2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai nuolat kinta, o tai atsispindi ir naujausiose desertų ruošimo tendencijose. Konditeriai spėja, kad saldėsių populiarumui šiemet nemažai įtakos turės globalizacijos ir klimato kaitos faktoriai, taip pat tvarumo, sveikatingumo tendencijos. Taigi, kokie skoniai ir ingredientai karaliaus 2023-aisiais? Kas yra naujoji nostalgija ir ar tikrai šiais metais desertus gardinsime pipirais?

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad konditerijos asortimentas prekybos tinkle atnaujinamas net kelis kartus per metus. O kuriant naujus desertų receptus, atsižvelgiama ne tik į sezoniškumą, bet ir svarbiausias maisto tendencijas.

„Norėdami perprasti, kaip keičiasi maisto kultūra, nuolat analizuojame rinką bei vartotojų įpročius. Galima išskirti dvi ryškias tendencijas, susijusias su desertais – pirkėjai vis dažniau renkasi sveikatai palankesnius ir nostalgiją keliančius skanėstus. Pagal tai atnaujiname ir savo asortimentą – siūlome vaikystę primenančius skonius, taip pat desertus be cukraus, laktozės, glitimo, netgi tinkančius tiems, kurie vadovaujasi keto mitybos principais“, – sako V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, atskleidžia, kad 2023-iaisiais populiariausi bus kiek sumoderninti nostalgiški skoniai, taip pat didelio dėmesio sulauks netikėta saldaus-aštraus skonio kombinacija. Be to, anot jo, kuriant naujų desertų receptūras, svarbus vaidmuo teks ir tvarumo tendencijoms.

„Jau keletą metų pastebime išaugusį susidomėjimą veganiškais desertais, jie, tikėtina, liks populiarūs ir šiemet. Įdomu tai, kad veganiška konditerija įsitvirtina net ir senas bei tvirtas kepinių ruošimo tradicijas turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje. Be to, vartotojams rūpi aplinka, jų sveikata, gyvūnų gerovė, todėl panašu, kad ir toliau didės augalinės kilmės, tvariai pagamintų produktų aktualumas“, – pasakoja T. Lauvray ir dalijasi dar keliomis prognozėmis apie tai, kas šiais metais turėtų tapti desertais bestseleriais.

Kokie desertai karaliaus 2023-ųjų topuose?

„Newstalgia“ arba naujoji nostalgija. Viena iš įdomiausių 2023-ųjų desertų tendencijų – sumoderninti nostalgiški skoniai. Prognozuojama, kad tokie skanėstai turėtų sulaukti didžiulio populiarumo. Mat pagrindinis šio koncepto sumanymas – skoniu nukelti į vaikystę, tačiau padovanoti ir šį tą naujo, taip suteikiant naują, unikalią ragavimo patirtį. Tarp tokių desertų galėtų patekti daugelio pamėgti tradiciniai vaniliniai keksiukai, pagardinti kava, arba tradiciniai sviestiniai sausainiai, netikėtai papildyti riešutiniu sirupu ar matcha milteliais.

Vietinė produkcija. Draugiškumo aplinkai, tvarumo, socialinės atsakomybės svarba jau ne vienerius metus veikia įvairias sritis, nuo mados, interjero iki žmonių gyvenimo būdo. Šios tendencijos neaplenkė ir maisto gamybos. Prognozuojama, kad 2023-aisiais pirkėjai dar daugiau  dėmesio skirs produkcijos kilmės vietai – populiarės vietinių ūkininkų produkcija, jų tiekiami sezoniniai vaisiai, daržovės ir kitos gėrybės. Lokalumo aspektas svarbus ne tik norint paremti nacionalinį ūkį, jis prisideda ir prie maisto švaistymo mažinimo. Vietinių produktų tiekimo grandinė yra trumpesnė, kadangi jų nei iš toli vežti, nei skraidinti nereikia.

Netikėti skonių deriniai. Dar viena šių metų desertų tendencija – tarpusavyje derinti ryškius, netikėtus skonius, pavyzdžiui, saldžius su aštriais. Spėjama, kad ant gurmanų stalo vis dažniau bus matyti desertai su medumi ir pipirais. 2023-aisiais dar labiau išpopuliarėti turėtų Lietuvoje kol kas dar retai sutinkamas Azijoje itin populiarus vaisius yuzu. Savo išvaizda jis primena citriną, o skoniu – citrinos, greipfruto, apelsino mišinį. Žadama, kad šiuo ingredientu bus gardinami ne tik desertai, bet ir gėrimai, padažai, net majonezas.