Tarptautinė mėsainių diena: ekspertų patarimai, kaip sukurti tikrą šedevrą

Tarptautinė mėsainių diena: ekspertų patarimai, kaip sukurti tikrą šedevrą

Patiekalas, užkariavęs visą pasaulį

Mėsainio istorija – viena painiausių ir įdomiausių visoje maisto industrijoje. Žinoma, kad pirmieji mėsainiai JAV pasiekė XIX amžiuje, kuomet vokiečių imigrantai iš Hamburgo atvyko į svajonių šalį. Tačiau burgerių eros metais laikomi 1920 m., kuomet atsirado keli užkandinių tinklai ir savo pagrindiniu patiekalu įvardijo būtent mėsainį.

Mėsos technologas V. Fedaravičius pasakoja, kad iš pradžių šis patiekalas buvo vadinamas Hamburgo kepsniu ir visiškai nebuvo panašus į tai, ką valgome šiandien – ant lėkštės tiesiog buvo patiekiamas didelis faršo gabalas su svogūnais ir džiūvėsėliais. Vis dėlto, anot eksperto, JAV gyventojai gana greitai patiekalą adaptavo savo reikmės ir taip gimė nebrangus, tačiau kalorijų nestokojantis patiekalas su vos keliais ingredientais: bandele, mėsa, salotomis, sūriu ir padažu.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad daugelį metų mėsainiai buvo siejami su greito maisto restoranais, tačiau pasaulinės tendencijos rodo, kad jie ne tik populiarėja, bet ir įgauna naują pavidalą – gaminami vis įmantriau ir naudojant daugiau ingredientų.

„Mėsainiai arba kitaip tiesiog burgeriai populiarūs dėl pačių paprasčiausių dalykų – juos gana lengva pagaminti ir tai padaryti galima itin paprastai. Be to, fantazijai su kuo jį pagaminti ir patiekti ribų nėra. Nors mėsainiai nuo pat jų atsiradimo tradiciškai tiekiami su skrudintomis bulvytėmis ir padažu jų mirkymui, tačiau kartais prie jų siūloma paragauti svogūnų žiedų ar kopūstų salotų. Savo asortimente klientams siūlome jau pagamintų mėsainių ir pastebime, kad juos dažniausiai renkasi skubantys miesto žmonės. Nors šiuo metu lyderio pozicijų neužleidžia „Pagamina IKI“ mėsainis su vištienos maltinuku, vis dažniau pirkėjai renkasi ir naujovę – t.y. burgerį arba, kaip mes vadiname, – daržovainį, skirtą vegetarams ir vegamams – „Vegini burger““, – pasakoja V. Juodkazienė.

Svarbiausias dėmesys – bandelei

V. Juodkazienė pasakoja, kad nors mėsos parinkimas mėsainio gamybai yra bene svarbiausias dalykas, tačiau žmonės vis dar neretai daro klaidą, nesuteikdami reikšmės bandelei.

„Mėsainio bandelė turi būti minkšta ir tinkamo dydžio. Renkantis bandeles svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo, patarčiau jas kelias minutes paskrudinti – tuomet jos tampa gražiai auksinės spalvos ir traškios. Pavyzdžiui, pastaruoju metu labai populiarios minkštos sviestinės bandelės (angl. brioche), labai dažnai naudojamos ruošiant mėsainius. Jos puikiai tinka jeigu mėgstate paprastus mėsainius, paruoštus iš gerai iškepto maltinuko, trupučio padažo, riekelės sūrio ir salotos lapo ar kitos daržovės gabaliuko“, – pataria V. Juodkazienė.

Maltinuko subtilybės

Mėsainis, anot mėsos technologo V. Fedaravičiaus, yra universalus patiekalas, kurį galima ruošti su daugybe įvairių priedų, tačiau labai svarbu tinkamai paruošti mėsą.

„Mėsainius siūlyčiau gaminti su įvairiomis salotomis, špinatais, gražgarstėmis, plonai pjaustytais pomidorais, marinuotais ar raugintais agurkėliais, svogūnais ar paprikomis. Tačiau taip pat atkreipčiau dėmesį į maltinuko paruošimą – prieš kepimą jį reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi. Vieną mėsainio pusę kepkite kelias minutes iki kol ji sutvirtės ir tuomet jį apverskite bei kepkite iki kol iškeps taip, kaip patinka jums. Ši taisyklė galioja, kai maltinukui renkatės jautieną, tačiau jeigu pasirinkote kiaulieną arba vištieną, mėsa turi būti iškepusi pilnai. Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas“, – pataria V. Fedaravičius.

 Klasikinis amerikietiškas mėsainis

Reikės:

  • 6 vnt. bandelių;
  • 900 g kapotos jautienos;
  • 3 vnt. pomidorų;
  • 6 riekelių Čederio sūrio;
  • 150 g gūžinių salotų;
  • 2 vnt. raudonųjų svogūnų;
  • 2 vnt. marinuotų agurkų;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Pirmiausia nuplaukite ir susmulkinkite salotas, o tuomet griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius. Svogūnus pakepkite keptuvėje, pabarstykite druska ir pipirais bei sudėkite į lėkštę. Maltinukus kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite per pusę ir viršutinę jų dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų ir dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite. Skanaus!

Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu

Reikės:

  • 1 vnt. bandelės;
  • 100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
  • 1 valg. šaukšt. pesto padažo;
  • 150 g vištienos;
  • 20 g špinatų;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • Druskos, pipirų, petražolių – pagal skonį.

Gaminimas:

Vištieną sukapokite mažais kubeliais, sudėkite trintą česnaką, smulkiai pjaustytas petražoles, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite bandelės dydžio maltinuką. Vėliau vištieną patepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje arba grilyje po 3–5 minutes iš abiejų pusių. Mėsai baigiant kepti, ant jos sudėkite gabaliukais laužytą pelėsinį sūrį ir palaukite kol jis ištirps. Bandelę galite perpjauti pusiau ir lengvai paskrudinti orkaitėje. Paskrudintą bandelę patepkite pesto padažu, uždėkite špinatų lapus, iškeptą vištieną ir uždenkite antra bandelės pusele. Skanaus!

Mėsainis su lašiša

Reikės:

  • 500 g šviežios lašišų filė;
  • 3 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 2 riekių batono;
  • 1 saujelės smulkintų krapų;
  • 4 vnt. bandelių;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
  • Pagal skonį – alyvuogių aliejus, druskos, pipirų, salotų lapų.

Gaminimas:

Iš pradžių lašišą supjaustykite kubeliais bei sudėkite į dubenį kartu su garstyčiomis, smulkintu svogūnu, batonu, druska bei pipirais. Viską išmaišykite bei truputį pamalkite maisto smulkintuvu. Tuomet sudėkite krapus, ir masę padalinkite į 4 lygias dalis bei rankomis suformuokite apvalius kepsnelius. Juos kepkite įkaitintame aliejuje po 3–5 minutes iš abiejų pusių. Tuomet bandeles perpjaukite pusiau, patepkite pomidorųpadažu, dėkite po kelis salotų lapus, lašišos gabalėlį bei užvožkite antra puse bandelės. Skanaus!