Pavasarį laukiami švieži agurkai – ne tik šaltibarščiams ar salotoms (+receptai)

2020-03-12
Pavasarį laukiami švieži agurkai – ne tik šaltibarščiams ar salotoms (+receptai)

Sulig pavasario pradžia parduotuvių lentynas jau pasiekė lietuviški trumpavaisiai agurkai. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, kasmet ypač laukiama daržovė labiausiai vertinama iš lietuviškų ūkių.

„Trumpavaisiais lietuviškais agurkais pradedame prekiauti vasario pabaigoje ir prekybą vykdome iki pat spalio mėnesio. Pastebime, kad įsibėgėjus pavasario sezonui, jų pardavimai išauga kone dvigubai, o patį piką pasiekia gegužės–birželio mėnesiais. Žmonės vertina lietuvišką produkciją ir net žiemą dažniausiai renkasi tuos agurkus, kurie savo skoniu ir forma primena vietines daržoves“, – sako I. Baltrušaitienė.

Vertinami ne tik dėl skonio

Šviežias pavasarinis daržovių derlius suteikia puikią progą praturtinti mitybos racioną ir atgauti jėgas po žiemos. „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, sveikatai ypač naudingi agurkai yra puikus pasirinkimas, kurį kiekvienas turėtų įtraukti į savo mitybos racioną.

„Nors agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vandens, vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurką sudaro 95 proc. vandens, dėl kurio žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį, o dėl jame esančių skaidulų galima išvengti vidurių užkietėjimo. Ir tai tik kelios naudos, kurias žmogus gali gauti valgydamas šią daržovę“, – teigia V. Juodkazienė.

Tyrimai rodo, kad agurkai gali padėti suvaldyti tam tikras ligas. Pavyzdžiui, sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir išvengti su diabetu susijusių komplikacijų. Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.

Kaip paruošti ir ką gaminti?

Agurkus galima valgyti šviežius arba marinuotus. Virtuvėje jie neretai atranda vietą kaip mažai kaloringas užkandis arba įvairiausių patiekalų ingredientas.

„Šią daržovę galima pjaustyti įvairiausiomis formomis ir dydžiais – kubeliais, lazdelėmis ar griežinėliais. Jų sėklos yra valgomos ir maistingos, tačiau kai kurie žmonės mieliau renkasi jų nevalgyti. Tokiais atvejais agurkus galima pjaustyti išilgai ir šaukšto galiuku švelniai išimti sėklas. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak jos, nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindiniu ingredientu taps būtent ši daržovė. Sugrįžtant šiltajam metų laikui V. Juodkazienė dalijasi receptais, kurie puikiai atgaivins.

Šalta agurkų ir jogurto sriuba

Puiki alternatyva šaltibarščiams – tokia pat gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Rinkdamiesi prieskonines žoleles galite improvizuoti, o patiekdami papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.

Reikės (4 porcijoms):

  • 2 vnt. ilgavaisių agurkų
  • 400 ml graikiško jogurto
  • 3 v. š. citrinų sulčių
  • 1 vnt. valgomojo svogūnėlio
  • 1 sklt. česnako
  • 15 g krapų
  • 15 g petražolių
  • 15 g peletrūno
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, grūstų baltųjų pipirų

Paruošimas:

Agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi. Skanaus!

Agurkų limonadas

Švieži agurkai ir sultingos citrinos – puikus derinys gaiviam ir aromatingam naminiam limonadui. Sumanę atsigaivinti, neužtruksite nė 15 minučių.

Reikės (4 porcijoms):

  • 500 g agurkų
  • 7 vnt. citrinų
  • 5 a. š. agavų sirupo
  • 400 ml gazuoto vandens

Paruošimas:

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!