Vasara kvepiančios uogienės: gudrybės, padėsiančios sutaupyti laiką virtuvėje

Vasara kvepiančios uogienės: gudrybės, padėsiančios sutaupyti laiką virtuvėje

Nors jaunoji karta vis mažiau skiria laiko šiam neįprastam, tačiau gardžiam maistui, vis tik, kaip pastebi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, uogienės išlieka itin populiarios. Tam pasitarnauja ir ypač platus uogų asortimentas prekybos tinkluose – tarp natūralių gamtos dovanų karaliauja braškės, o nuo jų neatsilieka ir kitos miško bei sodo gėrybės.

Svarbiausia – atrinkti uogas

V. Juodkazienės teigimu, lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes ir šaltuoju metu laiku jas valgyti vis dar labai populiarus. Įvairių apklausų statistika rodo, kad uogienes namuose verda kone kas antras lietuvis.

„Tinkamai paruoštos uogienės tampa ne tik saldžiu, bet ir sveiku desertu, todėl jų nauda – akivaizdi. Dauguma žmonių įsitikinę, kad uogienių virimas – be galo ilgas procesas, tačiau taip tikrai nėra. Žinoma, patirtis ateina su laiku, tad jeigu pirmą kartą gyvenime mėginsite paruošti keletą stiklainių uogienės žiemai, susiraskite jau laiko patikrintą receptą, o svarbiausia – laikykitės jame pateiktų instrukcijų. Kai padarysite pažangą ir sukaupsite būtinos patirties, galėsite pradėti eksperimentuoti su įvairių rūšių cukrumi, skirtingų skonių ir formų uogomis“, – sako maisto ekspertė.

Tikrai skanią uogienę, pasak V. Juodkazienės, galima išvirti tik iš vienodai sunokusių vaisių ir uogų.

„Jei uogos nevienodai sunokusios, jų virimo laikas bus skirtingas. Tai reiškia, kad kol išvirs neprinokusios uogos, prinokusios jau praras formą ir sukris į košę. Taigi konsistencija bus nevienoda. Uogienę virkite tik iš šviežių, vienodai sunokusių uogų ir vaisių. Uogienė būna skani tik iš nesunokusių abrikosų, graikinių riešutų ir agrastų“, – pataria maisto ekspertė.

Be cukraus – nėra ir uogienės

 

V. Juodkazienės teigimu, cukrus – viena iš svarbiausių uogienės sudedamųjų dalių, todėl, jį renkantis uogienės gamybai, itin svarbu nepamiršti patikrinti jo kokybės.

„Jeigu uogienės gamybai naudojate paprastą cukrų, tuomet patarčiau rinktis nerafinuotą cukrų, kuris verdant putoja nestipriai. Taip pat, jeigu norite pilti mažiau nei įprastai cukraus, virdami uogienes galite rinktis specialiai joms skirtą cukrų – tokiu atveju uogienė bus ne tokia saldi ir greičiau sutirštės“, – pataria maisto ekspertė ir pastebi, kad norint, jog uogienė būtų gražios spalvos, kvapni ir gardi, reikia jos nepervirti ir virti ant labai mažos kaitros

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė savo ruožtu teigia, kad pagrindinis uogienių komponentas – uogos – svarbiausiai turi būti šviežios.

„Paprastai daržovių, vaisių ir uogų šaldymo sezonas prasideda gegužės pabaigoje ir tęsiasi iki rugpjūčio mėnesio. Tai matome iš įvairios talpos šaldymo indelių pardavimų. Tuo metu konservavimo sezonas prasideda kiek vėliau, tačiau ir trunka ilgiau – iki pat rugsėjo pabaigos. Šiuo laikotarpiu daugiausiai parduodame vynuogių – 2,5-3 tūkst. tonų. Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse parduodamos uogos atitinka aukštus kokybei keliamus kriterijus ir pirkėjai tą vertina, todėl, jei ankščiau buvo įprasta uogas dažniau pirkti turguje,  tai dabar tas požiūris keičiasi“, – pastebi B. Čaikauskaitė.

IKI maisto ekspertė dalinasi paprastai pagaminamais netikėto skonio uogienių receptais, kuriomis galėsite gardžiuotis žiemai atėjus.

Kriaušių uogienė su čiobreliais

Reikės:

  • 1 kg kriaušių;
  • 400 g cukraus;
  • 4-5 gvazdikėlių;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežių čiobrelių;
  • 1 citrinos;
  • 1 stiklinės vandens.

Gaminimas:

Iš pradžių kriaušes nuplaukite, nulupkite bei supjaustykite kubeliais. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis. Puode užvirkite stiklinę vandens, sudėkite kriaušes ir virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada supilkite cukrų, sudėkite gvazdikėlius bei susmulkintus čiobrelius. Virkite tol, kol uogienė pradės tirštėti. Po to nuimkite uogienę nuo ugnies ir susmulkinkite elektrinio smulkintuvo pagalba. Dar kartą užvirinkite ir vėliau uogienę supilkite į švarius ir sandarius stiklainiukus. Laukite žiemos ir skanaukite!

Neįprasta agurkų ir mėtų uogienė

Reikės:

  • 1 kg agurko;
  • 2 vnt. citrinų ;
  • 700 g cukraus;
  • šiek tiek mėtos.

Gaminimas:

Mėtos lapelius susmulkinkite, agurkus nulupkite, išimkite sėklas ir plonai supjaustykite. Tuomet nutarkuokite vienos citrinos žievelę ir išspauskite sultis, o likusią citriną nulupkite ir supjaustykite mažais gabaliukais. Viską sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir palikite pastovėti kelioms valandoms, kad išsiskirtų sultys. Vėliau užvirinkite ir ant mažos ugnies virkite apie pusvalandį, arba tol, kol sirupas sutirštės. Sudėkite uogienę į stiklainius ir laikykite šaldytuve. Jei norite uogienės žiemai, stiklainius sterilizuokite ir laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Skanaus!

Aviečių uogienė su imbierais ir žaliosiomis citrinomis

Reikės:

  • 1 kg aviečių;
  • 800 g cukraus;
  • 5 valg. šaukšt. šviežio, smulkiai tarkuoto imbiero;
  • 2 vnt. žaliųjų citrinų.

Gaminimas:

Uogas nuplaukite ir berkite į jas cukrų, imbierus ir nutarkuotą žaliųjų citrinų žievelę. Taip pat supilkite išspaustas žaliosios citrinos sultis. Viską virkite apie penkias minutes, kol masė taps pageidaujamo tirštumo. Atsargiai nugriebkite putas ir uogienę išpilstykite į iškaitintus, sterilius stiklainius. Sandariai uždarykite ir apvertus palikite atvėsti. Skanaus!

Braškių ir juodojo šokolado uogienė

Reikės:

  • 1 kg braškių;
  • 700 g cukraus;
  • 4 valg. šaukšt. mėgstamo sirupo skoniui paryškinti;
  • 100 g kapoto juodojo šokolado.

Gaminimas:

Nuplaukite ir kruopščiai atrinkite uogas, didesnes – supjaustykite. Tuomet sumaišykite visus ingredientus ir pradėkite virti uogienę. Virkite tol, kol uogienė pradės tirštėti ir tada nugriebkite jos putas. Uogienę supilstykite į šiltus sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Skanaus!

Naminių vynuogių uogienė

Reikės:

  • 2 kg mėlynųjų lietuviškų vynuogių;
  • 1 kg cukraus;
  • 4 valg. šaukšt. šviežio, smulkiai tarkuoto imbiero.

Gaminimas:

Švarias vynuoges suberkite į puodą ir kaitinkite tol, kol atsiras sulčių. Tuomet viską persunkite per sietelį. Gautą sunką supilkite atgal į puodą, suberkite cukrų ir sudėkite imbierą. Virkite tol, kol uogienė pradės tirštėti. Kai jis bus paruošta, supilstykite į šiltus sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Skanaus!