Artišokas – išskirtinė daržovė, nebijantiems naujovių

Senus laikus menantis ir dideliais žalios spalvos žiedais išsiskiriantis augalas – artišokas – greičiausiai, dar gana retas svečias daugelio virtuvėje. Vieni vengiame jo dėl neįprastos formos, kiti prisibijome nepažįstamo skonio. Tačiau kviečiame nepabūgti – jį paruošti ne taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o skonis to vertas.

Kas jie ir kur galima rasti?

Eksperimentuoti virtuvėje mėgstantys žmonės artišokus pažįsta jau kurį laiką. Kitiems neįprasta, į kankorėžį panaši jo išvaizda atrodo pernelyg egzotiška. Visgi artišokai toli gražu nėra naujai atrastas maisto produktas.

Artišokai dar Antikos laikais buvo naudojami įvairiems patiekalams gaminti. Jei Senovės Romos gyventojai juos laikė delikatesu ir afrodiziaku, graikai artišokams priskirdavo ir magiškų galių – buvo manyta, kad jie užtikrina berniukų gimimą šeimose.

Šis dagių šeimos augalas yra ypač populiarus Pietų Europos šalyse. Daugiausiai jų užauginama Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, neseniai juos pradėjo auginti ir Šiaurės Afrikoje. Artišokai vertinami tiek dėl panaudojimo galimybių įvairovės, tiek dėl to, kad yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis.

Geriausias metas artišokams – kovo–gegužės mėnesiai, o iš viso pasaulyje galima rasti net 50 šio augalo rūšių.

Išsirinkite kokybišką artišoką

Turbūt visi sutiks, kad norint prisijaukinti dar nebandytus maisto produktus – itin svarbi pirmoji patirtis. Tad būtina išsirinkti kokybišką daržovę.

Rinkdamiesi artišoką, atkreipkite dėmesį į jo spalvą – jis turi būti žalias, o galas neturėtų būti tamsiai rudas ar juodas. Galvutė negali būti minkšta ir lengva.

Geras, valgyti tinkamas artišokas turi atrodyti sveikas, nesuvytęs, be dėmių, o žvyneliai išsiskirti ryškia spalva. Visgi prisiminkite, kad įsigijus jo ilgai laikyti nepatariama – pasistenkite jį suvalgyti kaip įmanoma greičiau, kitu atveju laikykite šaldytuve, bet ne ilgiau nei 5–6 dienas. 

Artišokų panaudojimo galimybių esti daugybė – iš jų gaminami šalti ir karšti užkandžiai, jie dedami į salotas, naudojamas kaip garnyras. Artišokų gerbėjai pataria juos išsikepti orkaitėje, grilyje, troškinti garuose.

Pirmam bandymui prisivilioti artišokus į savo maisto lėkštes siūlome išbandyti šį nesudėtingą receptą!

Artišokai su parmezanu

Jums reikės:

  • 750 g artišokų
  • 400 ml grietinėlės
  • 250 g kiaulienos šoninės
  • Parmezano
  • Maltų džiuvėsėlių
  • Pipirų, druskos.

Paruošimas

Pirmiausia paruoškite artišokus. Nuskabykite žiedlapius, kurie yra nevalgomi, žiedą apipjaustykite iki šerdies, nuskuskite kotą. Nuplautus artišokus perpjaukite pusiau ir įdėkite į kepimo indą. Uždėkite kiaulienos šoninės juosteles ir užpilkite grietinėle taip, kad apsemtų. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, užberkite parmezano dalį, viską išmaišykite. Po to užberkite likusią parmezano dalį ir džiūvėsėlius. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45–50 min. Skanaus!