Petražolių šaknys – nebrangus ingredientas gaminant rudeniškus patiekalus: 3 receptai

Ruduo – puikiausias metas paskanauti kuo įdomesnių šakninių daržovių, ypač dabar, kai šviežių petražolių šaknų derlius jau papildė ir parduotuvių lentynas. Petražolių šaknys nėra tokios žinomos, kaip prieskoninių petražolių lapai, tačiau savo skonio ir nauda sveikatai joms nė kiek nenusileidžia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad petražolių šaknys nebūtinai patenka į kasdienį pirkėjų krepšelį, bet sveikatai palankesnėmis mitybos tendencijoms neabejingi lietuviai jomis domisi vis labiau.

„Spalį parduotuvių lentynos nepaliauja pildytis įvairiomis šviežio derliaus gėrybėmis. Viena jų – neseniai pasirodžiusios petražolių šaknys. Nors petražolių šaknys nėra kasdien naudojama daržovė, dėl sveikatai teikiamos naudos ir nepaprasto skonio, jos neabejotinai sulaukia pirkėjų dėmesio“, – V. Budrienė. 

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, nuo pat pirmos šviežio derliaus atvykimo dienos petražolių šaknų pirkėjams siūloma už prieinamą kainą. Kilogramas petražolių šaknų šiuo metu kainuoja 2,49 Eur.

Ką pasigaminti?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad petražolių šaknys vidurio Europoje populiari šakninė daržovė. Petražolės šaknies išvaizda primena baltos spalvos morką, o skonis – saliero šaknies, morkos ir pastarnokų mišinį, turintį šiek tiek riešutinio prieskonio.  

„Petražolių šaknys dažnai sutinkamos Šiaurės Vokietijos, Kroatijos, Bulgarijos, Lenkijos virtuvėse. Ši daržovė ne tik skanus, bet ir nebrangus ingredientas. Jos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Dažniausiai petražolių šaknys naudojamos paskaninti įvairiausias sriubas ar troškinius. Žalios petražolių šaknys dažnai smulkinamos, jomis gardinamos salotos. Įdomu dar ir tai, kad petražolių šaknys dažnai derinamos su petražolių lapais ir patiekiamos kaip garnyras. Petražolių šaknys labai dera prie žuvies, jūros gėrybių, ypatingai vėžiagyvių“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Naudojamos, kaip vaistas, verdamos arbatos 

Į racioną svarbu įtraukti ne tik šviežių petražolių, bet ir petražolių šaknų, kurios buvo vertinamos dar viduramžiais. Ir ne veltui, ši daržovė – ne tik skani, bet ir pasižymi naudingų sveikatai savybių gausa.

100 gramų petražolių šaknies yra vos 55 kalorijos. Jose gausu antioksidantų, vitaminų C, B9. Taip pat randama geležies, magnio, kalio, cinko. Viduržamžiais petražolių šaknimis būdavo gardinami ne tik įvairiausi patiekalai, bet ir gaminami vaistai. Mat šios daržovės vartojimas prisideda prie sklandaus kepenų, insktų darbo, padeda kovoti su uždegimais. Jų vartojimas taip pat stiprina ir imunitetą. O, iš petražolių lapų ar šaknies dažnai būvo verdama ir arbata.  

„Petražolių arbatai virti naudojami gali būti ir petražolių lapai, ir šaknys. Ją pasigaminti – itin paprasta. Kelis šaukštelis šviežių petražolių lapų arba kelis šaukštelius tarkuotos šaknies reikėtų užpilti karštu vandeniu. Uždengti puodelį ir palaikyti apie  7–10 min. Galiausiai gautą arbatą perkošti ir paskaninti medumi bei citrina. Šią arbatą gerti patariama esant ausies uždegimui, ji naudinga virškinimo sistemai, striprina kraujagysles“, – pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi keliais paprastais ir pigiais receptais su petražolių šaknimis, kuriuos greitai pasigaminsite namuose.

Petražolių šaknies piurė

Jums reikės:

6-8 petražolių šaknų

3/4 puodelio riebios grietinėlės

Druskos ir pipirų

Smulkintų šviežių petražolių papuošimui

Gaminame:

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedidelio dydžio gabalėliais. Ant viryklės uždėkite vidutinio dydžio puodą, pilkite grietinėlę ir dėkite petražolių šaknis. Troškininkite apie 10–15 minučių, kol šaknys suminkštės. Kai petražolių šaknys suminkštės – ją, kartu su grienėle pilkite į trintuvą, viską pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite. Papuoškite smulkintomis petražolėmis, patiekite, kaip garnyrą prie žuvies arba mėsos.

Keptos petražolių šaknys su balzamiko actu

Jums reikės:

2–4 petražolių šaknų

Alyvuogių aliejaus

Balzamiko acto

Mėgstamų šviežių arba džiovintų žolelių

Druskos ir pipirų

Gaminame:

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedeliais gabalėliais ir apvirkite, kol šiek tiek suminkštės. Išimkite iš puodo. Dėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite aliejumi ir balzamiko actu. Įberkite druskos ir pipirų, džiovintomis prieskonimės žolelėmis. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pakepkite petražolių šaknis apie 10 min. kol jos gražiai apskrus. Pagardinkite šviežiomis žolelėmis.

Krevetės su bulvėmis ir petražolių šaknimis

Jums reikės:

3/4 puodelio kokoso pieno

Kelių puodelių nuluptų krevečių

8 vnt. petražolių šaknų

4 bulvių

Žaliosios citrinos

Saujos smukintų petražolių

Kelių skiltelių česnakų

Čili pipiro

Alyvuogių aliejaus

Druskos

Gaminame:

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite bulves ir petražolių šaknis. Petražolių šaknis pavirkite pasūdytame vandenyje apie 5 minutes, tada suberkite bulves ir viską kartu virkite dar 10–15 minučių, kol suminkštės. Tuo tarpu į kitą puodą supilkite kokosų pieną, sudėkite tarkuotas česnakų skilteles ir pakaitinkite ant silpnos ugnies. Nusausinkite petražolių šaknis ir bulves, sudėkite jas atgal į puodą ir užpilkite karštu kokosų pienu, dėkite kapotas petražoles, druskos ir 2 šaukštus aliejaus ir viską išmaišykite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite dar 2 šaukštus aliejaus, suberkite susmulkintą čili pipirą ir pakepkite apie minutę. Krevetes pagardinkite druska ir sudėkite į keptuvę, kurioje kepa čili pipiras. Krevetes iš kiekvienos pusės pakepkite apie kelias minutes, kol šios įgaus rausvą spalvą. Galiausiai jas dėkite į puodą su bulvėmis, petražolių šaknimis ir kokosų pienu, pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir pavirkite apie minutę. Patiekite karštą. Skanaus!