Švieži kopūstai: troškinti, raugti ar valgyti žalius?

Švieži kopūstai: troškinti, raugti ar valgyti žalius?

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad kopūstai skanūs ir naudingi sveikatai tiek žali ir virti, tiek troškinti ar apkepti keptuvėje bei atskleidžia būdus, kaip geriausia juos pagaminti.

Pigi daržovė naudinga sveikatai

V. Juodkazienė pasakoja, jog kopūstai buvo pradėti auginti Viduržemio jūros regione dar prieš kelis tūkstančius metų. O šiandien, pasak maisto ekspertės, jau yra galybė kopūstų rūšių, kurie skiriasi spalva, lapų tekstūra, skoniu ir net aromatu.

„Kopūsto nauda sveikatai yra ypač didelė. Tai yra tikrai nebrangi daržovė, o dėl šios priežasties daugelis ją linkę nuvertinti kaip nevertingą. To daryti tikrai neverta, nes joje gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų – kalio, magnio, vitamino C ir E. Kopūstus naudinga valgyti tiek šviežius, tiek raugintus. Kaip ir kiti fermentuoti produktai, rauginti kopūstai yra naudingi sveikatai, be to, juos, priešingai negu šviežias daržoves, galima išlaikyti namuose kur kas ilgiau“, – atskleidžia V. Juodkazienė.

Nors lietuviški kopūstai išlieka populiarūs ištisus metus, ruduo yra ypač dėkingas metas dėl IKI parduotuvėse pasirodančio šviežio lietuviškų kopūstų derliaus. Nenuostabu, jog lietuviams puikiai pažįstama ir jų skoniui įtinkanti daržovė, atėjus vėsiajam sezonui, tampa daugelio patiekalų palydovu.

Anot prekybos tinklo IKI maisto ekspertės, ši daržovė – nepamainomas sriubų, troškinių ir rauginamų produktų žiemai ingredientas, kuriam lietuvių virtuvėje dedikuotas netgi atskiras patiekalas – populiarieji balandėliai.

„Balandėliai – vienas mėgstamiausių tautiečių patiekalų, kuriame kopūstui skiriamas pagrindinis dėmesys. Tradiciniams balandėliams naudojami baltagūdžiai kopūstai, tačiau jeigu norite paeksperimentuoti ir sutaupyti šiek tiek laiko, balandėlius galima gaminti ir su pekininiais, lapiniais ar garbanotais savojos kopūstais“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalinasi įdomesniais receptais su kopūstais.

Balandėliai su kalmarais

Reikės:

  • 500 g kopūstų;
  • 500 g kalmarų;
  • 2 vnt. pomidorų;
  • 100 g ryžių;
  • 1 svogūno;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 150 g grietinės;
  • pomidorų padažo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Paruoškite balandėlių įdarą: kalmarus sumalkite kartu su svogūnais. Per tą laiką išvirkite ryžius, juos pasūdykite, įberkite pipirų ir sumaišykite su kalmarais. Tuomet išvirkite kopūstų lapus – kopūsto galvą dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir kas kelias minutes, kai viršutinis lapas jau bus suminkštėjęs, jį nuimkite. Taip virkite tol, kol nuimsite visus lapus. Nuėmus vieną lapą, ant vieno jo krašto dėkite įdarą, užlenkite kraštelius ir susukite. Kiekvieną balandėlį galite apvolioti miltuose ir trumpai apkepinti įkaitintame aliejuje. Tuomet visus balandėlius sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, grietine, pomidorų padažu ir ištroškinti. Skanaus!

Kopūstų apkepas

Reikės:

  • 500 g baltagūžio kopūsto;
  • 100 g ryžių;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 100 g sūrio;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 120 ml pieno;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek petražolių ir druskos pagal skonį.

Gaminimas:

Kopūstą supjaustykite ir apvirkite verdančiame vandenyje apie keletą minučių. Paskui jį sudėkite į kiaurasamtį, kad nubėgtų vanduo.Tuomet supjaustykite svogūną, sutarkuokite morką ir pakepinkite svieste. Suberkite ryžius, druską, užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų  ir virkite apie 15–20 minučių. Sudėkite tarkuotą sūrį, susmulkintus žalumynus ir viską gerai išmaišykite.Tuomet kepimo indą ištepkite riebalais ir dėkite sluoksnį kopūstų, ryžių ir vėl kopūstų. Kiaušinius išplakite su pienu ir šia mase aptepkite troškinio viršų. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje, kol apkepas gražiai paruduos. Skanaus!

Kopūstų sriuba su pistacijomis ir citrinų sultimis

Reikės:

  • 1 poro;
  • 1 morkos;
  • 1 saliero stiebo;
  • 200 g kopūsto;
  • 50 g išlukštentų pistacijų;
  • 1 litro daržovių sultinio iš kubelių;
  • 1 valg. š. citrinos sulčių;
  • 2  valg. š. grietinės;
  • ryšulėlio petražolių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Daržoves gerai nuplaukite ir tuomet porus supjaustykite žiedeliais, o morką ir salierą – šiaudeliais. Petražolių kotelius sukapokite, o kopūstus smulkiai supjaustykite. Smulkintas daržoves sudėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir trumpai apkepinkite. Tuomet užvirkite sultinį, ten sukrėskite daržoves ir viską virkite apie 5 minutes. Per tą laiką sukapokite petražolių lapelius ir pistacijas – jas trumpai pakepinkite keptuvėje. Vėliau sriubą nukelkite nuo ugnies, pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite citrinos sultis, sudėkite grietine, pabarstykite petražolėmis ir riešutais. Skanaus!

Brokolių ir žiedinių kopūstų kotletai

Reikės:

  • 400 g brokolių;
  • 400 g žiedinių kopūstų;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 4–5 valg. š. manų;
  • 3 valg. š. miltų;
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Brokolius, ir žiedinius kopūstus supjaustykite ir truputį pavirkite sūdytame vandenyje arba ant garų. Išvirusias daržoves padėkite ant pjaustymo lentos ir smulkiai sukapokite. Tuomet atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir juos sudėkite į daržovių masę, sumaišykite, suberkite manus, sūrį, miltus ir prieskonius. Viską gerai sumaišykite ir palikite trumpam pastovėti, kad manai išbrinktų. Tuomet išplakite baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kopūstų faršą. Pradėkite formuoti nedidelius kotletus ir juos kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies, kol gražiais apskrus. Patiekite su grietine. Skanaus!

Raugintų kopūstų troškinys su kiauliena

Reikės:

  • 1 kg raugintų kopūstų;
  • 600 g kiaulienos;
  • 400 ml vandens
  • 200 g perlinių kruopų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais bei pagardinkite druska ir pipirais. Apkepinkite ją įkaitintame aliejuje. Tuomet į puodą sudėkite raugintus kopūstus, pabarstykite perlinėmis kruopomis, pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet ten sudėkite mėsos gabalėlius, užpilkite vandeniu ir  sudėkite lauro lapus. Puodą įkaitinkite, uždenkite ir troškinkite apie valandą, kol mėsa, kopūstai ir perlinės kruopos visiškai suminkštės. Pagamintą troškinį šiek tiek atvėsinkite ir patiekite. Skanaus!