Apšilimas prieš šventes: paeksperimentuokite su kalėdinės anties receptais

Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per Kalėdas, kaip ir per kitas šventes, pirkėjai tampa kur kas išrankesni, nori pasilepinti ir renkasi įmantresnius ingredientus.

„Pastebime, kad pirkėjai jau pradeda ruoštis Kalėdoms ir perka įvairias dekoracijas bei papuošimus, kurių platus pasirinkimas jau siūlomas tinklo parduotuvėse. Taip pat jie tampa išrankesni maistui, ypač per šventes – didžiausias dėmesys atitenka ne produktų kainai, o kokybei. Šventėms žmonės renkasi įmantresnius sūrius, pavyzdžiui, mėlynojo pelėsi ar bri sūrį, bei Viduržemio jūros regionuose pamėgtus Parmos bei Serano kumpius. Be to, krepšeliuose atsiduria egzotiškesni vaisiai, uogos, ne tik kasdien pirkėjų mėgstama kiauliena, bet ir šventinį valgiaraštį papuošianti antiena“, – sako V. Budrienė.

Kalėdos be anties – ne Kalėdos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad orkaitėje kepta antis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamos Kalėdos.

„Žąsis arba antis yra tradicinis Kalėdų patiekalas Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos. Namuose kepta antis Kalėdų dieną mėgstama ir daugelyje Lietuvos šeimų. Antiena – ganėtinai ryškaus skonio mėsa. Dažniausiai ji marinuojama itin paprastai – iš vakaro antis įtrinama su česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Visgi, nors šis anties paruošimo būdas tradiciškiausias, prie jo prisirišti tikrai nebūtina“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais, tokiais kaip apelsinai ar klementinai. Tačiau V. Juodkazienė sako, kad antis galima įdaryti ne tik vaisiais ar daržovėmis, bet ir duonos gabalėliais, ryžiais, netgi kaštainiais.

Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Tai – gana riebus paukštis, todėl jos riebaluose kepamos bulvės arba kitos mėgstamos, dažniausiai šakninės daržovės, kurios šalia pagrindinio patiekalo patiekiamos kaip garnyras. Vis dėlto, norint per šventes patiekti pačią skaniausią antį, galvoti apie jos receptus V. Juodkazienė pataria jau dabar. Ekspertė siūlo virtuvėje iš anksto pasidaryti kalėdinio stalo pažibos – anties paruošimo repeticiją ir dalijasi net trimis anties pagaminimo būdais.

Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu. Maisto ekspertė pasakoja, kad prieš kepant paukštį svarbiausia yra jį įtrinti pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikti šaldytuve. Išėmus antį iš šaldytuvo reikėtų nuvalyti druską popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai į anties vidų prikimšti baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų. Dar vienas ekspertės patarimas – prieš kepant ant anties odos peiliu ar žirklėmis padaryti nedidelius įpjovimus, kad anties riebalai galėtų paprasčiau nutekėti. Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 160 laipsnių ir antį kepti apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).

Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti. Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais. Be to, prie taip paruoštos anties maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir nepaprasto skonio padažą. Apelsinų džemą reikėtų sumaišyti su sojų padažu, iškepusios anties riebalais, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu tarkuotos apelsino žievelės. Tuomet juo apšlakstyti paruoštą antį.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis. Kaip ir pirmajame recepte, pirmiausiai antį reikėtų įtrinti druska ir pipirais bei palikti šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo antį ekspertė pataria prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, tuomet įpjauti anties odą. Galiausiai antį reikėtų įdaryti kubeliais pjaustytomis kriaušėmis, obuoliais bei smulkiai supjaustytais svogūnais ir apie 3 val. kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norintiems šalia anties patiekti gardų garnyrą, ekspertė pataria į nuo anties nuvarvėjusius riebalus sudėti bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves, viską paprieskoniuoti ir apie 20 min. pakepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Imbierinė antis su citrusais. Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti. Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą. Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį. Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų. Taip paruoštą antį ekspertė pataria kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekti su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis.