5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies lietuviai valgo vis daugiau, pirkėjai dažniau renkasi ne tik tradicines žuvis, bet ieško ir naujų skonių.

„Vilkžuvė, plekšnė, juodasis paltusas ar įvairiausios jūros gėrybės tampa vis populiaresnės tarp pirkėjų. Žinoma, nuo seno pamėgtos žuvys, tokios kaip lašiša ar tradiciniai karpiai, neapleidžia lyderių pozicijų. Pastebime, kad tiek žuvį, tiek jūros gėrybės lietuviai vis dažniau kepa ir ant grilio, todėl savo ruožtu paruošėme platų griliui skirtos žuvies ar jūros gėrybių asortimentą: nuo keliais būdais ruošto tradicinio šamo, lašišos svogūnų bei krapų padaže iki krevečių paprikų ir česnakų marinate, kurios sulaukia dėmesio ir iš tinklo pirkėjų“, – sako V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad vilkžuvė – viena neįprasčiausios išvaizdos žuvų.

„Pasaulyje egzistuoja trys šios žuvies rūšys: dėmėtoji, Atlanto ir Šiaurės vilkžuvė. Šios žuvys išsiskiria ne tik savo spalva, bet ir dydžiu. Vilkžuvės gali užaugti net iki 1,5 m ilgio ir sverti iki 24 kilogramų. Šios žuvys būna pačių įvairiausių spalvų – nuo alyvuogių žalios, purpurinės, rudos ar mėlynai pilkos“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Vilkžuvės – šaltųjų vandenų žuvys. Jas galima rasti vandenyse, kurių temperatūra svyruoja nuo –1 iki 11 laipsnių. Vilkžuvės paprastai gyvena Šiaurės, Barenco jūrose, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje, kartais jos aptinkamos ir Baltijos jūroje.

5 netikėti faktai

V. Juodkazienė dalijasi ir dar kelias įdomiais faktais apie vilkžuvę.

Vardo kilmė. Neįprasta žuvies išvaizda turėjo įtakos jos vardo kilmei. Ši žuvis ne tik išsiskiria savo dyžiu ir įvairiausiomis spalvomis. Vienas ryškiausių jos išvaizdos bruožų – itin aštrūs dantys. Vilkžuvė turi net 4-6 į iltis panašius dantis, kurie yra itin aštrūs.

Kuo jos minta? Vienas iš įdomiausių faktų apie vilkžuves yra tai, kad nepaisant tokių aštrių ir baugių dantų, jos nėra plėšrios ir neminta kitomis žuvimis. Vilkžuvės maitinasi moliuskais, vėžiagyviais, krabais ir kitais nedideliais gyviais, esančiais vandenyno dugne. O būtent dėl savo mitybos raciono vilkžuvė pasižymi ypatingu, salstelėjusiu, omarus ar krabus primenančiu skoniu, kuris yra itin vertinamas gurmanų.

Svarbios ekosistemai. Vienas iš pagrindinių vilkžuvės grobių yra jūros ežiai ir žalieji krabai. Šie gyviai yra vieni iš pagrindinių vandenyno plėšrūnų, todėl vilkžuvės atlieka svarbų vaidmenį išlaikant nedidelę jūros ežių ir žaliųjų krabų populiaciją ir sveiką jūros bei vandenyno ekosistemą.

Kitaip vadinamos Islandijoje. Vilkžuvė – dažnai sutinkama Islandijos pakrantėse. Šioje šalyje vilkžuvės ne tik itin mėgstamos, bet ir turi visai kitą vardą. Islandijoje dėl aštrių dantų vilkžuvės vadinamos „steinbítur“, o tai verčiama kaip „akmenų valgytoja“.

Pasižymi gerųjų savybių gausa. Šios nepaprastos žuvys pasižymi ne tik subtiliu, salstelėjusiu skoniu, bet ir malonia tekstūra. Be to, jose yra ir daugybė sveikatai naudingų savybių: gausu omega-3 riebalų rūgščių, baltymų. Be to, vilkžuvėje yra nedaug kalorijų – 100 gramų jų yra vos 96.

„Iki“ atstovė patiekalų su šia žuvimi siūlo paskanauti namuose ir dalijasi net trimis ypatingo skonio receptais.

Vilkžuvė su pomidorais ir bulvėmis

Jums reikės:

Kelių gabalėlių vilkžuvės

Svogūno

1 kg nedidelių bulvyčių

Saujos kalendros

Skiltelės česnako

Citrinos sulčių

Kelių lauro lapų

½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros

½ arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių

300 g geltonųjų ir raudonųjų vyšninių pomidorų

100 ml šalto vandens

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Nulupkite bulvytes arba gerai jas nušveiskite, jeigu paliksite odelę. Stambiai supjaustykite kalendros lapus. Bulves perpjaukite pusiau.

Bulves, česnaką, kalendrą, citrinos sultis, lauro lapus, maltas kalendras, aitriosios paprikos miltelius, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir visus vyšninius pomidorus išdėliokite kepimui orkaitėje skirtoje talpoje. Viską pagardinkite druska, pipirais ir įpilkite 100 ml vandens. Uždėkite indo dangtį ir kepkite apie 50 minučių ant labai mažos ugnies, jeigu reikia, kartais įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai ant daržovių dėkite vilkžuvės gabalėlius. Viską dar kartelį padruskinkite, papipirinkite, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir kepkite uždengę dangtį  dar apie 10–15 minučių.

Vilkžuvė su sojos padažu

Jums reikės:

800 g vilkžuvės

Svogūno laiškų

2 šaukštų citrinos sulčių

0,5 vnt. čili pipirų

Padažui:

2 skiltelių česnako

Gabalėlio imbiero

Šiek tiek vandens

Kelių šaukštų sojos padažo

Kelių šaukštų sezamo aliejaus

Žiupsnelio druskos

0,5 vnt. susmulkinto čili pipiro

Šaukštelio paprikos miltelių

Šiek tiek citrinos sulčių

Gaminame:

Vilkžuvę supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite juos citrinos sultimis ir palikite apie 10 min. pastovėti šaldytuve. Supjaustykite svogūnų laiškus, čili pipirus ir šiek tiek juos pakepinkite keptuvėje, kartu su šlakeliu vandens. Smulkiai supjaustykite česnaką ir čili, o imbierą sutarkuokite. Į keptuvę su kitais padažo ingredientais suberkite česnaką, čili ir imbierą ir šiek tiek patroškinkite. Sudėkite žuvį į padažą ir kepkite apie 8 minutes. Patiekite vilkžuvę su padažu, patroškintais laiškiniais svogūnais, čili. Prie šio patiekalo puikiai tiks ir išvirti ryžiai.

Vilkžuvė su citrinos ir kaparėlių padažu

Jums reikės:

Kelių gabalėlių vilkžuvės

Alyvuogių aliejaus

Kelių šaukštų kaparėlių

Pusės citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos, pipirų

Petražolių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo indą ištepkite alyvuogių aliejumi, dėkite žuvį ir pagardinkite druska. Kepkite apie 10 minučių. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, kaparėlių ir gerai išmaišykite. Viską šiek tiek pavirkite. Galiausiai žuvį apšlakstykite padažu, pipirais ir užberkite susmulkintas petražoles. Patiekite su šviežiomis salotomis.