Karščiams sugrįžus: šaltų vasaros sriubų TOP 5

2019-07-28
Karščiams sugrįžus: šaltų vasaros sriubų TOP 5

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, šaltų sriubų receptuose turėtų dažniau dominuoti šviežios daržovės, kurių asortimentas vasarą – ypač gausus, todėl tai yra puikus būdas ne tik aprūpinti organizmą maistingomis medžiagomis bei vitaminais, bet ir atvėsti.

Šaltos sriubos – ir virtuvės naujokams, ir gurmanams

V. Juodkazienė sako, kad paprastai vasarą rečiau norisi šilto maisto, todėl šaltos sriubos yra idealus pasirinkimas vasarą. Maisto ekspertės teigimu, jas paruošti galima vos per kelias minutes, mat visus sriubai reikalingus ingredientus užtenka sumesti į elektrinį trintuvą, paspausti mygtuką ir – pietūs paruošti.

„Įvairios sriubos yra pats seniausias žmonijos maisto patiekalas. Jos atsirado dar tada, kai žmonės pradėjo maistą gaminti ant ugnies. Sriubas valgydavo tiek turtingi žmonės, tiek vargšai, tik šiuo metu nuo tautos priklauso, kokie ingredientai dedami į sriubos puodą. Pavyzdžiui, ispanai garsėja savo gaminama gaspačio sriuba, rusai – barščiais, o lietuviai, žinoma, – šaltibarščiais. Svarbiausia yra tai, kad sriubos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, todėl jos tikrai yra puikus pasirinkimas karštą vasaros dieną“, – pasakoja maisto ekspertė.

Tuo metu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šaltibarščiai išlieka viena ryškiausių vasaros sezono sriubų, kurią lietuviai noriai gaminasi namuose arba vis dažniau įsigyja pagamintą parduotuvėje.

„Labiausiai šaltibarščių ar jų gaminimui reikalingų šviežių ingredientų paklausa išauga karštomis dienomis. Pastaruoju metu, kuomet termometro stulpeliai vėl šoktelėjo aukštyn, stebime augančią šaltibarščių ingredientų – kefyro, tiek paprasto, tiek skirto specialiai šaltibarščių gamybai, burokėlių, agurkų, svogūnų laiškų, krapų bei kitų žalumynų – paklausą. Taip pat šiltuoju metų laiku savo asortimentą papildome ir jau pagamintais šaltibarščiais indeliuose – jų pardavimai per karščius išauga daugiau kaip 30 proc.“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

Išmėginkite naujus skonius – vasaros šaltsriubių TOP 5

V. Juodkazienės teigimu, apsiriboti vasarą tik įprastais šaltibarščiais nederėtų. „Iš tiesų, šiltuoju metų laiku galima paimprovizuoti ir išmėginti skirtingus receptus, derinant nebūtinai tradicinius ar jau pažįstamus skonius. Pagrindui galima rinktis tiek kefyrą, tiek pasukas arba tyrę, išgautą iš sezoninių vaisių ir daržovių gausos. Jų šviežumas patiekalui suteiks dar ypatingesnį skonį ir aromatą“, – pataria IKI maisto ekspertė.

Šalta pomidorų gaspačio sriuba

Reikės:

  • 600 g konservuotų pomidorų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 saujelė smulkintų žalumynų – krapų, svogūno laiškų ar kt.;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Pomidorus nulupkite ir susmulkinkite. Įpilkite aliejaus, suberkite susmulkintą svogūną, visus prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Šaltą sriubą palikite šaldytuve pastovėti bent pusvalandžiui.

Šalta arbūzų gaspačio sriuba

Reikės:

  • 4 stikl. kubeliais supjaustyto arbūzo;
  • 3 vnt. vidutinio dydžio agurkų;
  • 3 vnt. vidutinio dydžio pomidorų;
  • ¼ stikl. susmulkinto svogūno;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • saujelės baziliko;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Agurkus, pomidorus, raudonąją papriką ir svogūną padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį atidėkite į šoną, o visus kitus ingredientus dėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą arbūzą, česnaką, baziliką, pilkite actą ir alyvuogių aliejų, įdėkite druskos ir pipirų, o tuomet viską sutrinkite iki vientisos masės.

Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir sudėkite likusius nesutrintus ingredientus. Palikite šaldytuve atvėsti 3–4 valandoms arba dar geriau – per naktį. Prieš patiekdami papuoškite baziliko lapeliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Šalta vyšnių sriuba

Reikės:

  • 500 g vyšnių (be kauliukų);
  • 80 g cukraus;
  • 1,5 l vandens;
  • 250 ml grietinės;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

Vyšnias sudėkite į puodą, pripilkite vandens ir suberkite cukrų. Užvirkite ir tuomet kai vanduo jau užvirs pavirkite apie 10 minučių. Per tą laiką į lėkštę sudėkite grietinę, miltus ir druską. Viską gerai išmaišykite. Tuomet dar pridėkite porą šaukštų vyšninio sirupo, kurį gausite užvirę vyšnias su vandeniu ir cukrumi, ir dar kartą gerai išmaišykite. Tada grietinę supilkite į puodą, gerai išmaišykite ir dar virkite apie 5 minutes. Prieš patiekdami ant stalo, sriubą atvėsinkite šaldytuve. Taip pat prieš patiekdami šaltą vyšnių sriubą galite ją papuošti šokolado drožlėmis.

Šalta agurkų sriuba su mėtomis

Reikės:

  • 3 vnt. agurkų;
  • 0,5 l pasukų;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 0,5 arbat. šaukšt. čiobrelių;
  • 2 arbat. šaukšt. mėtos;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Į pasukas sudėkite du smulkiai supjaustytus agurkus ir įspaustus česnakus. Tuomet ant jų užbarstykite šviežių čiobrelių ir užspauskite citrinos sulčių. Viską sutrinkite trintuvėje ir sudėkite į puodą. Tuomet į puodą suberkite likusį pjaustytą agurką, pagardinkite druska, pipirais, smulkintomis mėtomis.

Šalta morkų sriuba su kokosų pienu

Reikės:

  • 300 g morkų;
  • 300 g kokosų pieno;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 0,5 arbat. šaukšt.. citrinžolės;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Morkas nuskuskite, smulkiau supjaustykite ir sutrinkite trintuvu. Jas sumaišykite su kokosų pienu, išspaustu česnaku ir prieskoniais. Jei norisi ne tokios tirštos, įpilkite šiek tiek vandens ir gerai išmaišykite. Galima skanauti su duonos skrebučiu.

Skanaus!