5 paprasti receptai su virtais kiaušiniais – nuo salotų iki sausainių

5 paprasti receptai su virtais kiaušiniais – nuo salotų iki sausainių

Pasibaigus Velykoms, lieka daug virtų kiaušinių. Jei mintis valgyti juos vienus nebedžiugina, siūlome išeitį – net 5 receptus, kuriuose likę kiaušiniai atras savo vietą. Nuo gaivių salotų iki sočių gurmaniškų kukulių ir net saldumynų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad praėjus šventėms, pirkėjai stengiasi grįžti į ritmą, perka daugiau vaisių, daržovių, daug dėmesio sulaukia sveikesnio maisto pasirinkimai.

Maisto – nešvaistykime

„Per šventes prisiragavę tiek įmantrių, tiek tradicinių lietuviškų patiekalų, joms pasibaigus pirkėjai stengiasi rinktis daugiau lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka ir tiek tradiciniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, pirkėjai labiau domisi ir kitais, sveikatai naudingais produktais: ekologiškomis kruopomis, pieno produktais. O taip pat ir žuvimi bei mėsa“, – sako V. Budrienė.

Visgi, nors po švenčių tradiciškai stengiamės maitintis sveikiau – pirmiausia reikėtų sunaudoti šventinio maisto likučius. Siekiant tvaraus vartojimo iš jų galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų: pradedant sriubomis, baigiant užtepėlėmis. Pavyzdžiui, įvairiausi mėsos likučiai gali puikiai tikti sumuštiniams, salotoms, tortilijų suktinukams ar troškiniams. Taip pat mėsos likučiais galima gardinti makaronus, daržovių ar bulvių apkepus, netgi kugelį.

Daržovių likučius taip pat panaudosite nesudėtingai – geriausia likusias daržoves supjaustyti norimo dydžio gabalėliais kiek pakepti keptuvėje. Pakeptos daržovės puikiai tinka tiek į sriubas, į troškinius, gaminant įvairiausius padažus, makaronų patiekalus, taip pat jas galima derinti su kruopomis, netgi paruošti įdarą blynams, tortilijoms, sumuštiniams ar bandelėms.

Ką pasigaminti iš virtų kiaušinių?

Žinoma, po Velykų dažniausiai lieka nemažai virtų kiaušinių. Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušinius dera šį tą žinoti. Kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. Būtent dėl šios priežasties kiaušinius geriausia marginti Velykų išvakarėse arba jau Velykų rytą.

Likusius po švenčių virtus kiaušinius panaudoti taip pat galima labai įvairiai: gaminant mišraines, salotas ar netgi įmaišant į kotletų masę, įvairias užtepėles. Virtais kiaušiniais galima gardinti tiek sočius karštus patiekalus, tiek šaltus užkandžius. Be to, jie puikiai tinka gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą, šaltibarščius ar kitas šaltas sriubas – agurkų sriubą su kefyru ar natūraliu jogurtu, kiaušiniai taip pat puikiai dera ir šaltojoje sriuboje su ridikėliais.

Žinoma, vienas populiariausių patiekalų iš virtų kiaušinių – įdaryti kiaušiniai. Šis patiekalas ne tik greitai pagaminamas, bet ir labai skanus. Be to, ruošiant jį galima laisvai improvizuoti. Kiaušinius derinti su saulėje džiovintais pomidorais, kaparėliais, įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis, viską pagardinti majonezu, jeigu norite šį patiekalą pagaminti liesiau – naudokite natūralų jogurtą. Įdarytus kiaušinius galima patiekti su pačiais įvairiausiais priedais: rūkyta lašiša, kita mėgstama rūkyta ar sūdyta žuvimi, ikrais, krevetėmis.

Virti kiaušiniai puikiai tinka ir ruošiant sumuštinius ar pusryčių tortilijas. Jas galite gaminti su kiaušiniais, žalumynais, daržovėmis, įvairiausia mėsa – tortilijoms puikiai tinka tiek kumpis, tiek nuo Velykų likusi kepta višta. Galiausiai sudėliojus mėgstamus priedus tortiliją reikėtų susukti ir mėgautis.

Jeigu norite – į vidų galite įdėti ir tarkuoto sūrio. Tuomet viską pakepti keptuvėje, kol šis išsilydys, o tortilijos – gražiai apskrus. „Iki“ dalijasi ir dar 5 receptais su virtais kiaušiniais – nuo salotų iki sausainių.

Pusryčių tortilijos su kiaušiniu ir avokadu

2 sunokusių avokadų

2  kietai virtų kiaušinių

4 v. š. salsos padažo

10 g šviežių špinatų

4 visagrūdžių tortilijų

80 g tarkuoto kietojo sūrio

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Avokadus supjaustykite kubeliais, o kiaušinius – griežinėliais. Tortilijas padenkite salsos pažadu. Vienoje pusėje sudėkite visus produktus: avokado kubelius, kiaušinių griežinėlius, špinatų lapus, tarkuotą sūrį. Perlenkite tortilijos lakštus pusiau. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir apkepkite tortilijas iš abiejų pusių po minutę.

Kepti kiaušinių kukuliai

700 g jautienos faršo

8 kietai virtų kiaušinių

3  žalių kiaušinių

5 v. š. miltų

5 v. š. maltų džiūvėsėlių

žiupsnio džiovinto raudonėlio

žiupsnio maltų juodųjų pipirų

žiupsnio druskos

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Faršą sudėkite į dubenį ir suberkite prieskonius. Jei norite, galite naudoti ir kitus mėgstamus prieskonius. Viską išmaišykite ir suformuokite 8 faršo paplotėlius. Į kiekvieną jų įdėkite po kietai virtą kiaušinį ir apgaubkite mėsa – lyg gamintumėte cepelinus! Atskirame dubenėlyje išplakite 3 kiaušinius. Imkite faršo kukulį, apvoliokite jį kiaušinio plakinyje, tuomet miltuose, vėl kiaušiniuose ir galiausiai džiūvėsėliuose. Paruoštus kukulius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos bei aliejumi pateptos skardos ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių.

Saulėje džiovintais pomidorais ir juodaisiais ikrais įdaryti kiaušiniai

Jums reikės:

4 virtų kiaušinių

4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų

2 v. š. majonezo

1⁄2v a. š. krienų

4 a. š. vaivorykštinių upėtakių raudonųjų ikrų

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

žiupsnelio druskos

Gaminame:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Imkite vieną kiaušinio puselę, įdarykite ją paruoštu kremu ir pagardinkite ikrais.

Sveikos kiaušinių salotos

Jums reikės:

6 kietai virtų kiaušinių

2 salierų stiebų

4 v. š. graikiško jogurto

1 a. š. Dižono garstyčių

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais (nesistenkite pjaustyti tolygiai – kuo grubiau supjaustysite, tuo bus skaniau). Smulkiai supjaustykite salierus ir kartu su kiaušiniais suberkite į dubenį. Sumaišykite jogurtą su garstyčiomis bei prieskoniais ir įmaišykite padažą į salotas. Skanaukite su skrudinta duonele.

Sausainiai su virtu kiaušiniu

200 g sviesto

200 g rudojo cukraus

2 kietai virtų kiaušinių

200 g miltų

150 g juodojo šokolado su cukruotomis apelsinų žievelėmis

2 a. š. vanilės ekstrakto

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š.  druskos

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Į elektrinį maišytuvą sudėkite kambario temperatūros sviestą bei rudąjį cukrų ir maišykite apie 2 minutes, kol tešla taps puri. Supilkite vanilės ekstraktą, smulkiai pjaustytus virtus kiaušinius (taip, virtus!) ir maišykite toliau. Tuomet suberkite druską, miltus, kepimo miltelius, dar pamaišykite ir į gautą tešlą suberkite smulkiai supjaustytą ar sutarkuotą šokolado plytelę. Išklokite skardą kepimo popieriumi, palikdami tarpus dėkite po šaukštą tešlos ir kepkite sausainius orkaitėje apie 10–15 minučių, kol paruduos kraštai.