Akį traukiantys persimonai – kaip išsirinkti ir ką gaminti

Šviežio derliaus persimonai pasiekė parduotuvių lentynas. Nors mūsų šalyje įsivyrauja rudeniški orai, rugsėjui įpusėjus ankstyvieji persimonai vos sunokę atkeliauja iš šiltosios Ispanijos. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad populiariausi yra didieji persimonai ir ankstyvieji plokštieji, šiek tiek primenantys pomidorus. Vos jiems pasirodžius lentynose, jų pardavimai iš karto išauga.

„Vaisiai nuolat patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius, tačiau pastebime, kad itin daug susidomėjimo sulaukia šviežio derliaus pasiūla. Turime gausų vietoje užaugintų obuolių pasirinkimą, taip pat užtikriname ir platų egzotiškesnių, mūsų kraštui nebūdingų vaisių asortimentą. Matome, kad persimonai sulaukia vis daugiau populiarumo ir jų pardavimai nuosekliai didėja. Pardavimų piką persimonai pasiekia lapkričio mėnesį. Šie vaisiai – puikus būdas suteikti egzotiško skonio kasdieniam rudens racionui“, – sako J. Sabaitienė.

Sakoma, kad persimonai yra kilę iš Kinijos ir Japonijos, tačiau šiuo metu jie paplitę iki pat Šiaurės Amerikos. Ryškiai oranžinės spalvos vaisiai populiarūs visame pasaulyje. Ir tai lemia ne tik itin savitas jų skonis, bet ir nauda organizmui.

Persimonai turi daug žarnyno veiklą gerinančių skaidulų. Juose gausu vitaminų C ir A, kurie prisideda prie imuniteto stiprinimo. Taip pat ir kalio, kuris reikalingas tinkamai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Ryškią vaisiaus spalvą nulemia jame esantis beta karotenas. Jis veikia kaip antioksidantas. Be to, valgydami persimonus, papildysite ir geležies bei kalcio atsargas.

Patiekalų su persimonais įvairovė

Persimonus galite valgyti vienus – jie gali tapti puikiu užkandžiu, jei jaučiatės pavargę prie darbo stalo. Taip pat, jei sportuojate, pravartu po treniruotės suvalgyti persimoną – papildysite energijos rezervą ir kartu gausite naudingųjų medžiagų. Persimonai gali būti ir puikus sveikas desertas pietums pabaigti. Dėl jų saldaus skonio tikrai nenorėsite daugiau saldumynų.

Tačiau į kasdienį valgiaraštį persimonus galite įtraukti daugybe skirtingų būdų. Lengvai pasigaminsite egzotiškų vaisių salotas, jei kubeliais supjaustysite ir sumaišysite persimonus, ananasus ir mangus. Ananasų rūgštumas puikiai papildys saldųjį persimoną.

Galite paruošti ir spalvotą vaisių karpačio.  Supjaustykite plonomis skiltelėmis obuolį, melioną ir kietą ankstyvąjį persimoną. Galite papildyti ir kitais mėgstamais vaisiais. Gražiai išdėliokite vaisių juosteles lėkštėje, užspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir pabarstykite truputį vanilės miltelių. Tik nepamirškite, kad tokiu patiekalu reiktų mėgautis iš karto, kol neišsiskyrė vaisių sultys.

Persimonai taip pat valgomi virti, iš jų galima pagaminti aromatingas uogienes ar džemus. Su persimonais tinka valgyti ir kitus patiekalus, pavyzdžiui, blynelius. Jie puikiai derės su karamelizuotais persimonais. Apkepkite kietesnių persimonų ketvirčius keptuvėje su šiek tiek sviesto, apibarstykite ruduoju cukrumi ir palepinkite savo skonio receptorius.

Kaip pasirinkti tinkamą vaisių

Jei sudvejojote, kaip išsirinkti geriausio skonio persimonus, J. Sabaitienė pataria atkreipti dėmesį į jų rūšį. Mažesni ir plokštesni ankstyvieji persimonai paprastai būna kietesni ir traškesni, tačiau saldesnio skonio. Jis gali priminti ir vanilės poskonį.

Jei vaisiai ne iki galo sunokę, dėl didelio taninų kiekio valgant apima specifinis jausmas. Didieji persimonai gali turėti ir savotiško karstelėjimo. Tačiau jei juos šiek tiek panokinsite namie, jie taps itin švelnaus skonio ir minkštos tekstūros.

Sunokinti persimonus nesudėtinga, jei palaikysite juos popieriniame maišelyje kartu su obuoliais. Vis dėlto vaisių ekspertė pataria nelaikyti persimonų kambario temperatūroje ilgiau kaip porą dienų, ypač jei norite mėgautis traškesniu persimonu.

„Iki“ vaisių ekspertė J. Sabaitienė pateikia ir salotų su persimonais receptą.

Pipirnių salotos su persimonais ir ryžių putėsiais

Jums reikės:

Dviejų šaukštų sojos padažo

Dviejų šaukštų sezamų aliejaus

2 šaukštų medaus

Pusės žaliosios citrinos sulčių

100 g ilgųjų ryžių

50 g lazdyno riešutų

Saujos pipirnių

1 persimono

Druskos

Gaminimas:

Iš sojos padažo, medaus ir sezamų aliejaus sumaišykite padažą. Ryžius per naktį pamirkykite šaltame vandenyje, nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Plonu sluoksniu suberkite ant kepimo skardos ir kepkite 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Lazdynų riešutus pakepinkite orkaitėje 7 minutes. Leiskite jiems atvėsti, tuomet perpjaukite per pusę. Nuplaukite pipirnes ir nuskabykite lapelius. Persimoną supjaustykite griežinėliais, o tuomet trikampiais. Sudėkite pipirnes ir persimoną į dubenį. Užberkite lazdynų riešutus ir išpūstus ryžius, pabarstykite druska ir apliekite padažu. Skanaus!