taisyklė –  prieš verdami daržoves ant iešmelių, pamirkykite juos bent pusvalandį šaltame vandenyje, kad jie nepradėtų degti“, – sako J. Sabaitienė.

Anot J. Sabaitienės, kai kurias mažiau sultingas daržoves patartina trumpai apvirti arba nuplikyti karštu vandeniu, kad jos suminkštėtų ir kepamos išgautų saldų ir traškų skonį.

„Kai kurios daržovės bus gardesnės, jei prieš dedamos ant grilio bus trumpai apvirtos. Pavyzdžiui, morkas, šparagus, brokolius, kalafiorus, geriausia apvirti puode bent 5–10 minučių, o dar kietesnes daržoves, tokias kaip bulves, kopūsto galvą, artišokus, smidrus, patariama pavirti bent 10–15 minučių. Taip daržovės suminkštės ir bus saldesnės, tirps burnoje“, – pataria J. Sabaitienė.

Tinka ir kokosų aliejus, ir balzaminis actas

Aliejumi apšlakstytos daržovės ne tik gražiai apskrunda kepamos, bet ir tampa sultingesnės, įgauna sodresnį skonį. Kaip teigia „Iki“ atstovė, nebijokite eksperimentuoti, išbandykite įvairių rūšių aliejus bei užpilus.  

„Šviežios daržovės jau yra pačios savaime skanios, todėl neverta jų marinuoti – užtenka jas gausiai apšlakstyti aliejumi ir apibarstyti druska bei pipirais. Tačiau nereikia apsiriboti vien tik alyvuogių ar dažnai namų virtuvėje naudojamu rapsų ar saulėgrąžų aliejumi. Išbandykite ir kitus, puikiai tinkančius aliejus: kokosų, avokadų, žemės riešutų, alyvpalmių. Šie aliejai gali tapti puikiu pasirinkimu, ieškant naujų skonių. Taip pat jau iškepusias daržoves galima aptepti balzaminiu actu, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakų, medaus ir garstyčių padažu. Čia galima eksperimentuoti – išbandykite padažus visus, kuriuos mėgstate“, – pataria J. Sabaitienė.

J. Sabaitienė siūlo gardžius daržovių iešmelių receptus, kuriuos greitai pasigaminsite patys.

Pievagrybių iešmeliai

Jums reikės:

400 g pievagrybių

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

2 valg. š. sojų padažo

3-4 česnakų skiltelių

Žiupsnelio čiobrelių

1 arbat. š. paprikų prieskonių

½ arbat. š. juodųjų pipirų

Žiupsnelio petražolių

1 vnt. citrinos

Gaminimas:

Į nedidelį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, sojų padažo, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką, čiobrelius, petražoles, įberkite juodųjų pipirų ir paprikos prieskonių. Viską gerai išmaišykite. Pievagrybius perpjaukite pusiau, suberkite į dubenį su marinatu. Leiskite bent 10 minučių pasimarinuoti. Uždėkite iešmelius ant įkaitintų kepsninės grotelių ir kepkite iš abiejų pusių apie 3-4 minutes. Iškepusius pievagrybius perkelkite ant lėkštės ir patiekite su citrinos skiltele. Patiekite su mėgstamais žuvies ar mėsos kepsniais arba valgykite vienus. Skanaus!

Daržovių iešmeliai su citrinų-pesto padažu

Jums reikės:

2 vnt. didelių cukinijų

1 vnt. geltonos paprikos

1 vnt. raudonos paprikos

10-12 vnt. mažų pomidorų

1/3 puodelio pesto padažo

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

2 valg. š. citrinų sulčių

Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Į didelį dubenį įdėkite pesto padažo, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir viską gerai sumaišykite. Daržoves supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į paruoštą padažą. Maišykite, kol visos daržovės tolygiai pasidengs pesto padažu. Uždenkite dubenį, įdėkite į šaldytuvą ir leiskite daržovėms marinuotis bent 2 valandas. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės ugnies. Ant iešmelių suverkite daržoves ir kepkite apie 20-25 minutes, kas 5 minutes apversdami iešmelius, kol daržovės suminkštės, o iešmeliai lengvai apanglės. Patiekite dar karštus ir mėgaukitės!

Bulvių iešmeliai

Jums reikės:

1 kg. mažų bulvyčių

6 vnt. askaloninių česnakų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės

2 šaukštų laiškinių česnakų

4 česnakų skiltelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Bulves nuskuskite, perpjaukite per pusę ir šiek tiek apvirkite, kad jos suminkštėtų. Nusausinkite. Į didelį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Sutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite citriną, susmulkinkite askaloninius česnakus bei laiškinius česnakus, įberkite druską ir pipirus. Sudėkite bulves ir viską gerai išmaišykite. Ant iešmelių suverkite bulves ir askaloninius česnakus. Kepkite ant vidutinės ugnies, apversdami, kol apskrus (8-10 min.) Iškepus, pabarstykite druska  ir patiekite iš karto su mėgstamais patiekalais, kaip garnyrą arba valgykite vienus. Skanaus!