Šlovė šokoladui: faktai, kurių dar nežinojote apie šį saldžia nuodėme vadinamą skanėstą

2019-07-05
Šlovė šokoladui: faktai, kurių dar nežinojote apie šį saldžia nuodėme vadinamą skanėstą

Dievų maistas – tik ant išrinktųjų stalo

Patys pirmieji šokoladą gaminti išmoko dar senovės actekai, kurie jį vadino dievų maistu. Tuo metu ispanai buvo pirmieji šį skanėstą atvežę į Europą ir su juo supažindinę šio žemyno gyventojus. N. Juchnevič pasakoja, kad ilgą laiką šokoladu galėjo mėgautis tik aristokratai – jis buvo laikomas prabangos preke. Vis tik, anot kepyklų vadovės, šokoladas gana greitai rado savo vietą daugelio žmonių namuose – juk atsispirti jam visais laikais nebuvo lengva.

„Šokoladas yra daugiau nei kelių šimtų metų Europos ir Šiaurės Amerikos gyventojų eksperimentų rezultatas. Anksčiau jo rūšių buvo kur kas mažiau, tačiau šiandien jau galime mėgautis ne tik klasikiniais – pieniniu, baltuoju ar juoduoju –  šokoladais, bet ir daugybe įvairiausių desertų, pagardintu šiuo saldumynu“, – pasakoja N. Juchnevič.

Kepyklų vadovė atskleidžia, kad visai neseniai šokolado rinkoje pasirodė dar viena – ketvirtoji šokolado rūšis – rožinis šokoladas. Šis šokoladas, anot N. Juchnevič, yra gaminamas iš specifinių kakavos pupelių, todėl, kaip bebūtų keista, jo spalva yra išgaunama visiškai natūraliu būdu, be jokių dažiklių ar kitų priedų. Vis tik kol kas ši šokolado rūšis dar nėra plačiai paplitusi.

Desertai neįsivaizduojami be šokolado

Šokoladas, anot IKI kepyklų vadovės, jau ilgą laiką naudojamas kaip vienas pagrindinių ingredientų desertuose, tačiau pastaruoju metu patys desertai tampa viena iš šokolado sudėtinių dalių.

„Šokoladas – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų įvairiems konditeriniams gaminiams. Šiuo metu praktiškai nei vienas desertas nėra įsivaizduojamas be šokolado – įvairūs pyragai, keksai, saldainiai, sausainiai – jo reikia praktiškai visur. Dažniausiai pats šokoladas yra saldinamas cukrumi, tačiau maistiniame šokolade yra naudojamos kitos sudėtinės dalys. Šokolade yra aktyviosios medžiagos – teobromino, kuris jo valgytojams daro stimuliuojantį poveikį. Jo užkrimtus padidėja protinis aktyvumas, sugrįžta energija“, – sako N. Juchnevič.

Šokolado populiarumą ir žmonių meilę jam įrodo ir prekybininkų duomenys. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad prekybos tinklo parduotuvėse per metus yra parduodama apie 800 tonų šokoladų.

„Priežasčių, kodėl kartais verta pasilepinti šokolado plytele, tikrai nestinga, tačiau kartais gali kilti klausimas, kokį šokoladą rinktis, juolab, kad šiam skanėstui pastaruoju metu keliami nemaži reikalavimai. Jei anksčiau užtekdavo tiesiog paprasto pieniško šokolado, tai šiuo metu ieškoma ypatingesnio, skanesnio, su išskirtiniais priedais, o pastaruoju metu – ir kuo sveikesnio šokolado. Todėl savo pirkėjams siūlome ne tik gerai atpažįstamus skonius, bet asortimente taip pat turime šokoladą be gliuteno, ekologiško šokolado, šokolado su stevia. Gurmanams siūlome specialų juodąjį šokoladą su burokais ir pieninį šokoladą su levandomis. Vis tik pastebime, kad populiariausias ir labiausiai mėgstamas šokoladas pirkėjų tarpe – pieniškas. Jo paklausa išlieka didžiausia“, – vardija B. Čaikauskaitė.

Šokoladinis desertas su graikiniais riešutais

Reikės:

  • 150 g juodojo šokolado;
  • 1 valg. šaukšyžt. kakavos miltelių;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 3 arbat. šaukšt. cukraus;
  • Saujos graikinių riešutų .

Gaminimas:

Sulaužykite šokoladą ir pakaitinkite karšto vandens vonelėje tol, kol šokoladas pradės tirpti. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų, suberkite cukrų ir dar šiek tiek paplakite. Tuomet kiaušinių trynius išplakite atskirame dubenyje ir sumaišykite su tirpintu šokoladu. Maišant, suberkite kakavos miltelius ir išmaišykite iki vientisos masės. Į atskirą metalinį dubenį supilkite trečdalį baltymų, supilkite šokolado ir trynių masę bei gerai išmaišykite. Atsargiai įmaišykite likusius kiaušinių baltymus. Desertą atsargiai supilstykite į stiklines ir padėkite į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekdami desertą, ant jo užbarstykite smulkintų riešutų.

Šokoladinis pyragas (angl. brownie)

Reikės:

  • 150 g juodojo šokolado;
  • 80 g sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 50 g miltų;
  • 20 g kakavos;
  • Druskos (pagal skonį).

Gaminimas:

Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Tą padarę, suberkite cukrų ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos ir vanilės ekstraktu. Į šį plakinį suverskite tirpintą šokoladą ir išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kakava, suberkite į plakinį ir vėl išmaišykite. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, suverskite tešlą, jos paviršių išlyginkite šaukštu ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Kai iškeps, atvėsinkite, supjaustykite gabaliukais ir patiekite.

Šokoladiniai putėsiai su mėlynėmis

Reikės:

  • 50 g juodojo šokolado;
  • 150 g pieninio šokolado;
  • 70 ml pieno;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 120 ml riebios grietinėlės;
  • 100 g mėlynių.

Gaminimas:

Sulaužykite šokoladą gabaliukais ir pakaitinkite karšto vandens vonelėje tol, kol šokoladas visiškai išsilydys. Tuomet supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos išsukite su cukrumi. Trynius įmaišykite į pravėsusią šokolado masę, o baltymus suplakite iki standžių putų, atsargiai įmaišykite į šokolado masę šiek tiek vėliau. Atskirame dubenyje gerai suplakite grietinėlę, sudėkite į šokolado masę ir išmaišykite. Sukrėskite putėsius į stiklines arba taures ir pastatykite bent kelioms valandos atvėsti. Prieš patiekdami ant viršaus uždėkite mėlynių. Taip pat šie putėsiai puikiai tiks su kitomis saldžiarūgštėmis uogomis: gervuogėmis, avietėmis, vyšniomis ar kitomis.

Šokoladinis desertas puodelyje

Reikės:

  • 4 valg. šaukšt. miltų;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. saldžios kakavos;
  • 2 vnt. kaušinių;
  • 3 valg. šaukšt. pieno;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus.

Gaminimas:

Į puodelį įmuškite kiaušinius ir juos gerai išplakite. Ten pat pilkite aliejų 4 šaukštus cukraus. Jei norite, kad desertas išeitų ne toks saldus, dėkite 2 arba 3 šaukštus cukraus. Tuomet supilkite pieną ir saldžią kakavą. Viską gerai išmaišykite ir berkite miltus. Dar kartą viską gerai išmaišykite iki tol, kol masė taps vientisa ir be gumulėlių. Puodelį su gautu mišiniu pastatykite į mikrobangų krosnelę ir kepkite apie 3 min. didžiausiu galingumu. Jei norite, galite desertą kepti ir orkaitėje – įkaitinkite ją iki 180 laipsnių ir kepkite apie 20 min.

Skanaus!